Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

ZR - Zruč nad Sázavou 3:2 (-24, 21, 14, -20, 9) a 3:1 (-22, 14, 22, 25) 14.11.2012 | Zápasy

Žďárský válec poháněný před sobotou již osmi vítězstvími ve druhé lize a 46 vítězstvími v řadě na domácí palubovce se zdál být před sobotním dvojzápasem se Zručí k nezastavení. Kdo by však čekal, že Zruč posilněná dvěma vítězstvími nad Hrotovicemi přijela do Žďáru pouze na výlet dobrovolně odevzdat body, ten mohl být průběhem obou zápasů i herním projevem zručských mlátiček překvapen.


Sestava na naší straně nastoupila do prvního zápasu ve složení: Mouka (N), Kadlík a Ťupík (S), Troji (U), Hugo a Míša (B) a Peťa (L). S pro nás zcela neznámou sestavou hostí jsme se v průběhu prvního setu teprve začínali seznamovat a seznámení to nebylo nikterak příjemné, protože skončilo hned naší těsnou prohrou v koncovce prvního setu. Od druhého setu jsme přidali na důrazu, zlepšili jsme přihrávku, útok po kůlech a dobrou obranou jsme připisovali důležité rozdílové body. V nastoleném tempu jsme vydrželi i do setu třetího, kde jsme pokořili hosty značným rozdílem. V těchto chvílích začínala fungovat pověstná žďárská hráz nad sítí, ve které se pochytalo mnoho útoků hostí. Čtvrtý set bohužel byl už úplně jiný příběh, nám se nevedla přihrávka, nahrávka, ani útok po kůlech a hosté nás dusili precizní obranou. Přívalu bodů jsme nedokázali odolávat ani vystřídáním Míry na smeč, který sice přinesl do hry oživení, ale na zvrat v setu to již nestačilo. Do tiebreaku vyrukovali domácí v překvapivé sestavě s Ťupíkem na mlátičce a Mírou na smeči a tato volba se nakonec ukázala jako úspěšná. Žďárská mašina se zklidnila, zpřesnila svoji hru a nadšeným výkonem dovedla zápas k zisku alespoň dvou bodů. Hosté nás v prvním zápase zaskočili bojovnou a rovněž pestrou hrou, na kterou jsme místy jen těžko hledali protizbraň. Na útoku hosté těžili především z dobrého příjmu i nahrávky a následně děravého žďárského obranného valu. Ten zaznamenával značné trhliny především při obraně hostujícího univerzála, který údery patřícími spíše na písek než na pevné palubovky působil domácím obranářům časté chvíle smutku a zklamání.

Nezvyklí na dlouhé zápasy jsme ponechali začátek druhého utkání radši až na druhou hodinu a vydali jsme se sbírat síly do hospody. O nabytou energii i chuť k jídlu jsme však okamžitě přišli při pohledu na radostný výraz pokladníka a jeho plné kolonky pokut.

Po krátké regeneraci jsme se ve druhém zápase nachystali do soupeře zakousnout ve složení: Mouka (N), Kadlík a Ťupík (S), Troji (U), Chláda a Míša (B) a Peťa (L). Hosté se ale naopak pustili do nás a první set stejně jako v předchozím zápase převrátili na svoji stranu. Druhý set přinesl naše mírné zlepšení a hlavně trápení hostů na přihrávce. Troji se rozhodl, že bude stále podávat do jednoho místa a do tohoto místa hosté točili jednoho hráče za druhým, všichni bezúspěšně odešli zostuzeni dětskou plachtou. Třetí set se nám podařilo ubojovat, ale naše hra postrádala lehkost a dlouhé rozehry nečinily dobře našim oběhovým soustavám. V těchto chvílích hlavně Ťupík předváděl neskutečné kousky, když hostujícího nahrávače snad desetkrát v řadě dokázal nad sítí nejdříve najít a následně si ho ořezat. Do čtvrtého setu jsme vstoupili bídně a hosté zvyšovali svůj náskok. Pokusili jsme se o zvrat vystřídáním Míry za Kadlíka, do druhého technického timu jsme však vstupovali za stavu 16:12. Po rychlém ujištění, že nyní nám v poli už nic nespadne, se přes pásku překulily dva servisy soupeře a my jsme se ocitli už v téměř bezvýchodné situaci. Za stavu 18:12 letí další téměř ztracený míč mezi šestici domácích nic netušících borců. Míša, známý svojí nechutí z blízkého setkávání se s palubovkou, se však odlepuje od země a skokem s mrštností Giby při finále olympiády v Aténách zachraňuje míč těsně nad palubovkou a rozehru následně vyhráváme. Skandování jména hrdiny posledních okamžiků nebralo konce a žďárský válec se začal dostávat do nebezpečných obrátek. V následném postavení nepouštíme hosty k úspěšné ztrátě, dotahujeme se na ně a následně přidáváme i další body, na blok přichází Míra připraven si vyřídit se soupeři účty, což následně činí. Vedeme rázem 24:22 a nepřipouštíme si už žádné komplikace, natěšeným věrným fanouškům však připravujeme pár chvil vzrušení, když si vybíráme slabší chvilku na útoku. Při následném útoku z hlavního kůlu si však Ťupík už dovoluje frajeřinku, když místo do hřiště nasměřuje míč do špičky hostujícího obranáře trčící vedle postranní čáry. Poslední bod už ve velké euforii zvládáme a připisujeme si i druhé těžké vítězství, tentokrát za plné 3 body.

Ztrátou jednoho bodu jsme opět spadli na třetí místo za Hrotovice, Choceň zůstává dál bez ztráty kytičky. Po volném víkendu zavítáme do Střelic, které tento víkend byly na hlavu poraženy v Hrotovicích. V domácím prostředí však budou jistě nebezpeční a zkušený tým pro nás bude velkou výzvou v bojích o další body. Následující víkend bude následovat dlouho očekávaný zápas s Chocní, k němuž chceme všechny pozvat již nyní, protože takový výběr kvalitních protihráčů se zkušenostmi z extraligy nebyl na žďárských palubovkách v soubojích s domácí mašinou již dlouho dobu k vidění!

Na závěr už jen pro připomenutí:

Nová sada dresů zažila křest ohněm v prvním tiebreakovém utkání a hned úspěšném, snad jí to vydrží i pro příště. Jinak i po estetické stránce zaznamenávala úspěchy a navzdory očekávání nikomu nic nevypadlo, nebo jsem si toho aspoň nevšiml.

Chláďa nastoupil opět jako démon, když se okamžitě představil soupeřům neskutečnou deskou.

Obětavost žďárské mašiny byla v sobotu příkladná, několik míčů zachráněných z hlouby soupeřova pole vrácených zpět k nám, ukázkové plazivky i důvěrné sblížení některých hráčů se zapisovatelem svědčí o mnohém.

Přišli jsme na to, že naši blokaři chodí na hřiště nejen podle napsaného postavení, ale i zřejmě podle aktuální domluvy, což se po tom, co to vyšlo najevo, u rozhodčích nesetkalo s velkým úspěchem.

Jinak Peťa říkal, že to říkal, a měl pravdu. Černé dresy patří až na druhý zápas!

Happy ending s Čírou zvládli jen ti nejstatečnější bez slzy na tváři!

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid