Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Úspěšné vystoupení juniorek v elitní skupině Českého poháru 29.11.2022 | Zápasy

Juniorky 25. a 26. listopadu odehrály elitní skupinu Českého poháru v Havlíčkově Brodě. Svým dobrým výkonem (4 vyhrané zápasy) si zajistily účast mezi nejlepšími 8 týmy i v dalším kole, které proběhne koncem února příštího roku v našem domácím prostředí. Komentář k jejich úspěšnému vystoupení napsal trenér Pavel Veselý.


Vítězství v říjnové kvalifikační skupině nám zajistilo účast v turnaji 8 nejlepších týmů Českého poháru juniorek (kategorie U20). Neodjížděli jsme v kompletní sestavě, postrádali jsme 2 nemocné - smečařku Týnu a účko Jolču. Postu přihrávající smečařky se tedy ujala Ágnes a zvádla ji výborně.

V sobotu nás čekaly 4 zápasy. Na rozjezd jsme nastoupili proti extraligového Olympu Praha. Soupeř do nás hned od začátku solil podání a udělal si mírný náskok, ale my jsme mu opláceli stejnou mincí a přidali k tomu navíc i výborný útok a bojovnost v poli, takže to byl boj o každý míč. Postupně jsme stav srovnali a uhrál i dramatickou koncovku 25:23. Vedení 1:0 nám nalilo do žil sebevědomí a všechny hráčky se doslova překonávaly. Soupeř byl značně zaskočený a nenašel na naši hru recept, což vedlo k naší jasné výhře i ve 2. setu, tentokrát jasným poměrem 25:14. Výhra 2:0 nad soupeřem zvučného jména nás pořádně nabudila a hlavně předvedená hra slibovala, že se můžou dít velké věci. A děly se.

Po 20 minutách nastupujeme proti dalšímu extraligového soupeři zvučného jména - VK Prostějov. Soupeř sledoval naši výhru nad Olympem a věděl, že nás nesmí podcenit. Ale jak jsme byli rozjetí, vlétl jsme na ně a 1. set vyhráli jasně 25:14. Ve 2. setu soupeř značně přitlačil na podání i na útoku a celou dobu si držel několikabodové vedení, které dotáhl do konce výsledkem 25:20. Za stavu 1:1 tedy následoval tiebreak, do kterého jsme šli s vědomím, že můžeme jen překvapit. Dělali jsme minimum chyb, dařilo se na podání, všechny útočnice skládaly míče do pole soupeře a přineslo to ovoce v podobě naší výhry 15:12. Porážíme tedy další extraligový tým a jsme v totální euforii. Plánovali jsme za celý víkend mít alespoň 2 výhry a už v sobotu v 11 h máme splněno, prostě fantazie v praxi.

Následoval přesun do jiné tělocvičny, kde nás po cca 2hodinové pauze čekal domácí tým Havlíčkova Brodu. Naše vzájemné souboje byly v minulosti poměrně vypjaté, ale tentokrát to opravdu stálo za to. Soupeř v domácím prostředí chtěl uspět, my samozřejmě také, ale ne za každou cenu. V tělocvičně byla skvělá atmosféra, domácí i naši diváci mohutně fandili a na palubovce se hrál vyrovnaný, pohledný a bojovný volejbal s dlouhými výměnami. Panu (domácímu) rozhodčímu se ale zachtělo pomoci domácím, a to způsobem, který byl až nedůstojný. Míč hraný metr nad naším blokem byl najednou jasně tečovaný, domácí útočnice, která si málem amputovala ruku o pásku sítě, v síti rozhodně nebyla, moje jasně signalizovaná žádost o oddechový čas byla ignorována s přímým pohledem z očí do očí. Nikdy se mi nestalo, že bych řval na rozhodčího, tentokrát to ale neplatilo. Styděl jsem se a bylo mi opravdu až trapně, ale za něj a za jeho absurdní “tlačenku” domácím. Byla však to naprostá výjimka, všichni ostatní rozhodčí na turnaji pískali výborně a férově. Všechno toto jsme ustáli, ale soupeř vyhrál 1. set 25:23. Do 2. setu holky samozřejmě nastoupily rozhozené, cítily křivdu, a právem. Soupeř toho využil a solil do nás servis i útok, my byli v pochopitelném útlumu. Jeden domácí divák nesportovně troubil do trumpety vždy, když si naše hráčky nadhazovaly míč na podání. Naši diváci mu to slušně, ale velmi důrazně vysvětlili a on toho po mírném nátlaku zanechal. A mohl se hrát zase volejbal. Soupeř měl již značný náskok a věřil ve své vítězství, ale my jsme zabrali a srovnali stav. Koncovka byla nesmírně dramatická, oba týmy se přetahovaly o body a měly setbaly (domácí matchbaly, na ukazateli skóre dokonce už došla čísla. Poslední 2 body ale patřily nám a urvali jsme ten 2. set výsledkem 32:30!!! Infarktový zážitek s úžasným koncem... Nakoplo nás to a v tiebreaku jsme opět dohnali vedení soupeře a ve vypjaté (ale již zcela fair a sportovní) koncovce jsme slavili výhru 15:13. Chutnala hodně, hodně sladce...

Tři zápasy, 3 výhry, navíc poslední vydřená za výše uvedených okolností, co víc si přát. Čekal nás poslední sobotní zápas proti Vyškovu. Tým opustily smečařka Zoja a blokařka Kristina, které ještě čekal večer taneční “Věneček”. Rozhodli jsme se tedy, že zápas odehrají hráčky, které dosud tolik nehrály. Do utkání jsme vstoupili dobře, vedli jsme po celou dobu, ale v koncovce nás soupeř přetlačil 27:25, což byla velká škoda. Druhý set už chyběly síly a možná i motivace a dobře hrající soupeř zvítězil 25:17. Naše první prohra, ale jinak obrovská spokojenost. Do Žďáru jsme se vraceli ve výborné náladě, ale po celodenním náporu hodně unavení.

V neděli jsme si zpestřili odjezd bojovou hrou “kdo probudí Terku”... Hru vyhrála Anežka, a tak jsme včas stihli první utkání s Jičínem. Soupeř hrál bojovný volejbal, snažil se nás tlačit podáním a hodně útočil středem, ale my jsme výborně přihrávali a útočili, což vedlo k naší výhře 2:0 po setech 25:15 a 25:22. Naše čtvrtá, a jak se později ukázalo, zároveň i poslední výhra.

V dalších 2 zápasech už se nám tolik nedařilo, projevila se velká únava, která vedla k horšímu příjmu a z toho plynoucímu nepřipravenému útoku, čehož oba naši další soupeři využili. Trochu jsme dojeli na to, že jsme v neděli již neměli dispozici na střídání žádnou útočnici, a tak všechny 3 naše útočnice (Zoja, Ágnes i Terka) toho už měly plné baterky. Tým Jirkova nás doslova rozstřílel podáním, dával jej s maximálním rizikem a extrémně se mu v této činnosti dařilo. Výsledkem byla naše 2. prohra v turnaji 0:2.

Poslední utkání proběhlo s nejlepším týmem turnaje Ústím nad Labem. Soupeř hrál velmi dobře, my už se viděli spíše doma, únava byla opravdu velká. První set jsme prohráli zcela jasně 25:14. Ve druhém setu jsme sebrali všechny zbylé síly a soupeři zdatně vzdorovali až do vyrovnané koncovky, která však patřila soupeři 25:23.

Takže dobojováno, na našem kontě se leskly 4 výhry a 3 prohry. Turnaj byl velmi vyrovnaný, každý z týmů aspoň jednou prohrál. Za spekulace, že bychom proti Vyškovu hráli v kompletní sestavě a porazili jej, skončili bychom celkově druzí, reálně jsme ale obsadili 6. místo, což je beze sporu i tak úspěch, protože to znamená setrvání v této elitní skupině i pro další kolo, které se bude hrát koncem února u nás ve Žďáře.

Pochvalu zaslouží celý tým, ale vyzdvihl bych tentokrát Ágnes, která si odbyla na postu přihrávající smečařky skutečně křest ohněm a opravdu to zvládla výborně, a také Zoju na smeči a Terku na účku. Vše skvěle dirigovala na náhře Síma, která v každém setu přispěla i několika esy z podání. Velkou jistotou na příjmu a v poli je libero a kapitánka v jedné osobě Evča. Klid a jistotu vnáší do hry také blokařka Anežka, která dokáže v rozhodujících chvílích zablokovat či bodovat přímo z podání. Do hry jsme zapojili i mladší hráčky (Kiki na liberu, Áňu na náhře, Lucku a Kristinu na bloku a Barču na smeči), které získávaly cenné zkušenosti ze hry, které nejdou nahradit žádným tréninkem. Základní sestava konečně pustila naplno ven svůj potenciál a dokázala (myslím, že hlavně sobě), že když makáme od začátku naplno a hrajeme s klidnou hlavou, dokážeme porazit opravdu kohokoli bez ohledu na papírové předpoklady. Zároveň jsme zjistili, na čem je třeba zapracovat, v čem máme oproti dalším týmům ještě rezervy.

Sestava: náhra Síma, Johy, Áňa, libera Evča a Kiki, blokařky Anežka, Lucka a Kristina, účko Terka, smeč Zoja, Ágnes a Barča

Výsledky:
TJ Žďár nad Sázavou - PVK Olymp Praha 2:0 (14,23)
TJ Žďár nad Sázavou - VK Prostějov 2:1 (14,-20,12)
TJ Žďár nad Sázavou - Sokol Havlíčkův Brod 2:1 (-23,30,13)
TJ Žďár nad Sázavou - Volejbal Vyškov 0:2 (-25,-17)
TJ Žďár nad Sázavou - TJ Jičín 2:0 (15,22)
TJ Žďár nad Sázavou - VK Jirkov 0:2 (-16,-14)
TJ Žďár nad Sázavou - Volejbal Ústí n. L. 0:2 (-14,-23)

Další kolo nejlepší osmičky Českého poháru se bude konat o víkendu 25.-26. února 2023 v naší sportovní hale na Bouchalkách. Našimi soupeři budou Olymp Praha, Prostějov, Vyškov, Ústí nad Labem, Havlíčkův Brod, České Budějovice a Brandýs nad Labem. Už teď se těšíme.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid