Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Žákyně v Novém Veselí přehrály všechny své soupeře 23.11.2014 | Zápasy

Starší žákyně zakončily základní skupinu krajského přeboru na horké půdě v Novém Veselí, kde prokázaly výbornou formu a dokázaly všechny své soupeřky porazit.


Žákyně chtěli v posledním turnaji základní skupiny krajského přeboru prokázat stoupající formu a nastupovaly s odhodláním porazit stejně jako v úvodním turnaji všechny své soupeře, což se jim skutečně podařilo. K utkání jsme odjeli s 11 hráčkami a v hledišti novoveselské haly jsme měli početné zastoupení našich fanoušků. Hned úvodní utkání bylo vrcholem celého turnaje, protože jsme se utkali s domácím Novým Veselím. Naše hráčky byly na utkání správně nažhavené a odhodlané splnit cíl stanovený pro tento den, tedy 3 výhry.

Nastoupili jsme na náhře s Klárou a Kájou, na bloku byla Bára a Romča a smeč hrála Niki s Verčou. Úvod utkání nám vyšel, dobře jsme podávali i útočili, hráli obětavě v poli a nedělali mnoho nevynucených chyb, což vedlo k našemu vedení 8:16. Pak nás soupeř zatlačil tvrdým podáním a snížil stav na 23:18, ale koncovku jsme si již pohlídali a vyhráli set 25:21.

Také 2. set se vyvíjel v náš prospěch, vedli jsme 11:6, ale pak jsme polevili na příjmu a hra se vyrovnala. Obě družstva hrála maximálně obětavě a set šel do dramatické koncovky, která byla bojem o každý míč. My jsme nakonec koncovku uhráli v náš prospěch a po proměnění 4. mečbolu jsme mohli oslavit výhru 2:0 nad naším největším soupeřem v jeho domácím prostředí. Za předvedený výkon jsme si to určitě zasloužili, všechny hráčky předvedly bojovný výkon a do hry dali nejen volejbalový um, ale také srdíčko a vůli po vítězství, což byla rozhodující zbraň. Diváci viděli výborný, obětavý volejbal s dramatickou koncovkou, který se divákům líbil.

Druhé utkání s Třebíčí již nemělo onen dramatický náboj jako předchozí zápas, vstoupili jsme do něj v pozměněné sestavě, když Niki na smeči vystřídala Eliška. V polovině 1. setu pak šla nahrávat místo Kláry Terka. Set jsme zejména dobrým podáním a útokem vyhráli jasně 25:16. Do 2. setu jsme výrazně obměnili sestavu dali příležitost i hráčkám, které nemají dosud toho tolik odehráno. Role nahravačky se ujala Mája, Terka šla na smeč. Bohužel jsme ale do setu vstoupili velmi nekoncentrovaně, soupeř dal několik přímých bodů z podání, nedařil se příjem, takže za stavu 0:8 jsme museli do hry vrátit Kláru a Verču. Najednou se náš výkon velmi zvedl a postupně jsme se vraceli k dosavadní hře s dobrým příjmem a následným tvrdým útokem středem i po kůlech. Snížili jsme stav na 12:13 a postupně ujaly se vedení. Soupeři jsme dovolili uhrát jen 4 body a dovedli set do konce stejným poměrem jako 1. set, tedy 25:16.

Poslední utkání s Náměští bylo příležitostí opět nasadit mladší hráčky, aby získaly cenné zkušenosti ze zápasů, protože pro některé to byla jejich přemiéra. Z původní sestavy zůstala na bloku Bára a Romča a na náhře Klára, které doplnila na náhře Áďa Tomášková a na smečích Eliška a Terka, v průběhu setu pak ještě Romču vystřídala Áďa Švomová a Terku Klára Jagošová. Set jsme vyhráli jednoznačně 25:12, proto jsme do dalšího setu sestavu ještě více obměnili. Zůstala jen Romča s ní sestava, která by měla být základem starších žákyň pro další sezónu - na bloku Áďa Švomová, na náhře Áďa Tomášková a Mája, na smeči Tereza a Klára Jagošová. Nová sestava statečně bojovala, ale byla vidět velká nesehranost a chybějící zkušenosti, takže se hra vyrovnala a v dramatické koncovce jsme set prohráli po boji 24:26. Pozitivem bylo, že tento set jsme odehráli bez střídání a tak některé hráčky odehrály svůj první celý set ve své volejbalové kariéře. Čekal nás první letošní tiebreak, který jsme již zvládli s přehledem uhrát v poměru 15:4. Třetí výhra byla na světě :-)

Skončila základní skupina, skončili jsme v ní na 2. místě za Novým Veselím (máme s nimi bilanci 2:2), ale jako nejlepší druhý tým ze všech 3 základních skupin jsme postoupili do lepší skupiny společně se všemi třemi vítězi skupin. Pozitivem je, že se nám daří nejen hrát velmi dobrý volejbal, ale i zapojovat do hry všechny hráčky, a to i ty, které šestkový volejbal dosud nehrály. Určitě jsme na dobré cestě, ale je před námi ještě spousta volejbalových dovedností, které je třeba rozvíjet nebo teprve získat. Výborné také je, že fungujeme jako tým a že se dokážeme povzbudit, když se nedaří, což dnes perfektně fungovalo, když všechny hráčky na lavičce povzbuzovaly a fandily těm, co byly právě na hřišti.

Několik poznámek závěrem k jednotlivým hráčkám:
Oporami týmu jsou zejména Bára s Klárou a Verča. Dokáží tým podržet v důležitých momentech, uklidnit hru a uhrát i těžké míče. Každým utkáním roste výkon Káji na náhře a Romči na bloku, u nichž se projevuje výborný přístup a nasazení na tréninku. Eliška, Niki a Terka potřebují ještě zapracovat na stabilním výkonu bez větších výkyvů, a to jak na smeči, tak zejména v přihrávce a hře v poli. Dokáží zahrát vynikající míče, ale vzápětí zkazit jednoduchý míč. Mája s Áďou letos získaly více prostoru v zápasech, získávají zkušenosti a je na nich znát pokrok a snaha se zlepšovat. Svůj první celý set odehrály Klára Jagošová a Áďa Švomová, pro něž je šestkový volejbal zatím novým prvkem a poprvé si vyzkoušely, jak funguje postavení, jak se přebíhá a mnoho dalších prvků. Obě přispěly k výhře týmu několika body, a to jak z podání, tak i útokem a dokonce i blokem, a určitě mohou být se svou premiérou spokojeny.

Nyní nás tedy čekají 7. a 14. prosince dva rozřazovací turnaje, které budou v Bedřichově a Světlé, kde se utkáme s vítězi základních skupin.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid