Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Znojmo – Žďár n. Sáz. 3:1 (15,-13,22,20) a 3:1 (24,25,-19,19) 11.12.2012 | Zápasy

Po jednobodovém dvojutkání s Chocní jsme se stále v pozici druhého týmu tabulky vydali na půdu čtvrtého Znojma, které si minulý víkend odvezlo z Hrotovic tři body za jednu výhru a jednu prohru v tiebreaku. To jen potvrzovalo, že se znojemští poslední dobou potkali se slušnou formou, a proto náš zájezdový autobus vyrazil na jižní Moravu v očekávání těžkých bojů. Zasněžená krajina nám rychle ubíhala pod koly, a tak jsme stačili ještě před Znojmem zastávku na kafe, bagetu a obhlédnutí široké nabídky kvalitních filmů.


Po příchodu do znojemské tělocvičny jsme radši ani nerozepínali zimní odění a pokusili jsme se rozehřát pohledem na místní volejbalistky v souboji s Lanškrounem. Při pohledu na plachtící servisy místních žen nám však spíš běhal mráz po zádech při představě, že bychom jej měli přihrávat. Rovněž představa jekotu znojemských žen po další sety nebyla nikterak příjemná, a tak jsme byli rádi, že se zápas žen vyvinul vcelku jasně a náš zápas tak mohl začít na čas.

První zápas dostala šanci sestava z minulého víkendu: Mouka (N), Kadlík a André (S), Hugo a Chláďa (B), Troji (U), Peťa (L). Základní šestce se ale herní pohodu z minulého víkendu přenést nepovedlo. Již od začátku nás domácí zatlačili servisem, Mouka se k nahrávce dostával pouze sporadicky, většinu míčů jsme hráli prakticky z bodovek a proti připravené obraně domácích se jen velmi stěží prosazovali. Pokusili jsme se sestavu prostřídat, ale nic nepomáhalo a domácí tak první sadu ovládli s velkým přehledem. Do druhé sady nahradil Trojiho na účku Ťupík a na pozici smečaře se posunul Míra, obraz hry se rázem zcela otočil, my jsme přitlačili servisem a kompaktní obranou domácí v podstatě k ničemu nepustili. Když navíc Ťupík několikrát roztočil kladivo za koncovou čárou a zatloukl si i poslední míč z doskoku, vypadalo to na velký obrat. Ten domácí ale nepřipustili, když si opět pro nás smrtícím plachtícím servisem vytvořili ve třetím setu několikabodový náskok, který si udrželi až do koncovky. Čtvrtý set byla už na žďárské mašina patrná křeč a nebylo, na čem bychom se chytili. Pozitivem ale rozhodně byla zlepšená souhra se středovými hráči, která nám poslední dobou zadrhávala. To však na zvrat nestačilo, a tak jsme se museli před domácími sklonit poměrem setů 3:1.

Bylo jasné, že do druhého zápasu budeme muset posbírat ztracené psychické a fyzické síly a celkově vylepšit svůj herní projev. Cestu k tomu jsme zvolili přes pořádný oběd, který jsme v podobě guláše či žeber spořádali v místní krčmě.

S odlehčenou hlavou, ale zato těžkým žaludkem, jsme vstoupili do druhého zápasu ve stejné sestavě jako do zápasu prvního. Kvalitním blokem i zlepšeným útokem jsme se ujali vedení a propluli s ním až do koncovky setu, zde se ale žďárské mlátičky dopustili tří nevynucených chyb na útoku v řadě a z náskoku byl rázem vyhraný set pro Znojmo nejtěsnějším možným rozdílem. Žďárská sestava se točila různými způsoby, Troji si po dlouhé době vyzkoušel zase smečařský post, Míša vystřídal Chláďu, stále jsme ale nemohli najít ideální hráčkou konstelaci. Do koncovky opět vstupujeme v lepší pozici, domácí ale zákroky na hranici sebeobětování vrací míče na naší stranu, bodovky uhrávají výhradně přímo za nosem mezi rukama blokařů a opět nejtěsnějším rozdílem vyhrávají i druhou sadu. Nálada před třetí sadou tak na naší straně nebyla vůbec povznesená. Vesymu se ale povedl bravurní trenérský tah, když jeho ruku při vyplňování lístečku se sestavou musela vést sama prozřetelnost. Ve třetím setu se tak na síti občas potkali dva blokaři, občas dva smečaři, každopádně jsme i přesto hráli dobře, spadl z nás veškerý tlak a v uvolněném tempu jsme dokráčeli ke snížení 2:1 na sety. Čtvrtý set nás ale opět nezastihl v ideální pohodě, domácí si brzy vytvořili náskok a žďárská mašina už v sobě nenašla síly na zvrat.

S tím, že jsme ze Znojma odjížděli bez bodu, rozhodně nemůžeme být spokojeni, na druhou stranu přezimovat na čtvrtém místě tabulky jen s těsným odstupem za druhým a třetím rozhodně není pro druholigového nováčka špatný počin. S bližším zhodnocením první poloviny soutěže se brzy na stránkách přihlásí Vesy.

I bez bodu to byla opět sobota plná zážitků:
Na samotném konci prvního zápasu Hugo předvádí na středové čáře vsedě parádní taneční otočku, rozhodčí je natolik ohromen, že dává nový míč. Domácí si díky tomu museli zopakovat oslavné kolečko.
Kuba vystřídal Trojiho na účku, vylítl a zatloukl hřebík, 100 procent na útoku, není co řešit.
Vyzkoušeli jsme taktiku přihrát na 6m, nahrát bagrem, třetí bagrem přes a počkat, že si zablokujeme. Nutno uznat, že to byla taktika překvapivě úspěšná!
Míšova premiéra na účku a hned dva bloky za sebou!
Už dlouho jsme nehráli s nahrávačem uprostřed a dvěma smečaři po kůlech.
Návrat domů se změnil ve skutečnou cestu pivních znalců!

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid