Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

ZR "A" - Přibyslav 01.10.2011 | Zápasy

Druhý hrací víkend krajského přeboru zavedl žďárskou mašinu poprvé v tomto ročníku na domácí palubovku, a to proti lokálnímu rivalovi z Přibyslavi. Soupeř to neměl být vůbec jednoduchý, před sezónou posílil o některé nové nebo staronové hráče a jisté pomýšlí na to, aby se pohyboval v horních patrech tabulky.


Domácí sestava byla z roztodivných důvodů ochuzena o Číru, Gluma a Chláďu, který ovšem jako jediný dorazil a i přes záludné zranění plnil s Víťou roli zapisovatelů.

O absolutní fyzické připravenosti domácích borců na zápas svědčí to, že lanko sítě bylo působením nadlidské síly několika z nich přetrženo, a tak musela být použita síť náhradní. Do prvního zápasu zasáhli v základní sestavě: Mouka (N), Hugo a Míša (B), Troji (U), Míra a Kadlík (S) a Peťa (L). V některých pasážích zasáhl do zápasu i Ťupík.

První set domácí nezastihl v nejlepším rozpoložení, naopak hostům se dařilo. Především s tvrdým přibyslavským servisem měli domácí přihrávači problémy, následně pak vázla i další souhra, a tak body na naší straně naskakovaly téměř výhradně jen úspěšnou obranou. Do koncovky jsme vstupovali s pětibodovým mankem a s novým univerzálem, Ťupíkem. Ten několika dobrými zákroky při útoku i obraně na síti ještě vývoj zdramatizoval, ale za nejtěsnějšího stavu 24:23 Přibyslavští úspěšně zaútočili a vítězství v prvním dějství si už vzít nenechali. Druhý set, jak se později ukázalo, set klíčový, jsme začali lépe než set předcházející. Přitvrdili jsme na servisu a dobrou obranou na síti některým hostujícím smečařům volejbal značně znechutili. Troji, který znovu nastoupil do druhého setu v základní sestavě, začal připisovat důležité body na naší stranu i z útoku. Navíc se k velkému obrannému představení nad sítí rozehráli i blokaři, a tak jsme druhý set bez problémů dovedli do vítězného konce. Další vývoj zápasu už poznamenaly některé změny v hostující sestavě i problém s překonáním naší obrany na síti. V třetím setu jsme si vcelku konstantně drželi Přibyslav pod sebou a vyhráli s bezpečným pětibodovým náskokem. Začátek setu čtvrtého ale naznačil, že se bude bojovat ještě o každý bod. Až naše série na podání rozhodla o rozhodujícím náskoku a halou se začala nést o poznání uvolněnější atmosféra. Zvláště poté, kdy hostující hrající trenér předvedl hereckou etudu, během níž si ustlal pod kůlem rozhodčího, když předváděl jednoho z našich hráčů. Toto číslo zopakoval pro velký úspěch ještě dvakrát a nadšeným publikem byl za tyto přídavky náležitě odměněn bouřlivým potleskem. V koncovce hostující borci pomalu ukrajovali body z našeho náskoku a Ťupík, právě vypuštěný z lavičky, vylítl na doskok a s metrovým přešlapem vyslal sondu směrem k žebřinám. Naštěstí jsme i tento krizový moment zvládli a zápas dovedli prvnímu domácímu vítězství v této sezóně. Oslavný taneček jsme vypustili a i tak děkovačka patřila jen prázdným tribunám, neboť fanoušci se už vydali obsadit místa do přilehlé hospody.

Pro Mírův výlet mezi zápasy se při rozsmečování před druhým zápasem musel hledat náhradní blokař, naštěstí nás Míra elegantním vpádem minutu před začátkem zápasu všech těchto alternativ ušetřil. Do druhého zápasu jsme tedy nastoupili ve stejné sestavě jako do zápasu prvního, zato na straně Přibyslavi se sestava proměnila hned na několika postech. Druhý zápas již od počátku neprobíhal ve stejném tempu jako zápas první, na obou stranách nebylo patrné takové nasazení. Naštěstí se body na naší straně utěšeně rozmnožovaly, nutno však uznat, že hlavně zásluhou chyb hostů. Od druhého setu se sestava proměnila i na naší straně, místo nahrávače obsadil Filda a univerzála Ťupík. Za zmínku stojí, že během druhého zápasu se postupně tenčil počet diváků, až se v jedné chvíli dva přibyslavští fanoušci začali početně vyrovnávat těm domácím a nebýt správce haly, mohly se dostat i do vedení. To ale neplatilo na hřišti, kde i improvizovaná sestava přes některé chyby stále držela bezpečný náskok a vedla i druhý set k vítězství. Proto do třetího dějství dostala šanci kombinovaná sestava, a to s Ťupíkem na postu přihrávačské mašiny a Trojim na účku. Kombinovaná sestava dokázala, že i v tomto složení je schopná fungovat a nebýt série chyb, mohla zvítězit mnohem výraznějším rozdílem. Za zmínku stojí, že Míša stále umí vyskočit, sem tam roztočí i kladivo a nebýt chyb nepřejících spoluhráčů, kdoví kde by série jeho třech bloků v řadě ve třetím setu skončila! Míra předvedl, že hrát se dá i bez rozcvičky a že se možná skutečně naučil podávat.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid