Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Výkon juniorek v Třebíči byl jako noc a den 10.01.2016 | Zápasy

Komentář k utkáním juniorek napsala kapitánka týmu Míša Janovská a byl doplněn o pohled trenéra.


Komentář kapitánky:
První dvojzápas roku 2016 jsme odehrály v Třebíči. Začaly jsme v sestavě: Kája – náhra, Anička – účko, Gabča a Míša – blok, Verča a Eliška – smeč, na střídání byly připraveny Áďa Š. a Terka. Rozjezd se nám vydařil a díky dobrému podání jsme získaly náskok. Pak to ale šlo z kopce. Začaly jsme dělat spoustu nevynucených chyb, vyházely jsme hodně míčů a začaly se bát, že něco zkazíme, což bylo to nejhorší. Ani střídání ve druhém setu nám nepomohlo a my prohrávaly 0:2 na sety. Střídání Terky na smeči nám bylo ku prospěchu, zasmečovala dobře spoustu míčů a neúnavně povzbuzovala tým. V třetím setu jsme ale stále dělaly nevynucené chyby a tím jsme soupeři nadělily třetí set.
Po rozmluvě v šatně jsme do druhého zápasu vstoupily s chutí hrát a nezkazit si celou neděli další prohrou. Přestaly jsme dělat tolik chyb a až na zaváhání v druhém setu jsme předvedly lepší volejbal než v prvním zápase. To nám stačilo k výhře zápasu 3:0. Dnes se ukázalo, že se opravdu nevyplatí podcenit soupeře a musíme si více věřit, protože umíme hrát opravdu dobrý volejbal.

Komentář trenéra:
První utkání bylo jako vzor z kategorie podceněných utkání. Po snadném začátku, kdy jsme se rychle ujali vedení 6:0, jsme přestali být koncentrovaní na hru, polevili a umožnili soupeři, aby nejen stav vyrovnal, ale dokonce získal první set poměrem 25:23. Soupeře jsme nastartovali, hrál obětavě v poli a hlavně s nadšením velkou touhou po vítězství, my jsme naopak měli velký problém s přihrávkou podání a kupili obrovské množství nevynucených chyb. Je sice třeba říci, že nám chyběly tradiční opory na přihrávce (Klára a Bára, které jsou stejně jako Niky se školou na lyžařském kurzu), ale i tak jsme utkání měli s přehledem zvládnout. Padla na nás deka, nedařilo se téměř nic a nebyla síla, která by to dokázala zvrátit. Nadšeně bojující soupeř si výhru zasloužil a přehrál nás 3:0 (25:23, 25:11 a 25:23).

Před druhým utkáním proběhlo v šatně "mytí hlav", ale hlavně jsme si určili, jak je třeba k dalšímu utkání přistoupit a čeho se vyvarovat. Do sestavy od začátku na smeči nastoupila Terka Havlíková, což se ukázalo jako klíčové. Terka dokázala do týmu přinést nejen kvalitní útok a podání, ale hlavně klid a jistotu na přijmu. Kromě toho projevila dosud skrývané schopnosti lídra, když tým zevnitř hecovala a tlačila kupředu. Přestali jsme dělat nevynucené chyby, dobře přihrávali i útočili a s přehledem dotáhli zápas do vítězného konce 3:0 po setech 25:15, 25:19 a 25:21.

Ztráta prvního utkání byla opravdu zcela zbytečná, ale i toto je cenná zkušenost, která se nedá natrénovat. Pozitivní je, že jsme se po nevydařeném utkání, kde naše sebevědomí bylo na bodu mrazu, dokázali vzpamatovat, zabrat a vyhrát jej. Když se daří, umí vyhrávat každý. Dobrý tým se pozná podle toho, že když dostane ránu, semkne se a najde sílu ránu vrátit. A to se nám tentokrát podařilo, i když to místy trošku dost dřelo ;-) Znovu bych chtěl vyzdvihnout výkon Terky. Jen připomínám, že je to věkem žákyně, která dosud neodehrála celé utkání ani za kadetky a nyní přeskočila 2 věkové kategorie a byla jednoznačně nejlepší hráčkou na hřišti. Dostala příležitost a pořádně ji chytla za pačesy. Její výkon je velkým příslibem do budoucna a pro konkurenci v týmu je to velmi dobré. Máme další velmi kvalitní přihrávající smečařku. A těch není nikdy dost :-)

Po skončení obou utkání jsme si řekli, že je třeba výkon z prvního utkání odčinit v dalším utkání. To proběhne v neděli 24. ledna v našem domácím prostředí, kde se utkáme s týmem Havlíčkova Brodu. V první části soutěže jsme s tímto soupeřem na jeho palubovce svedli obrovský boj a rozešli se smírně 3:2 a 2:3. Takže se dá očekávat opět kvalitní volejbal a my budeme určitě chtít nejen využít domácí prostředí, ale také ukázat, že volejbal hrát umíme.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid