Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Svitavy x ZR 15.01.2024 | Zápasy

Dne 13. ledna jsme se vydali na první dvojzápas v roce 2024, tentokráte na půdu Svitav.


Vyjížděli jsme v celkem komfortním složení 13 hráčů a 1 trenéra (za což shout out střídačce, chvílema tam byl dobrý bordel). Po necelé hodince cesty se před námi objevila místní hala. Musím říct, že jsem ještě snad letos na třetině kurtu nehrál, ale ve výsledku to nebylo vůbec na škodu. Po rozcvičení a neustálém běhání pro míče na tribunu, protože síť byla jen na jedné straně kurtu, jsme šli na věc. Když jsme proti Svitavám hráli u nás, myslím, že to bylo první kolo sezony, hlavní opěrnou silou byl smečař na hlavním kůlu a celkem rychlé hra. Z řad Svitav se objevili i hráči se zkušenostmi z 1. ligy, kteří také nastoupili do základní sestavy. U nás nastupoval Kuba se Smoldou na bloku, já s Filipem na smeči, Dan na nahrávce, Aďa na účku a Peťa na liberu. Upřímně řečeno jsme v prvním zápase nekladli soupeři odpor. Vyrovnaný skóre panovalo tak do patnáctého bodu a potom jsme, kvůli našim výpadkům v soustředěnosti a tomu, že se nenašel úplně někdo, komu by to lepilo a strhl tým, nedokázali soupeře přehrát. Za zmínku stála změna na postu univerzála, kam se přesunul Filip a smeč zajišťoval Luboš. Co si budeme, za 68 minut bylo vymalováno, ukázali jsme jeden z podprůměrných výkonů, a tak se početná skupina fanoušků soupeře dočkala vítězství 3:0. Nás mohlo hřát na srdci maximálně to, že domácí měli otevřený bufet.

Druhý zápas už to byla jiná káva. Nastoupili jsme celkem sebevědomě a s nadšením, což dokonale soupeře zaskočilo. (Možná to bylo tím, že Kuba takticky při střižbě vyměnil stranu, abychom na tribunu mohli smečovat my). V půli prvního setu už se soupeř probral, a tak jsme šli do vyrovnané koncovky, která je naší bolístkou už od začátku sezony. Nakonec jsme koncovku uhráli, pamatuji si, že v posledním míči smečař ze Svitav chtěl dát lajnu na tribunu, ale nakonec z toho byla lajna na naši lavičku. 1:0. Druhý set vypadal vcelku podobně, pomohli jsme si z doskoku i z pipu, ale soupeř také přidal. Především středák byl jak utržený ze řetězu a bylo takřka nemožné na něj nalézt obranu. Do koncovky jsme šli se ztrátou několika bodů, ale ještě jsme soupeře potrápili dobrou sérií na servisu, a tak set skončil nejtěsnějším rozdílem. 1:1. Třetí set byl z naší strany nejslabší, z něj si vybavuji především střídání Adama za Dana a Luboš se přesunul na náhru. Bylo to z naší strany poté trochu zmatené. Soupeř se ujal otěží a vyhrál i tento set. 2:1. Čtvrtý set nám štěstěna přála víc, než by bylo zdrávo, ale i o tom někdy sport je. Do koncovky jsme vstupovali se ztrátou 3 bodů, už to vypadalo na konec zápasu, ale opřeli jsme se o Kubův kvalitní servis a Filipovu lajnu z doskoku. Za stavu 19:22 na 24:22 se nám něco takového povedlo letos asi poprvé a ukázalo to, že volejbal se hraje do posledního dechu. Soupeř odztrátoval a myslím, že měli i na ruce vyrovnání, ale po dobré práci v poli a pásce z nouzovky jsme se mohli s úsměvem vydat do tie-breaku. 2:2. Zde to bylo jako na houpačce. Nejdříve začal soupeř sérií na servise, následně jsme jej dotáhli a do výměny stran jsme vstupovali v podstatě stejně. Poté už nám soupeř nedal šanci a zajistil si tak 2 body do tabulky.

Je to taková hořko-sladká pachuť z tohoto kola. Dokázali jsme, že i my umíme koncovku dohrát vítězně, ale přeci jen si po euforii ve čtvrtém setu asi většina našich hráčů představovala vítězství.


Výsledek:
Svitavy - TJ Žďár nad Sázavou 3:0 (17,16,20), 3:2 (-24, 23, 16, -23, 9)

Sestava:
Augustin J., Pavlík A., Pavlík D., Sobotka P., Němec F., Švoma P., Švoma O., Kadlec P., Uhlíř J., Jeřábek T., Smolík T., Augustin L., Zbořil F.,

Komentář napsal Petr Sobotka.

Komentář nehrajícího trenéra

Vím, že pro někoho je to pouze jeden jediný bod do tabulky, který se nám podařilo zatím získat. Samozřejmě, je to pouze jeden bod. Ten má ale pro některé z nás daleko větší hodnotu než si kdo dokáže představit. Za tím jedním bodem se skrývá minimálně půlroční intenzivní příprava celého družstva (samotnými hráči počínaje, trenéry a asistenty konče). Je pravda, že to někdy skřípe a za těch šest měsíců jsme museli společně čelit nespočetně problémů. Za první polovinu sezony jsem prohráli 11 setů s nejtěsnějším možným rozdílem, a to o dva body. To pochopitelně na naši psychiku nemělo moc dobrý vliv, ale vše jsem společnými silami zvládli. Prohry nepřicházely kvůli tomu, že neumíme hrát volejbal, ale kvůli tomu, že naše nervozita a nezkušenost vždy vybraly svou daň. Koneckonců, i tyto prohry přináší drahocenné zkušenosti, které se zúročují zatím někde jinde. Jsem rád, že jako trenér Juniorů mužů být svědkem tohoto volejbalového kontrastu. V našem družstvu mužů stabilně nastupují v základní sestavě dva hráči. Další tři jsou pravidelně střídáni, a právě tito hráči se zkušenostmi z druhé ligy tvoří základní sestavu juniorského týmu. Tyto drahocenné zkušenosti zúročují v této sezoně v juniorské kategorii, kde jsme zatím neprohráli ani jeden zápas (a z celkového počtu 29 setů jsme jich zatím prohráli pouze 5). Vím, že nás čeká ještě velké množství práce jak v družstvě mužů, tak v družstvě juniorů, ale doufám, že tuto nekonečnou cestu společně zvládneme. Jsem rád, že jsme taková parta, jaká jsme. Kluci dík. Doufám, že do konce sezony ještě pár bodů do tabulky druhé ligy přidáme.

Komentář napsal trenér 2 Jan Duda


Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid