Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Žďár n. S. - Hrotovice 3:1 (-16,26,16,22), 2:3 (-19,18,-18,32,-10) 12.02.2013 | Zápasy

Po třítýdenní odmlce se žďárští odbíjenkáři opět představili domácímu publiku. Po nikterak oku lahodícím představení s Litomyšlí jsme se podruhé v tomto roce na domácí palubovce chtěli vytáhnout nejen bodově, ale i herně. Nic jednoduchého nás ovšem nečekalo, neboť soupeřem nám byl lokální sok z Hrotovic.


S hrotovickými borci má žďárská mašina setrvale nepříznivou bilanci a ve prospěch hostů před tímto střetnutím rovněž vyznívalo i postavení v tabulce, když se drželi na druhém místě s šestibodovým náskokem před čtvrtým Žďárem. Navíc v podzimní části soutěže hrotovičtí rozebrali žďárskou mašinku na součástky, když si připsali doma obě vítězství, ač druhé až v tiebreaku.

Jak je dobrým zvykem druhé poloviny soutěže, v nominaci opět nastalo několik změn. S již, doufejme, vyléčeným kolenem se do sestavy navrátil Kadlík. Směrem ven ze sestavy naopak putoval Hugo, který se vydal do Karibiku na lov černošek. Proto jsme museli jako pojistku na blok povolat Leoše, který se srdnatě zúčastnil nejen sobotního zápasu, ale i pátečního tréninku, za což mu patří dík. Pro tentokrát jsme mohli počítat i s Glumem, jež přijel po zjevně náročném vysokohorském soustředění.

Do prvního zápasu jsme vyrukovali se sedmičkou ve složení Mouka (N), Míra a Ťupík (S), Chláďa a Kadlík (B), Troji (U) a Číra (L). Na střídačce zůstali připraveni Filda, Glum, Kuba a Leoš. První set nás hosté nachytali v nedbalkách, žďárská mašina se jen velmi zlehka dostávala do tempa a naše útočná potence se limitně blížila nule. Naopak hosté práskali do míče jak na útoku, tak na servisu a první set nás zcela přejeli. Ve druhém setu hosté opět potvrzovali svoji kvalitu na servisu i na útoku. My jsme prostřídali sestavu, na hřiště se dostal Glum místo Míry a počali jsme sbírat body hlavně kvalitní obranou a začali se dostávat i do útočného tempa. Když Hrotovice zazdili v koncovce několik nadějných pozic, chytili jsme svoji šanci a dotáhli se ve skóre. Glum nakonec na náš setbol umotal hostům roládu přes trojblok, která se snesla doprostřed nic netušící obrany a přinesla nám důležité srovnání stavu na 1:1 na sety. Další sety už domácí rozestavěli nad sítí obranný val, přes který hosté jen stěží procházeli. K tomu se rozjel i žďárský útočný válec a rázem bylo pohledných žďárských odbíjenkářů plné hřiště. Nutno uznat, že nám hrotovičtí značně ulehčovali situaci, když s pravidelnou přesností zkoušeli vypnutí sítě či rozměry žďárské haly na délku svými dělovými servisy. Žďárská mašina zaváhala až na konci čtvrtého setu, když jsme si nechali hosty dotáhnout. V této důležité chvíli opět zaúřadoval Glum, když s přehledem vytloukl blok hostů přes celé hřiště cca 20 cm do autu. Historické vítězství nad regionálním rivalem bylo na světě!

Přes nelibost hostí jsme si naordinovali před druhým zápasem pořádný oddech a nechali začátek na druhou hodinu odpolední.
Do odpoledního boje jsme se vydali s jedinou změnou sestavy oproti začátku prvního zápasu, když Míru na smeči nahradil Glum. Trávení oběda očividně dělalo menší obtíže hostům, kteří se okamžitě ujali vedení 8:2 při prvním technickém timeoutu a udrželi jej až do konce setu. Že je hala z kopce se potvrdilo hned v setu druhém, když jsme vedli hrozivých 11:3 a set rovněž bez problémů dovedli do zdárnému konci. Třetí set se lámal až uprostřed, bohužel znovu ve prospěch hostí, kteří především vyšší útočnou potencí a nepříjemným plachtícím servisem činili domácím nepříjemnosti. Hrotovice posíleni vítězstvím vpadly ve velkém stylu i do čtvrtého setu a postupně budovaly svůj náskok až na 17:12, přičemž první mečbol přišel na řadu za stavu 24:20. Žďárská mašina v této situaci odvrátila první mečbol a na podání zamířil vyhlášený servisman Chláďa. Svými záludnými krátkými podáními s nejasnou rotací dostával Chláďa hosty do prekérních pozic, z kterých obstřelovali domácí polovinu. Když se hostům nakonec povedlo míč vměstnat do hřiště, stála zde připravená obrana a akci posléze ve velkém stylu zakončily naše mlátičky na kůlech. Žďárská mašina dotáhla zcela ztracený stav na 24:24, a to nejlepší teprve slušně zaplněný žďárský kotel čekalo. Domácí se s hosty střídali v odvracení mečbolů a setbolů. Na obou stranách plály emoce, týmy se předháněly při obranách v poli i v útočných výpadech. Silnější nervy nakonec prokázala žďárská mašina, když nedůrazný útok hostí zpracovala a Troji nekompromisní diagonálou zakončil bezmála 40 minut dlouhý set, čímž jsme srovnali skóre na 2:2. Tiebreak probíhal na obou stranách dlouho vyrovnaně, když hosté po otočce vedli 8:7. Poté ale žďárské mlátičky třikrát po sobě útočně selhali a o vítězi druhého zápasu už nemohlo být pochyb.

K Chocni, která zatím jediná pokořila žďárskou mašinu v její domácí pevnosti, se tak přidaly i Hrotovice. I přes dílčí neúspěch ve druhém zápase musíme však být s průběhem sobotního dvojzápasu spokojeni. Na Bouchalkách jsme si patřičným nasazením vyválčili čtyři body oproti dvěma patřícím Hrotovicím. Konečně se nám podařilo porazit jeden z týmů silné trojky z popředí tabulky, divákům jsme předvedli slušnou porci druholigové odbíjené a bodově jsme se dotáhli na třetí Znojmo. Nyní nás čekají dva venkovní zápasy v Malšovicích a ve Zruči, odkud se body nevozí vůbec lehce.

Na závěr pár pamětihodných momentů:

Kuba potvrdil roli démona na střídání, když opět vpadl na palubovku, práskl do míče, vyprášil lapačku hostujícího nahrávače a se stoprocentní úspěšností na útoku opět odešel vyčkávat na svoji příležitost na lavičku.

Chláďa ukázal, že se nejlépe blokuje ve stabilní pozici bez výskoku na špičkách. Navíc jeho drtivé servisy v koncovce čtvrté sady potvrdily, že s nervovou soustavou rozhodně nemá problém. Vysokoškolský titul následně ukořistěný je rozhodně ve správných rukou.

Troji s novým sestřihem objevil i znovunalezenou vysokou útočnou úspěšnost. Ta mohla být ještě větší, jestliže by si nenechával padat míče na dolní končetiny za postranní čárou.

Ťupík byl opět mašinou na útoku i na servisu, za což si po náročném pátečním večerním programu zasloužil obdiv. Zatrnulo nám však, když si při zpracování obloučku na zadní lajně zauzloval končetiny a poslal míč za sebe, naštěstí vše proběhlo bez zranění.

Leoš, ač nastoupil na pouhý jeden míč, sklidil z řad diváků největší obdiv.

Vesyho ruku opět vedla sama prozřetelnost při psaní postavení, a tak se na hřiště nečekaně dostal Míra, který svými projektily ihned provětral bagříky hostujících přihrávačů.

Glum nejenže technicky laškoval s hostujícímu blokaři i obranou, ale rovněž si dokázal zahrát na servisu s hostujícím liberem na vybíjenou.

Číra stíhal nad ránem šéfovat tanečnímu parketu a před polednem již měl pod palcem obranu žďárské mašiny - cukroval zákroky v poli, řádně oslavoval a navíc slušně přihrával!

Kadlík si rozvzpomněl na svá slavná blokařská období, vyhloubil na straně soupeře několik ďolíků v okolí třímetrové čáry a jeho konkurenti na blokařském postu se musejí třást o svá místa.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid