Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Zruč n. S. – Žďár 3:2 (-23, 19, 16, -18, 10) a 1:3 (-14, 24, -22, -17) 25.02.2013 | Zápasy

Po nepříliš bodově úspěšném zájezdu do Malšovic se žďárská mašina tento víkend vydala napravovat pošramocenou reputaci do Zruče. V souboji týmů ležících na řece Sázavě jsme dle papírových předpokladů měli mít navrch, k čemuž nás předurčovala naše čtvrtá pozice v tabulce oproti osmému místu domácích. Domácí Jiskra ale dokázala už mnohé favority překvapit a navíc v podzimním dvojutkání ve žďárské tvrzi potvrdila nesporné odbíjenkářské kvality.


Hráčský vozový park jsme tentokrát nechali doma a vydali se v čele s naším nejoblíbenějším řidičem zlomit autobusové prokletí. Sobotní ranní cesta mikrobusem se zprvu vyvíjela poměrně dobrodružně, když jsme kolem deváté teprve opouštěli vysokohorsky vyhlížející déjedničku a vydali se po okreskách klouzat směrem ke Zruči. Do místní útulné haly jsme nakonec dorazili živi a zdrávi, což překvapilo místního správce, který dle jeho vyjádření od rána předpovídal naší cestě neblahý konec. Po rychlém zahřátí a rozkoukání se v nám dosud neznámé prostředí jsme se do domácích pustili ve složení Mouka (N), Troji (U), Kadlík a Míra (S), Hugo a Chláďa (B) a Číra (L), přičemž v záloze zůstali Ťupík, Kuba a Filda. Trenérskou taktovku už druhý týden v řadě držel Zomba, který nahrazoval indisponovaného Vesyho.

Do počátku prvního setu se rozjel žďárský válec ve slušném tempu, vybudoval si několikabodový náskok, který však domácí záhy srovnali a naopak oni převzali otěže hry. Žďárská mašina měla problémy především v útočné fázi, tradičně jsme však bodovali precizní obranou. Do koncovky jsme sice vstupovali za nepříznivého stavu 21:23, ale 4 dětské plachtící společně s několika monstrbloky v součtu znamenalo obrat na 25:23 v náš prospěch. Druhý set domácí zlepšeným servisem i útokem dostali žďárské odbíjenkáře do pozice neustále dotahujícího týmu. Žďárská mašina se potýkala s příjmem podání a následným útokem, domácí naopak cedili míče skrze žďárské bloky a přidávali body na svoji stranu v rychlém sledu. Zmar na žďárské straně vrcholil ve třetím setu, když se nám herní koncepce již zcela rozpadla. Domácí krajní smečaři si ze žďárských obranářů na síti trvale vyráběli ořezávátka, my jsme naopak nacházeli pevné paže domácích na síti ukázkově připraveny. Do hry tak alespoň epizodně nakoukl Kuba, na smeč byl vyslán Ťupík. Ten přinesl do naší hry nový impuls, který jsme dokázali využít ve čtvrtém setu, jež jsme útočně i blokařsky ovládli. Tibreak však již patřil domácím, kteří především díky nižšímu počtu vlastních nevynucených chyb, mohli slavit vítězství za dva body.

Do druhého zápasu si základní sestavu vybojoval Ťupík na úkor Míry, jinak zůstalo složení žďárské mašiny beze změn. Od začátku jsme si vybudovali tučný bodový náskok, o který se přičinil především Troji svým mocným kladivem, a set jsme tak s bezečným rozdílem ukořistili. Druhý set domácí dokázali navázat na zlepšenou hru z prvního zápasu. Pečlivou obranou a šikovným útokem byly žďárským volejbalistům vyrovnaným soupeřem a v koncovce si zásluhou pevnějších nervů připsali i rozdílový bod. Třetí set se naštěstí opět útočně probouzíme, v součtu se dostáváme nad 50% úspěšnost a přidáváme i slušnou porci bloků. Domácí se sice drží, ale koncovku již ovládáme. Začátek čtvrté sady s Mírou místo Kadlíka na smeči začal pro žďárské odbíjenkáře přímo snově, když si s domácími hráli, jak se jim zamanulo a hned zkraje setu ukrajovali body směrem k zisku setu. Uprostřed setu násvšak postihlo několik útočných výpadků, na hřiště se vkradla lehká nervozita a pohoda z počátku setu byla rázem pryč. Naštěstí domácí již měli v sobotu útočně vystříleno, a tak nám s koncovkou sady již pomohli sami. Po dlouhé době jsme se tak mohli zaradovat z vítězství na cizí palubovce s plným bodovým ziskem.

Bodová ztráta z prvního zápasu nás však bohužel odklidila na páté místo, když máme stejný počet bodů a horší sety jako stále se lepšící čtvrtý Hronov. Jen o bod více pak má třetí Znojmo, takže bedna je pro nás na dostřel a boj o ni rozhodně není ztracen. Tento víkend, po doufejme dvou kvalitně odtrénovaných jednotkách, se budou žďárští volejbalisté věnovat neřízené zábavě, aby se odpočati za dva týdny utkali na domácím poli s šestými Střelicemi. Doufejme, že v tomto souboji s mistrem druhé ligy z před dvěma roky nás přijdete podpořit.

Na závěr klasický konečník:
Ťupík předvedl naprosto ukázkové vykrytí vlastního smečaře čelem.
Chláďa složil svůj první magisterský útok.
Kuba nastoupil a proti svým zvyklostem nepotvrdil roli démona na střídání, když namísto pro něj typického esa provětral pouze Chláďův zátylek clonícího u sítě.
Mouka nejdříve takticky nahlodal sebevědomí zručského smečaře, když ho nechal na hlavním kůle bez bloku smečovat do autu, aby ho mohl hned další míč pokořit jednoblokem.
Přišli jsme na to, že se s Jiskrou musí hrát s jiskrou.
Čtyři body přivezené ze Zruče nepotvrdily pravidlo, že autobusem se jezdí na výlety a ne pro body a doufejme, že jsme tímto zájezdem naše autobusové prokletí nadobro prolomily.
Míša zprovoznil první online přenos v historii žďárského volejbalu!

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid