Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

V prvních dvou povánočních víkendech uhráli muži 2 vítězství v Mnichově Hradišti a 2x prohráli v Hronově 21.01.2020 | Zápasy

Souhrnný komentář ke dvěma venkovním dvojzápasům napsal trenér Petr Podhrázký


Sobota 11.1.2020 – utkání v Hronově

V prvním jarním nebo lépe řečeno zimním, v každém případě však prvním odvetném utkání, jsme zavítali na půdu loňského vítěze soutěže, týmu Hronova. Ten sice již není lídrem, stejně jako my již dávno nejsme druhým týmem soutěže..,, ale stále se držel přes vánoční herní pauzu na předních příčkách tabulky. Naše družstvo ještě ve třetině soutěže pohodlně drželo třetí místo, ovšem v posledních třech dvoukolech bylo nemilosrdně konfrontováno s kvalitou soupeřů a neuhrálo v těchto šesti zápasech ani bod. Vše začalo dosti nevydařeným zájezdem do Brna, kde se to opravdu nepovedlo, a když jsme se nechytili ani v domácích zápasech proti vedoucí České Lípě, byl poslední výlet do České Třebové skutečně pouze turistickou záležitostí. První lednový zájezd k zápasu s dalším silným týmem, kterým Hronov stále bezesporu je, tedy neskýtal příliš mnoho optimismu. Před sezónou poměrně klopotně skládaná soupiska byla stále zasažena třemi trvalými absencemi kvůli zraněním Petra Sobotky, Ondry Ťupy a Míry Hübla a tak se v podstatě jelo na východ Čech spíše bez nijak velkých ambicí. Favoritem byli zcela jasně domácí.

První zápas sice v prvním setu nabídl klasickou rozjezdovou holomajznu po delší zápasové pauze, přinášející spoustu nepřesností a omylů, ale hra obou týmů postupně dostávala řád i patřičné obrátky a od druhého setu byl vidět velmi dobrý volejbal, který dal vzpomenout na většinu v minulosti odehraných vzájemných zápasů obou soupeřů výborné kvality. Hronov sice o poznání více tvrdil muziku na servisu, za což byl semtam odměněn přímým bodem, ale jinak nám příjem fungoval vcelku dobře. První tři sety se nakonec vždy dostaly do vyrovnané koncovky, ve kterých měl dvakrát o dva body více ze hry Hronov a jednou my. Škoda byla zejména setu prvního, kdy jsme stále o jeden až dva body vedli a prohráli jej až v samotném závěru. Čtvrtý set byl vyrovnaný jen do poloviny, pak domácí odskočili a my jsme již nenašli odpověď. Po prohře 3:1 však v nás nezůstala žádná výrazná pachuť z nepovedeného výkonu jako v minulých kolech. Naopak, hráli jsme dobře a o vítězství v minimálně jednom dalším setu a zisk bodů nás připravily v podstatě naše vlastní vážné chyby, a to ať už to byla fatálně zkažená opravdu lehká podání do půli saka v koncovkách nebo chyby ve vykrývání a mezihře v týchž fázích setů. Vše nepochybně daň za nezkušenost a nevyhranost.

Druhý zápas už byl o něco jednoznačnější, a přestože jsme jeden vyrovnanější set odehráli, tak v dalších dvou to byli domácí, kteří měli navrch. Naše hra již nebyla tak kvalitní jako dopoledne a tak si domácí Hronov připsal další výhru tentokrát bez ztráty setu.

VK Hronov – TJ Žďár nad Sázavou 3:1 (25,26,-25,19) 3:0 (21,20,24)

Hodnocení obou zápasů není tak tristní jako v minulých kolech. Hráli jsme docela dobře, ale soupeř byl prostě lepší. Dařilo se vcelku na síti, na útoku více, na bloku jen průměrně, poměrně solidně se přijímalo. Podání bylo velmi nevyrovnané, ale dá se říci, že to nebylo až tak mimo. Nicméně na body to ještě tento víkend nestačilo…



Neděle 20.1.2020 – jedeme do Mnichova Hradiště

O týden později, tentokrát až v neděli, jsme se vydali k nováčkovi soutěže, do Mnichova Hradiště. Ten se nacházel na předposledním devátém místě, takže po sérii výše umístěných soupeřů se skýtala šance na konečně dobrý výsledek, což tedy mělo znamenat nějaký ten bod pro nás. Ovšem domácí před týdnem jednou zvítězili v silné České Třebové, takže se dalo opět čekat asi cokoliv… Ke stávajícím zraněným hráčům přibyl nemocný Kuba Augustin, takže byl na výpomoc z B týmu povolán Honza Gregor.

Domácí byli oproti podzimním utkáním u nás nyní v silnější sestavě a tak první set byl zcela vyrovnaný. Vyrovnanost si ovšem třeba představit ve smyslu velké nervozity na obou stranách, ze které pramenilo značné množství nepřesností a chyb. Nebylo to tedy vpravdě příliš ke koukání a první set ke konci vcelku jednoznačně ovládli domácí, neboť nám se nedařilo snad kromě průměrného příjmu téměř nic. Bylo znát, že myšlenky, že pokud by se mělo po předchozí sérii někde vyhrát, tak by to mělo být právě dnes a právě tady, nejsou ojedinělé a nejsou jen v mé hlavě… Soupeř by se k nám v případě výher mohl výrazně přiblížit a dále raději nemyslet… Povědomí hráčů to určitě zaznamenávalo a tak vše pokračovalo ve stejném duchu i v setu druhém. Byl svým průběhem na mužskou soutěž velmi nestandardní svým průběhem, neboť se odehrál ve znamení velkých bodových sérií a zvratů ve vývoji skóre, vedli jsme 5:2, prohrávali 8:12, srovnali na 14:14, prohrávali 14:18, pak přišla série skvělých podáních Davida a vedli jsme dokonce 24:18! Ale to nebylo vše, domácí otočili na 24:25 a … zkazili podání... No, a naštěstí jsme pak již udrželi nervy a vyhráli 28:26. Nic pro slabé povahy… Vítězstvím v setu a srovnáním stavu na 1:1 jsme se zbavili znatelně křeče a začali hrát už uvolněně. Co se týče naší hry, tak již v průběhu druhého setu jsme pomalu získávali převahu na síti a útok z obou kůlů se na rozdíl od předchozích duelů dařil. Od setu třetího jsme pak přece jen soupeře drželi výrazněji pod sebou. Sice párkrát zatlačil servisem, ale jinak jsme měli spolehlivě navrch. Třetí set byl ještě vyrovnaný, ale poslední čtvrtý už jsme nenechali nikoho v hale na pochybách, že si z tohoto zápasu připíšeme tři body za vítězství 1:3. Stínem zápasu bylo ovšem zranění Jirky Pátka, který musel ve druhém setu odstoupit a nezasáhl pak ani do odpolední odvety.

Druhý zápas jsme začali lépe než ráno. Pokračovali jsme ve zlepšením výkonu a v klidu si připsali první set. Stejně tak i set druhý. Třetí se zdál být těsně před koncem za stavu 21:19 pro nás rovněž na dobré cestě k dalšímu tříbodovému zápasu, ovšem koncovku jsme nezvládli. To se zřejmě promítlo i do čtvrtého setu, ve kterém byli domácí lepší, hráli v něm velmi dobře a bez chyb a zvítězili v něm. V posledním pátém setu jsme však měli vůli po výhře zřejmě vyšší a po hladkém tiebreaku jsme připsali druhou dnešní výhru, tentokrát za dva body.

TJ Sokol Mnichovo Hradiště – TJ Žďár nad Sázavou 1:3 (21,-26,-21,-16) 2:3 (-19,-20,22,19,-9)

Druhé kolo odvet tedy přineslo konečně naše vítězství a rovnou pro jistotu dvě. Vzhledem k tomu, že jsou z venkovního hřiště, je s tímto výsledkem plná spokojenost. Ale kdoví jak by to vše dopadlo, prohrát bláznivou koncovku druhého setu prvního utkání… Herní projev týmu šel prudce nahoru právě po tomto vyhraném druhém setu. Pochvalu za individuální výkon zaslouží zejména David, který k velmi spolehlivému příjmu a konečně výbornému podání přidal tentokrát velmi solidní útok, když umně využíval nedostatků domácího bloku. Zdatně mu tvrdým a úspěšným útokem sekundoval Patrik na účku. Naši hru dobře drželi rovněž Peťa na liberu a Jirka na nahrávce. Celý tým se ovšem stále potýkal s nevyrovnaným a skutečně zbytečně nervózním podáním.

Po zisku 5 bodů jsme zůstali na sedmém místě a tuto sobotu hostíme v prvním domácím zápase odvet Dvůr Králové. Utkání se odehraje tentokrát na 5.ZŠ Palachova.


 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid