Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Žďár - Choceň 0:3 (-20,-19,-22) a 2:3 (19,-23,22,-16,-14) 03.12.2012 | Zápasy

Kdo by v dubnu před kvalifikací o 2. ligu vyslovil, že příští sezónu budeme po necelé polovině druholigové soutěže v pozici druhého týmu tabulky hostit doma suverénní Choceň, mohl by být podezříván z nedobrého duševního zdraví. Po 14 odehraných kolech se ale nemožné stalo skutečností, když žďárská mašina měla na svém kontě 11 vítězství, což jí zajišťovalo druhou příčku s několikabodovým náskokem před pronásledovateli.


Proto jsme si zápas s Chocní chtěli náležitě užít, spravit si náladu po nepříliš vydařeném zájezdu do Střelic a využít ho k propagaci volejbalu ve Žďáře. Žďárští žáci se tak chopili rolí podavačů míčů a utěračů, aby hra nevázla naháněním míčů, a Číra se v roli DJ Vávry ujal komentování zápasu, moderování doprovodné soutěže a vytváření hudební kulisy.

Před začátkem prvního zápasu jsme provedli oficiální nástup obou družstev i představení základních sestav a téměř zaplněná hala tak mohla aplausem přivítat základní sedmičku žďárských borců ve složení Mouka (N), Kadlík a Ťupík (S), Troji (U), Míša a Míra (B), Peťa (L), v záloze zůstali Kuba, Chláďa a Míra.
Od začátku prvního setu hosté okamžitě ukázali, proč v této sezóně prozatím neztratili ani bod. Precizním příjmem, rychlou hrou po kůlech a útoky vedenými často z astronomický výšek si okamžitě vytvořili dvou až tříbodový náskok. Domácí žďárská mašina se několikrát nadechovala ke zvratu, vlastní chyby a nedůraz na útoku krutě trestaný hosty ji ale vždy vrátil do dostatečného bodového odstupu. Druhý set hosté opět rozjeli ve velkém stylu a precizní obranou nad síti nám nedali mnoho šancí k obratu. Ze špatně utvářených útočných pozic měli žďárské mlátičky potíže s choceňskou hrází a hosté si naopak nad síti otevřeli střelnici a po právu si připsali i druhý set. Do třetí sady již od začátku nahradil Ťupíka na smeči Míra. Hosté se však ani této změny nezalekli a opět si utvořili bodový náskok. Žďárský válec se uprostřed setu začal pomalu rozjíždět, bojovnou hrou se nám podařilo dostat k hostům v koncovce na dostřel, nekompromisním bodovým blokem však hosté nakonec zvrat nepřipustili a připsali si první vítězství poměrem 3:0.

Jelikož byl s fanoušky začátek druhého zápasu smluven na 14 hod., nepustili jsme se do dohadování času a dopřáli si mezi zápasy delší odpočinek a taky pořádný oběd. Ten se téměř vymstil některým z nás, kteří netušili, že příprava polívky trvá žďárskému masterchefovi hodinu a těstoviny jsou pro něj zábava na téměř hodinu a půl.

Před druhým zápasem jsme posilněni a odpočati provedli bojovou poradu, dodali si kuráže a s cílem alespoň trochu zošklivit Chocni výlet do Žďáru jsme se pustili do rozcvičky. Do druhého zápasu jsme nastoupili s jedinou změnou v sestavě oproti začátku zápasu prvního, když Míšu na bloku nahradil Chláďa. Do prvního setu žďárská mašina vjela v patřičném tempu, domácí obranáři zavřeli síť a hosté rázem ztratili jistotu z prvního zápasu. Žďárské bloky začaly konečně dostávat své pověsti, krajní smečaři se prosazovali i z těžkých bodových pozic a Žďár provezl šestibodový náskok ze začátku utkání až k zisku prvního setu. Druhá sada nabídla opět slušnou volejbalovou podívanou. Domácí neslevili z nastoleného tempa, hosté ale naopak zabrali a vytvořili si několikabodový náskok. Ťupík ještě kvalitním servisem zdramatizoval koncovku, ale na zvrat to již nestačilo. Třetí sada začala opět vyrovnaně, domácí ale uprostřed setu zcela vypadli z role, když se v jednom postavení nemohli vypořádat s choceňskými bloky nebo s velikostí hřiště. Kadlíka na smeči vystřídal Míra, a to už hosté měli ve své moci šestibodový náskok, s kterým si dle očekávání už mohli před koncovkou zajistit pohodový zbytek setu. Žďárští borci ale nesložili zbraně, začali v poli zachytávat neskutečné míče a zběsilými pohyby a zvuky začali oslavovat každý získaný míč. K tomu přidali i přímo děsivě vyhlížející bloky a koncovku nakonec zcela ovládli a dostali se do vedení 2:1 na sety. Rychlý pád z volejbalových výšin až na samé dno si ale žďárská mašina vyzkoušela hned na začátku čtvrtého setu, když stav 10:1 pro hosty pro nás nevěstil nic dobrého. Nakonec se nám zlepšeným výkonem podařilo několik bodů z náskoku hostů umazat a alespoň kosmeticky skóre zkorigovat. O zisku bonusového bodu tak musel rozhodnout tiebreak. Do něj jsme znovu vstoupili bojovně naladěni, skóre se neustále přelévalo z jedné strany na druhou a zaplněné ochozy si užívaly pravou volejbalovou bitvu. V koncovce jsme bohužel přidali o chybu navíc a nejtěsnějším rozdílem si tak hosté připsali vítězství 3:2.

Nutno dodat, že za prohru se po takovémto výkonu nemusíme vůbec stydět, neboť jsme předváděli kvalitní volejbal a povedlo se nám v letošní sezóně jako vůbec prvnímu týmu sebrat Chocni bod.

Největší dík patří všem, co nás zavítali v boji s Chocní podpořit a utvořili skvělou atmosféru. Dle zákulisních informací za sobotu našlo na Bouchalky cestu několik stovek diváků, což je na druholigový volejbal úctyhodná porce. Obzvlášť proti předchozímu střetnutí ve Střelicích se jednalo o příjemnou změnu. Za výbornou kulisu lze poděkovat i početně choceňské výpravě, která zvládla celé dva zápasy držet stále stejný popěvek a po prvním zápase navíc shrábnout i hodnotné ceny. Pochvalu jednoznačně zaslouží Číry, který v roli DJ Vávry servíroval tradičně kvalitní disco hity a přidal i něco ze svého moderátorského umu. Dík patří i všem žákům, kteří přišli vypomoci s organizací, neboť i oni se podíleli na jednom z nejlepších počinů ve snaze o propagaci volejbalu ve Žďáře za poslední dobu.

Na závěr tradičně jen několik střípků:
Chláďa předváděl nad sítí neskutečné převisy i zcela neuvěřitelné útočné údery. Při útoku na bezblok předvedl velkou volejbalovou parádu, když místo očekávané smeče jenom míč pohladil prsty a poslal ho obloučkem přes hostujícího obranáře přesně na lajnu. Ochozy šílely a rozběsněné diváky šlo jen stěží utišit! Chláďa byl vůbec nejčastěji vyvolávaným mužem okamžiku, snad mu sláva příliš nestoupne do hlavy!

Hostujícího prvního smečaře jsme zablokovali, nadrazili a čapli, vše bohužel max. dvakrát za oba zápasy. Oba domácí krajní obranáři na hlavním kůle odešli navíc domů zcela blokařsky zesměšněni.

Narychlo snězené těstoviny ve spojení s hroznovým cukrem nedávají vysoké šance na udržení obsahu žaludku na patřičném místě.

Ťupík předvedl nádhernou pádovou techniku, bohužel ji využil pouze při vypadnutí z oslavného kolečka na zadní lajně.

Ceny od hrdého sponzora Obaly Vysočina zůstaly v rodině.

Radost z vedení 2:1 na sety se na naší straně blížila minimálně zisku olympijského vítězství.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid