Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

V Praze výkon jako noc a den, Praga - ZR 3:0 a 0:3 05.11.2013 | Zápasy

První listopadový víkend se nesl v duchu sportovně-kulturní návštěvy našeho hlavního města. V bojích o druholigové body na nás čekal tým Pragovky, který byl do národní skupiny B před sezonou přeřazen z Áčka.


Ráno jsme nic nepodcenili, většina si přivstala a netradičně přes Přibyslav, kde jsme nabrali našeho spícího benjamínka, vyrazili směr česká metropole. Tradiční bagetku a kafíčko jsme zvládli už v Praze, tentokráte bez okružní jízdy po místní benzince a posilněni jsme se vydali do blízké haly. Tam na nás čekal Číra s Moukou a neznámý soupeř v čele s bývalým extraligovým nahrávačem Lubošem Novákem (Brno, Liberec, Saint Quentin – FRA).

Do prvního zápasu jsme nastoupili v sestavě Mouka (N), Kadli a Míra (S), Hugo a Míša (B), Ťupík (U), Peťa (L). Ze střídačky kryli záda Filda, David, Troji, Kuba a Číra. Na vše pak dohlížel Vesy. Až na Zombu jsme tedy byli v kompletním složení. Téměř rok a půl stará návštěva žďárské mašiny Prahu zřejmě ohromila natolik, že jsme měli v hledišti jasnou fanouškovskou převahu a doufali, že ta se přenese i na hrací plochu.

Začátek prvního setu jsme se zřejmě ještě sžívali s prostory haly a z příjmu posílali soupeřovo podání do všech možných koutů. Naopak nám se za základní čarou příliš nevedlo. Od začátku jsme byli pod tlakem a výborně kombinující soupeř nám nedával šanci 6ti bodové manko z úvodu setu dotáhnout. Po druhém technickém timu přeci jen svitla naděje, kterou jsme chytli za pačesy a dobrou obranou zaznamenali delší bodovou šňůru. V koncovce setu jsme srovnali a dokonce si vypracovali 2 setboly. Nedůrazný útok ovšem sebral všechny naděje a soupeř přeci jen ukořistil první sadu ve svůj prospěch. Jak se ukázalo, byl to zlomový okamžik celého prvního zápasu. Domácí se dostali na koně, dobře trhali naše obranné šiky a skládali jeden útok za druhým. Krutě se nám nevedlo na podání, kdy většina míčů směřovala všude možně, jen ne na soupeřovu polovinu. Míchali jsme sestavou, ale kýžený efekt to nemělo. Výsledkem toho byla celkem lehká výhra domácích v dalších dvou setech a zisk prvního utkání v poměru 3:0. Nepříjemným zraněním prstu skončil zápas pro Fildu, který se nejdříve odebral do šatny, aby utajil rovnání malíčku a poté putoval do nemocnice.

Druhý zápas se tu hrává až ve dvě a tak bylo dost času ochutnat speciality místní kuchyně a nabrat psychické i fyzické síly na druhý špíl.
Nepovedeným představením se nám podařilo část fanoušků odradit, naopak domácím se skupinka fandících rozrostla, a tak si to oba tábory v hledišti mohly rozdat na férovku. Předzápasová rozcvička nenasvědčovala žádné změně v rozložení sil. Pragovka zatloukala jeden hřebík za druhým, my honili balony po všech koutech haly.

Druhý zápas šel na kladivo místo Ťupíka Troji, jinak se zahajovací sestava nezměnila. Domácí vyměnili jednoho blokaře a nahrávače, což se ukázalo jako rozhodující chyba. Ač nový borec připravoval útočné pozice přesně, byla jeho hra o dost čitelnější a většina útoků narážela na naši připravenou obranu. Smeče domácích po lajně končily v autu, do diagonály na našem bloku nebo je čapnul Peťa. Začal se dařit servis (dokonce jsme zaznamenali i několik es), procentuální úspěšnost útoku strmě stoupala a obětavost v poli neznala mezí. První dva sety probíhaly jako přes kopírák. Od prvních výměn se nám daří budovat si náskok, který do druhého technického time-outu narůstá na 16:6, respektive 16:7 a sety s přehledem dohráváme. Do třetího setu Pragovka střídá pinkače a do prvního technického timu je k vidění přetahovaná o každý balon, Pragovka se opírá především o souhru nahrávač – účko. Za stavu 8:8 se připomínají rozhodčí (bohužel ne poprvé a naposledy), kdy nám darují dva body a domácí se začínají věnovat víc hádkám se sudími, než samotné hře, což je voda na náš volejbalový mlýn. V obraně se opět daří zcela eliminovat nejvážnější útočnou hrozbu domácích na účku a jdeme do rozhodujícího trháku 19:9. Pragovka sice ještě stihne duel kapánek zdramatizovat a snižuje před koncovkou na 5 bodů, ale to je z její strany vše a my si můžeme vychutnat oslavný taneček.

Ve druhém zápase jsme si ověřili, že výkony z minulé sezony jsme ještě nezapomněli a dokážeme předvést kvalitní sport. O víkendu na domácí palubovce přivítáme Malšovice a věřme, že navážeme na výkon z Prahy a prodloužíme neporazitelnost na domácí půdě. Všichni jste srdečně zváni!

Závěrem pár střípků z nabitého víkendu:
* Čtyři body za šest setů je pořád lepší, jak být mínusovej.
* Rozhodčí věděli, jak si práci ulehčit: když žlutá, tak všichni... Pro všechny platí jen jedna útočná zóna... Každý dotek saka je chyba… Ani na jednu stranu se jim výkon moc nevyvedl.
* Dlouhou pauzu mezi zápasy vyplnili hráči obou týmů nácvikem odbití prsty, jinak si nedokážu vysvětlit, že za první zápas bylo odpískáno asi 7 dvojáků a za druhý ani jeden.
* Ač nestudovaný, mohl by Číra z fleku dělat felčara. Nejen že Fildovi vrátil prst do klasické polohy, ale udělal to tak šikovně, že rentgen ani lékař ve fakultní nemocnici nechtěli uvěřit, že Filda opravdu není simulant.
* Nicméně Hugo pro Čírovo umění porozumění neměl a pro jistotu Fildovi ruku přišlápl, aby pojistil srovnání…zda vytryskly slzy smíchu, či bolesti, nám Filda už nesdělil.
* Po čtyřech zápasech jsme nikdo nedostali do hlavy!
* Nejlepší svíčková jakou jsem kdy jedl! Peťa, Lokál v Dlouhé, 2.11.2013.
* Kolik půllitrů je 8 metrů piv?
* Lokál, Nebe, Dlouhá, Harleys, Nebe, Retro…tma.
* Hrad jsme viděli, ale jen z vlaku a jen někdo.
* Pokud vezmeme výlet jako takový, sportovní část byla splněna na 50%, kulturní na 80%, což ve výsledku dává obstojných 65%.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid