Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Ženy se doma se Svitavami o body podělily 11.12.2018 | Zápasy

Komentář k poslednímu letošnímu domácímu utkání žen se Svitavami napsala hrající trenérka Ivana Koutková.


Druhou prosincovou sobotu 8.12., již v adventním čase, nás čekal předposlední zápas podzimní části soutěže, který se stal ovšem zároveň posledním domácím zápasem v tomto roce. Soupeřem pro nás byly „holky ze Svitav“ okupující až samé dno tabulky, což ovšem neznamenalo, že to bude soupeř lehký. Cíl tohoto zápasu byl jasný – vyhrát oba zápasy za maximální počet bodů a dát šanci zahrát si všem příchozím hráčkám.Naše sestava byla kompletní, na jakou jsme v poslední době zvyklé, nikdo nepekl, neslavil, nelyžoval, naštěstí nebyl nemocen ani jiné omluvenky nepadly, takže zápas mohl začít.

Do 1. zápasu jsme po dobrém rozcvičení za velmi kvalitní a rytmické hudby vlétly s úsměvem, chutí a touhou bojovat. Na náhru do základní sestavy nastoupila hned od první minuty úvodního setu naše mladá a šikovná nahrávačka Kája. Velmi rychle jsme vedly 4:0, nemusely skoro nic dělat a body se připisovaly na naší straně. Jak rychle a hezky zápas začal, tak rychle a smutně bohužel pro nás zanedlouho i skončil. Po získání prvního soupeřova bodu a nástupu tvrdého podání se naší straně klasicky přestalo dařit. Nejen že se odrážel příjem na všechny možné světové strany, daleko horší byly míče z pole, které se nedaří dopravit přesně do rukou nahrávačky. Náš útok se tím pádem stává jednoduchou hrou pro soupeřky, kterým stačí hlídat pouze náš útok z hlavního kůlu, ale zároveň se ze stejného důvodu stává hodně těžkým úkolem pro naše smečařky, které se přes kvalitní dvojblok nemohou prosadit přímým bodem na zem.

Po prohraném 1. setu a nevalném začátku setu druhého došlo v polovině 2. setu ke střídání Káji na náhře, kdy ji nahradila Ivča Ť. Tento tah nebyl vůbec mířen proti Káje, která tou dobou měla na hřišti poctivě odběhaných už pár kilometrů díky špatnému příjmu a nahrávala výborně, ale byl to tah, který měl v rozehraném setu hlavně změnit rytmus hry a hru zklidnit. Ale bohužel ani výměna nahrávačky toužené vítězství nepřinesla, a tak jsme prohráli i 2. set.

Ve 3. setu bylo již víc než jasné, že pokud chceme splnit svůj úkol a zápas vyhrát, že je třeba něco změnit. Je jedno, jestli jde o zápas žen nebo juniorek, psychika pracuje v různém věku stejně, a když se nedaří, tak se nedaří ale vůbec nic. To je myslím všude stejné bez ohledu na věk. Poslední set dopoledního zápasu sice přinesl vyrovnanější hru, ve které jsme opět stále dotahovaly, v koncovce se přelévaly body ze strany na stranu a do posledního míče se čekalo, kdo uspěje. Bohužel po dvou našich chybách se soupeřkám podařilo zápas ukončit a připsat si tak body za vítězství 3:0 pro Svitavy (25:20, 25:14, 28:26).

Po vloženém, úspěšném zápase našich mužů jsme chvíli před 13 h nastupovaly k odvetě se stejným odhodláním a se stejným cílem jako k dopolednímu zápasu. Sestavou se vzhledem ke zlepšující tendenci posledního setu dopoledního zápasu nemíchalo, jen naše libero Klárka Mokričková vzhledem ke svému zdraví zůstala na lavičce náhradnic připravena zasáhnout, jen když půjde opravdu do tuhého.

Ale i v odvetě se velmi brzy soupeřky díky našim opakujícím se chybám na příjmu a v poli ujaly vedení. Hned po pár míčích jsme tedy zkusily sáhnout ke změně v sestavě, kdy Danča Čermáková nahradila na smeči Martinu (Lukšu) Zamrazilovou. Tato změna se tentokrát vyplatila, Danča výrazně pomohla ke zlepšení příjmu a pozvedla hru v poli tak, že se dalo ze sítě útočit všemi hráčky i všemi směry. Začalo se tedy dařit v poli, na útocích i podání, dobrou obranou jsme znemožňovaly útok soupeřkám, a tak odpolední odveta byla přesným opakem dopoledního zápasu. Po celkem rychlých 3 setech jsme to byly tentokrát my, holky ze Žďáru, které si připsaly 3 body do tabulky za přesvědčivé vítězství 3:0 (25:21, 25:15, 25:11).

Vytoužených 6 bodů se z letošního posledního domácího zápasu bohužel nepodařilo získat. 3 body jsou odpovídající tomu, co se na hřišti ráno i odpoledne odehrávalo. Soupeřky ze Svitav, ač to byly hráčky ze samého dna tabulky, předvedly dopoledne slušný výkon hlavně na podání, čímž si jednoduše připisovaly bod za bodem a získaly na naší půdě další své vítězství 3:0. Odvetu v pozměněné sestavě jsme si již nenechaly vzít a svojí výrazně zlepšenou hrou na všech postech jsme si dokráčely i my celkem ke snadnému vítězství 3:0 a tím si spravily chuť po prohraném dopoledním zápase.Kdo byl na zápasech přítomen, ten mi jistě dá za pravdu, že dělení bodů bylo po předvedených výkonech spravedlivé.

I přes jedno zápasové zaváhání nás k našemu údivu vynesly získané 3 body na 5. příčku tabulky 2. ligy. Poslední zápas podzimní části soutěže se pojedeme bít na pražskou půdu soupeře ČVUT Praha, který je momentálně na 3. místě.

TJ Žďár nad Sázavou - TJ Svitavy 0:3 (-20, - 14, - 26) a 3:0 (21, 15, 11)

Sestava: Turinská H., Ťupová I., Koutková I., Martincová V., Zamrazilová M., Mokričková B., Mokričková K., Čermáková D., Sekničková K.,Hájková V.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid