Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Žákyně podaly v turnaji TOP4 skvělý výkon 08.12.2014 | Zápasy

Po odehrání základních skupin se nyní hraje skupina, v níž vítězové skupin a nejlepší 2. tým základních skupin bojují na 2 turnajích o přímý postup do finálové skupiny, kam přímo postoupí první dva týmy, 3. a 4. tým bude o účast dále bojovat v baráži. Naše družstvo postoupilo jako nejlepší z druhých týmů a mnozí jej považovali za černého koně, což se skutečně potvrdilo.


V neděli 7. prosince se uskutečnil v Dobroníně první ze dvou turnajů, kde jsme se utkali s vítězi základních skupin, a to Novým Veselím, Bedřichovem a Světlou. Veselí bylo v naší základní skupině, a protože jsme jej letos 2krát porazili, věřili jsme si na něj i tentokrát. Další soupeře jsme neznali, ale to, že své skupiny vyhráli poměrem setů 24:0, budilo oprávněný respekt.

Hned na úvod nás čekalo Nové Veselí. Naše utkání mají vždy vysoký náboj a nasazení a také tentokrát jsme nechtěli nic podcenit. Nastoupili jsme v sestavě: blok Barča a Romča, smeč Niki a Verča, náhra Kája a Klára. Z lavičky tým povzbuzovala Eliška a Terka. Vynikající formu ještě před utkáním prokázala kapitánka Romča, která vyhrála stříhání a získala pro nás podání, což je v této věkové kategorii polovina úspěchu :-) Do utkání jsme vlétli jako uragán a výborným podáním, pozornou hrou v poli a tvrdým útokem jsme soupeře zatlačili a vybudovali si rozhodující náskok, který jsme neustále zvyšovali až do konečného stavu 25:18. Pokud byl první set uragán, tak neumím vyjádřit, co se dělo v setu druhém. Byla nás najednou plná palubovka, obětavost a nasazení bylo nastaveno na maximum a na ukazateli narůstalo skóre v náš prospěch, nejprve 5:0, pak 21:11 až nakonec 25:13. Musím říct, že jsme hráli skutečně na 100 %, výborně přihrávali, nahrávačky skvěle dělily míče mezi všechny útočnice a dokázali jsme si pomoci i v těžkých chvílích, kdy jsme uhrávali i zdánlivě ztracené míče. Potřetí v sezoně jsme Veselí přehráli a první 3 body byly doma!

Ve druhém utkání jsme se střetli se Světlou, která se nakonec ukázala jako jasně nejlepší a nejkompaktnější ze všech 4 týmů. V 1. setu nás soupeř přehrával zejména tvrdým útokem ze středu sítě, když jejich urostlá hráčka chodila vrchem přes náš blok. Pokud jsme měli míč my a mohli útočit, byli jsme vyrovnaným soupeřem, ale na útok Světlé jsme nemohli najít obranu. První set jsme prohráli 25:17. Do 2. setu vystřídala na smeči místo Niki Eliška a naši hru to velmi zvedlo. Dařil se nám jak příjem, tak jsme výborně podávali a vedli jsme 22:14. Soupeř ještě dobrým útokem získal další 2 body, ale pak jsme my dotáhli set do konce poměrem 25:16. Čekal nás tiebreak. Soupeř nehodlal nic podcenit, protože s námi nyní ztratil 1. set v letošní sezóně, a od začátku tlačil dobrým podáním a tvrdým útokem. Za stavu 4:7 pro soupeře vystřídala Elišku zase Niki, abychom posílili útok, což se povedlo a skóre jsme srovnali na 12:12. Nastal boj o každý míč, kdy se oba týmy střídaly ve vedení. Za stavu 14:14 jsme ale zkazili podání a zkušený soupeř následný matchball promělil a vyhrál těsně 16:14. My získali další bod, s nímž jsme původně vůbec nepočítali a šli odhodlaně na posledního soupeře z Bedřichova.

Poslední utkání jsme zvládli na výbornou, nejen, že jsme vyhráli 2:0 po setech 25:14 a 25:19, ale předvedená hra snesla nejpřísnější měřítka a ještě jsme na hřišti mohli prostřídat a nechat zahrát na půl setu Terku, která svou roli smečařky zvládla velmi dobře. Za toto vítězství jsme měli další 3 body. Celkově jsme tedy získali 7 bodů a jsme nyní před posledním turnajem na 2. místě za Světlou, která je o bod před námi. Bedřichov získal body 2, Veselí pak 1 bod. Příští neděli ve Světlé se rozhodne, které 2 týmy postoupí přímo do finále a kdo bude muset do baráže s dalšími celky. Máme sice náskok před dalšími týmy, ale nic zatím není jisté, pokud ale předvedeme hru jako v Dobroníně, nepochybuji, že postoupíme přímo, roli černého koně zatím plníme do puntíku.

Několik poznámek závěrem ke všem hráčkám, které se turnaje účastnili:

Kapitánka Romana byla skvělá na síti, kde nejen výborně útočila, ale také blokovala, dařilo se jí také tvrdé podání, kterým získala několik přímých bodů. A to měla na nohách brusle... Velkou volejbalovou osobností se stává Barča, která dokázala nejen skvěle přihrávat a útočit, ale také zahrát uklidňující míče z těžkých pozic a vybrat zdánlivě už ztracené míče v poli. Ukázkový byl také její přehled na síti, kde dokázala dobře číst hru a řešit všechny vzniklé situace. Pozici kladiva týmu opět potvrdila Verča, která tvrdě útočila ze všech pozic, a soupeřovi bloky jí při tom vůbec nevadily. Stoupající formu prokázala Niki, která poprvé v sezóně odvedla na příjmu a v poli to, co se čeká od přihrávajícího smečaře, a doplnila to efektivním útokem. Výborný výkon podaly také obě nahrávačky. Klára dokázala skvěle dělit nahrávky a vyhodnotit, kam má náhra v daném okamžiku směřovat, navíc to doplnila skvělým podáním a obětavou hrou v poli. Také Kája výborně nahrávala (a to jak středem, tak na kůly), k čemuž přidala dokonce ještě několik bodových bloků a dobrou přihrávku v poli. Navíc kolem sebe šířila neustále pozitivní energii svým sluníčkovým úsměvem :-) Eliška týmu velmi prospěla, když dokázala pomoci na příjmu a v poli a také zahrála několik bodových útoků. Excelentní bylo také její podání, zejména to, které proletělo do hřiště těsně pod střechou otvorem mezi žebry kovového nosníku. V tělocvičně přestali v tu chvíli všichni dýchat :-) Terka odehrála sice jen půl setu, ale zvládla to velmi dobře a potvrdila, že jde velmi nahoru zejména v útoku a na podání a je každým utkáním lepší hráčkou.

Co říci závěrem? Asi jen to, že není důležité, co hráč z volejbalu umí, ale co dokáže předvést na hřišti proti soupeři v utkání, kde o něco jde. A my jsme to tentokrát předvedli v plné parádě a ve správný čas. Doufám, že roli černého koně dotáhneme do konce a příští neděli budeme ve Světlé moci oslavit přímý postup do finále. Už se těším, zasloužili bychom si to :-)

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid