Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Začátek druholigové sezóny se žďárským volejbalistům příliš nepovedl 05.10.2015 | Zápasy

V sobotu dne 3.10.2015 zahájili volejbalisté Žďáru svojí čtvrtou sezónu v 2. národní lize.


V minulém roce tým dosáhl po několikaletém budování na svůj dlouhodobý výkonnostní cíl, kterým bylo vítězství v této soutěži. V letošní sezóně tedy v pozici obhájce prvního místa poměří své síly se soupeři B skupiny II.NL. Skladba soupeřů se oproti loňské sezóně výrazně obměnila. Sestoupily Chvaletice a Malšovice a do A skupiny byly přeřazeny týmy Dansport Praha a Modřany. Novými soupeři jsou nováčci Velké Meziříčí a Šlapanice, z A skupiny přeřazená Praga Praha a z B skupiny Tesla Brno. Z B skupiny původně určené pro východní polovinu Čech se rázem stává skupina s převahou moravských týmů, kterých se zde nachází šest oproti čtyřem zástupcům českého volejbalu.
​Družstvo žďárských volejbalistů doznalo oproti loňsku několika změn. Na nahrávce se novým členem stal Jan Stránský, který je v týmu na hostování z Chocně. Tým opustil rovněž nahrávač Jan Barák, který se vydal zkusit štěstí do extraligového Zlína. Na celou sezónu nebude rovněž k dispozici blokař Jakub Trojánek.

K prvnímu měření sil zavítal stejně jako loni na žďárskou palubovku nováček soutěže, tým TJ Spartak Velké Meziříčí. Oproti loňskému zápasu se však při vší úctě k obětavému volejbalu týmu Chvaletic jednalo o soupeře zcela jiných kvalit. Velké Meziříčí je tým tvořený převážně hráči extraligového juniorského týmu doplněného o své bývalé odchovance. Tuto soutěž bere jako doplňkovou a zároveň přípravnou k extralize juniorů. Má ve svém středu i hráče bývalé čí současné mládežnické reprezentace. V prvním zápase ovšem Žďár nerespektoval sílu soupeře a téměř bezchybnou hrou na všech postech dovedl utkání k vítězství v poměru 3:0 (25:16, 25:16, 25:24). Pouze v posledním setu viděli diváci drama v podobě vyrovnané koncovky, ve které se štěstí v pravý čas obrátilo zády k hostům. Na všech postech se jednalo o spolehlivý a sebevědomý výkon, který ždárské hráče zdobil ve většině zápasů minulé sezóny.

Do druhého zápasu byla na straně Žďáru provedena jedna změna v základní sestavě. Soupeř ovšem ve druhém zápase od začátku dokazoval, že v prvním zápase nepředvedl ani zdaleka svoje umění. Odstranil výrazné množství chyb ve svém herním projevu a výrazně se zlepšil na servisu a ve hře na síti. Zejména útok z hlavního kůlu a obrana na síti byli na podstatně vyšší úrovni než v dopoledním zápase. Po hosty ukořistěném prvním setu sice Žďár získal druhý set pro sebe, ale v dalších dvou dějstvích měl navrch soupeř. V koncovce čtvrtého setu sice Žďár vedl 23:21, ale velkomeziříčská série čtyř bodů ukončila druhé utkání vítězstvím hostů 1:3 (21:25, 26:17, 21:23, 23:25). V rozhodující fázi zápasu, kterým koncovka čtvrtého setu byla, domácí nedůrazným útokem umožnili soupeři vyniknout na obraně v poli a v podstatě se sami připravili o vítězství. Zahajovací dvojutkání tedy skončilo pro domácí polovičním ziskem třech bodů. Vzhledem k pozici obhájce titulu, který se střetl s nováčkem, se jedná samozřejmě o ztrátu. S ohledem na kvalitu soupeře a předvedené výkony jde o spravedlivou dělbu bodů. Byly k vidění dva rozdílné zápasy. V prvním Žďár převedl svůj obvyklý domácí výkon, když dominoval na podání a útoku. Ve druhém zápase byli hosté lepší ve většině činností, snad z výjimkou útoku z handy, a v určitých fázích zápasu i z hlavního kůlu.

K příštímu zápasu zajíždí hráči Žďáru nadcházející víkend do Brna k utkání s místní Teslou. Trenérská dvojice tak bude mít možnost připomenout si zápasy s tímto klubem v hale na Lesné z konce minulého století. Je tím samozřejmě myšleno století dvacáté …

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid