Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Tři výhry starších žákyň v Humpolci 16.02.2014 | Zápasy

V neděli 16. února se v Humpolci hrál první turnaj 2. poloviny krajského přeboru starších žákyň.


Před 2. částí soutěže jsme si stanovili, že hlavním cílem našeho družstva bude dát větší prostor mladším hráčkám, které zatím sbírají volejbalové zkušenosti, což jsme zde také učinili.

V prvním utkání jsme hráli s naším tradičním soupeřem, s nímž jsme se potkávali už v základní skupině, s Třebíčí. Tento zápas má vždy stejný scénář: naše hladká výhra v 1. setu, pak do 2. setu změny v sestavě, aby si zahrály i další hráčky, což ale přinese naši prohru, a nakonec tiebreak, kde se uvidí, zda se dokážeme do zápasu zase „vrátit“. Zcela stejně tomu bylo i tentokrát. Nejprve jasná výhra 25:9, pak změny v sestavě a těsná prohra ve 2. setu 22:25. Tiebreak jsme pak již poměrně jistě zvládli vyhrát 15:7 a za celý zápas brali první 2 body do tabulky.

Do druhého utkání proti domácímu Humpolci jsme po zkušenosti z 1. zápasu dali pozměněnou sestavu hned od začátku. Hra byla sice stále velmi rozháraná a s množstvím nevynucených chyb (zejména na příjmu a v poli), ale přehráli jsme soupeře 2:0 po setech 25:11 a 25:21. Velkým kladem tohoto utkání bylo, že jeho velkou část odehrála pozměněná sestava (bez 3 hráček základní sestavy). Na bloku zde velmi dobře zahrála Romča, na smeči byla Eliška a na nahrávce Kája.

V posledním utkání jsme se změřili s Polnou. Opět klasicky jasná výhra v 1. setu 25:16, pak změny v sestavě a prohra 18:25. Nakonec trápení v tiebreaku a vydřená výhra 15:12. V tomto utkání dosáhlo naše trápení vrcholu, kdy na nás bylo velmi vidět, že to máme v hlavě, že moc řešíme, abychom neudělali chybu, abychom nezkazili míč, což samozřejmě vede k tomu, že chybu uděláme a i lehký míč zkazíme …

Takže souhrn toho, co se odehrálo v Humpolci a poznatky do dalších utkání. Pokud hraje základní sestava, šlapeme jako hodinky a hrajeme velmi dobrý volejbal. Pokud dojde k jakékoli změně, náš výkon velmi klesá, ale ne tím, že by špatně hrály nově příchozí, ale tím, že ostatní hráčky podvědomě nehrají na 100 % a poleví na koncentraci a nasazení. Je to jako když v hodinovém strojku odeberete 1 či 2 kolečka – celý strojek přestane fungovat. Na tomto musíme zapracovat, abychom vydrželi hrát všichni stále stejně, ať je v sestavě kdokoli. Pokud umím podávat či smečovat, tak to přece umím a je zcela jedno, kdo je na hřišti vedle mě. Nedokážeme hrát stále stejně, přizpůsobujeme se hře soupeře, s dobrým hrajeme velmi dobře, s horším velmi špatně.

Je třeba zcela určitě zlepšit udržení koncentrace po celou dobu utkání. S tím souvisí hra v poli, kde často čekáme, že míč odehraje někdo jiný, místo abychom jej odehráli my. Slůvko „já“ je v tomto směru neocenitelným pomocníkem. Musíme si na sebe zvyknout, musíme se sehrát, mladší hráčky musejí být aktivnější a nečekat, že to za ně odehrají ty zkušenější, a starší zase nesmí přestat hrát naplno, když na hřišti dojde k nějaké změně v sestavě. Volejbal nás musí bavit, nesmíme se nechat chybami otrávit a po zbytek zápasu to řešit v hlavách.

Pozitivní určitě bylo, že do hry zasáhly všechny hráčky a že jsme všechna utkání, i když se často nevyvíjela dobře, dokázali nakonec vyhrát. Velkým plusem byl i výkon Romany, která dokázala nejen velmi stabilně podávat, ale i zahrát mnoho míčů v poli. Ještě musí zapracovat na hře u sítě (zejména odstupování), ale určitě to byl slibný výkon do budoucna. Také Kája se na náhře rozhodně neztratila. Dokázala na kůl posílat pěkné nahrávky a také podání měla velmi stabilní. Musí ještě zapracovat na pohybu k míči, když není ideální příjem. Do hry také ve své premiéře zasáhla Adéla, která tak nasbírala své první zkušenosti z ostrého zápasu v šestkovém volejbalu. Elišce se povedlo několikrát pěkně zasmečovat i přihrávat míč v poli, ale musí ještě více zapracovat na příjmu, zejména na pohybu k míči.

Příští neděli 23. února se letos naposledy představíme v domácím prostředí. Určitě budeme chtít podat mnohem lepší výkon než teď. Nejde ani tak o výsledky, ale spíše o celkový herní projev. Budeme určitě chtít ukázat, že volejbal umíme :-)

Výsledky:
Žďár - Třebíč 2:1 (9,-22,7)
Žďár - Humpolec 2:0 (-11,-21)
Žďár - Polná 2:1 (16,-18,12)

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid