Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

TJ Žďár nad Sázavou - VK Hronov 3:0 (24,23,23); 3:1 (18,-21,23,23) 02.10.2012 | Zápasy

Začátek druholigové sezóny byl pro žďárskou mašinu velkou neznámou. Po několik let stále stejném měření sil s volejbalovými baštami na Vysočině k nám po dlouhé době zavítal přespolní soupeř, a to rovnou tým Hronova, který v minulém ročníku 2. ligy obsadil konečné 4. místo. Druholigová soutěž, která se do Žďáru navrátila po dlouhých 15 letech, přilákala do ochozů i vcelku slušnou porci diváků, a tak se dal očekávat volejbal slušné úrovně v dobré divácké kulise.


Sobotní ráno nám hned od příchodu do haly zpříjemnil Ťupíkův rozcvičovací mix, který soudě podle ohlasů už nikdy nedostane šanci znovu se předvést. Tým zkušených borců z Hronova zavítal do haly o půl hodiny dříve i v podstatně větším počtu, než jsme byli zvyklí u soupeřů z krajského přeboru. Co ale Hronováci nepoznali, na jaké straně se začíná rozcvičovat žďárská mašina, a tak až několik zlých pohledů a rytmy žďárského rappera Lakyho donutily hostující hráče k odchodu do vzdálenějšího konce žďárské haly. Žďárská sestava se sešla v kompletním složení: Jiřina (N), Kadlík (S), Míra (S), Číra (S), Ťupík (S/U), Kuba (S/U), Troji (U), Hugo (B), Míša (B), Chláďa (B), Peťa (L), přičemž z lavičky sitauci jistili Vesy se Zombou.

Po celý první zápas vydržela na palubovce na naší straně sestava ve složení: Jiřina (N), Kadlík a Míra (S), Hugo a Míša (B), Troji (U), Peťa (L). Oba týmy vstoupily do první sady lehce nervózně, ani jednomu z týmu se nedařilo protihráče zatlačit a body přibývaly na obou stranách podobným tempem. Zlepšeným servisem domácí vstupovali do koncovky s mírnou bodovou převahou. Dětská polozávodní plachta tři metry za hříště na setbol lehce zmrazila domácí publikum, nekompromisní blok však nakonec přisoudil vítězství první sady na naší stranu. Do druhé sady vstoupili domácí velkým náporem, Míša svoji plachtou a neprostupný blok na hlavním kůle zařídil smečařské sestavě hostů rychlé prostřídání a Žďár se rázem ocitl v pohodlném vedení 8:1, které i přes závěrečnou stíhací jízdu hostů dotáhl do vítězného konce. I třetí set se nakonec rozhodoval v koncovce, kterou znovu žďárská mašina dokázala opanovat. Na obou stranách byla v prvním zápasu zřejmá nesehranost, žďárská mašina v důležitém okamžiku však dokázala vždy přijít s kvalitním blokem, který zvrátil stav v náš prospěch. Zajímavým úkazem bylo, že náš servis se zdál být účinnější než servis soupeře, což se nám vskutku často nestává. Co však hostující přihrávači neodpřihrávali, to následně odčapali v poli. Zákroky ramenem, břichem či placírkou nebyly na straně hostí v sobotu ničím zvláštním, ale snažit se Trojiho čapnout v lajně na třech metrech s rukama nad hlavou, nad tím už kroutili hlavou i všeznalí žďárští diváci.

Hostující sestava vzala přípravu na druhý zápas vážně, a tak se nezvykle začínalo až ve 14 hodin. Žďárská sestava nastoupila beze změny, naproti tomu v hostující sestavě se míchalo na všech možných postech. Dlouhá pauza podle všeho více prospěla domácím, když si v prvním setu hned přispali jasné vítězství. Hosté od druhé sady však rázem zlepšili svůj herní projev, začalo se jim více dařit na přihrávce, z čehož pramenil velmi efektivní útok středem na sítě, na který jsme nedokázali reagovat. Hostující trenér, který se do druhého zápasu nanominoval na smeč, začal svojí roládou a údery směřujícími výhradně na lajnu školit domácí blokaře i polaře. Vývoj hry se zcela otočil, domácí se dostali do útočné křeče a hosté srovnali stav setů na 1:1. Do třetí sady již vystřídal Míru na smeči Ťupík, vývoj hry to však příliš nezměnilo. Hronov nás dokázal opět zatlačit a my měli problém s přihrávkou a útokem na ztrátu. Stíhací jízda v prostředku setu však změnila rozložení sil na palubovce, probudila i spící žďárské diváky a nakonec přinesla domácím vedení 2:1. Hostující hráči se pokoušeli hru kouskovat, pouštěli do diskuzí s rozhodčími a obzvláště prstová technika některých našich hráčů se jim vůbec nezamlouvala. Někteří Hronovští však nakonec sami nedokázali svoje emoce udržet na uzdě, což nám prospělo v koncovce čtvrté sady, kterou jsme opět nejtěsnějším rozdílem vyhráli.

Do druhé ligy jsme tak vstoupili nejlepším možným způsobem, a to dvěma vítězstvími na domácí palubovce, která mají pořadová čísla 41 a 42, což činí ze žďárských Bouchalek již třetí sezónu nedobytnou pevnost. Velký dík patří všem divákům, kteří si našli cesto do žďárské haly. Projevy některých z nich však již překračovaly meze slušnosti a budeme rádi, asi stejně jako naši soupeři, když se příště už nebudou opakovat. Další sobotu zajíždíme na palubovku našeho protivníka z kvalifikace, týmu Litomyšle, který jsme v posledním měření sil porazili 3:2. Za dva týdny se opět vracíme na domácí palubovku vzdorovat pravidelnému účastníku 2. ligy, týmu Ústí nad Orlicí.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid