Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži v Hrotovicích jedno vítězství a 4 body – upevnění 5. místa 07.02.2016 | Zápasy

V sobotu dne 6. 2. 2016 pokračoval po čtrnáctidenní pauze program druhé poloviny 2. ligy již svým čtvrtým dvojkolem zápasů. Cílem sobotního zájezdu byla tělocvična krajského rivala a tradičního účastníka soutěže, celku TJ Sokol Hrotovice.


Vzájemný duel byl již 8. vzájemnou konfrontací sil v druholigové historii obou týmů. Dal se tedy očekávat napínavý volejbal s vypjatými okamžiky, které jsou umocněny i vzájemnou sportovní rivalitou. Momentální sportovní úroveň obou celků je ovšem na o něco nižší úrovni než v předchozích sezónách, a tak z přetahované o medailová umístění se letos stal souboj celků klidného středu tabulky. My jsme do Hrotovic odjížděli se znatelně erodovanou sestavou, kdy se k trvale absentujícímu Ondrovi Trojánkovi přidali další tři borci, a tak jsme poprvé v sezóně sáhli do nastupující volejbalové generace a povolali do týmu jednoho z dorostenců. Tím jsme počet hráčů na soupisce k utkání stanovili na rozumných devět. Domácí se ovšem rozhodli nás trumfnout a dostavili se pro jistotu k utkání v počtu osmi hráčů. Podzimní domácí měření sil dopadlo tristním výsledkem zisku pouhého jednoho bodu a tak byla tentokrát na stole otázka, zda se nám podaří ztracené body v co nejvyšší míře vydolovat zpět.

V prvním zápase jsme poměrně nepochopitelně vysloveně prospali celé první dva sety, kdy jsme vlastním velice vlažným výkonem přenechali domácím iniciativu a umožnili jim produkovat jejich obvyklý bezchybný volejbal. Přes relativně slušný příjem (obávaný hrotovický domácí servis tentokrát domácí po celý den téměř nevytáhli) stál útok ze všech pozic vysloveně za starou bačkoru. Hra celého družstva v této chvíli měla spíše charakter posledního zápasu ve skupině na letním turnaji, kdy už se nikomu moc nechce. Od druhého setu pak při stejné úrovni naší hry probíhalo s omezenými možnostmi střídání hledání té pravé dnešní sestavy. Tu se podařilo najít na začátku třetího setu, kdy se na hřiště dostal i poslední náhradník a při podání Davida Podhrázkého byl nastartován obrat v utkání. Od této chvíle se obraz hry zcela změnil. Tlakem od servisu jsme se dostali do hry a najednou jsme až nečekaně snadno soupeře zcela přehrávali. V tiebreaku jsme ovšem za příznivého stavu 6:2 obrovským množstvím vlastních chyb domácím v podstatě darovali vítězství za dva body. Zkušení domácí tím pochopitelně nepohrdli a dovedli zápas k vítězství. Porážka v tiebreaku již byla šestou ze sedmi letošních odehraných rozhodujících setů, tentokrát ovšem nejvíc zbytečná. Soupeře jsme totiž měli pod sebou a tiebreak navíc skvěle rozehraný.

Do odvety jsme nastoupili v osvědčené sestavě z druhé poloviny prvního zápasu. Opakovalo se sice hledání správného herního tempa a až do stavu 18:18 byl k vidění vyrovnaný volejbal nevalné oboustranné úrovně. V této chvíli jsme sáhli ke střídání a při podání střídajícího Tomáše Chládka, který skvěle takticky provedeným servisem v soupeřově nejslabším postavení udržel společně s naší obranou domácí útočníky na uzdě, jsme udělali rozhodující krok k vítězství v prvním setu. Ve druhém setu to domácí ještě zkusili a šli do mírného vedení, které se nám podařilo do koncovky zlikvidovat a při první příležitosti využít nabídnutý setbol. Třetí set jsme již zcela dominovali a zejména zásluhou útoku Jirky Pátka z hlavního kůlu a výtečné obrany na síti jsme set i zápas ukončili výhrou.

Výsledky:
Sokol Hrotovice – TJ CETL Cargo Žďár nad Sázavou ​3:2 (16,21,-17,-15,12) a 0:3 (-19,-23,-18).

Cíl vrátit domácím podzimní loupež ze žďárské haly se tedy podařilo téměř splnit. Z tohoto pohledu tedy panuje se ziskem 4 bodů spokojenost a konkrétně z Hrotovic se budou vždy počítat. Ovšem přesto bylo v naších možnostech tentokrát i přes problémy v sestavě přivézt body všechny. Nejde v žádném případě o rouhání nebo neúctu k soupeři. Faktem ale je, že domácí nebyli ve své obvyklé formě a měli jsme to využít. Při zhodnocení úrovně dnešního sportu se s pohledem do historie vzájemných druholigových duelů jednalo o jeden z méně kvalitních duelů. Náskok na Hrotovice jsme tedy navýšili na 4 body a zůstali na 5. místě. Z našich individuálních výkonů je dnes třeba vyzdvihnout výkon nahrávače Jirky Moučky, a to s ohledem na pozvednutí morálky v týmu a takticky dobře vedené nahrávky. Ke svému obvyklému nadstandardu se vrátil i libero Petr Kadlec. Dobrý výkon, ovšem pouze v částech obou utkání, kdy se nám dařilo, podali i ostatní.

Program druhé ligy dále pokračuje již tuto sobotu. V domácí hale přivítáme 13. 2. 2016 dalšího tradičního účastníka 2. ligy, mužstvo TJ Sokol Střelice.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid