Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Stříbrní muži se v posledním letošním zápase rozešli smírně s Hrotovicemi 21.03.2017 | Zápasy

Muži zakončili sezonu, v níž vybojovali 2. příčku ve 2. lize, domácím utkáním s Hrotovicemi. Komentář k utkáním i k celé sezoně napsal trenér Petr Podhrázký.


V sobotu 18. 3. 2017 byl zakončen posledním jarním zápasem další ročník druhé ligy ve volejbale mužů. Družstvo TJ Žďáru nad Sázavou přivítalo v hale na Bouchalkách tým Sokol Hrotovice Sport Hotel. Hostující mužstvo po celou sezónu značně zaostávalo za svými výsledky a možnostmi, a tak se oproti předsezónním předpokladům stalo toto utkání jejich poslední šancí na udržení v soutěži, protože pozice hrotovických na předposledním devátém místě tabulky jim zaručovala pro novou sezónu působení v krajském přeboru. U nás byla situace taková, že jistota druhého místa a praktická nedosažitelnost místa prvního, postavila tento zápas do pozice, kdy jsme mohli naprosto bez nervozity zakončit sezónu dvěma utkáními odehranými jen tak pro radost ze hry.

Záměrem bylo rovněž rovnoměrně rozložit zátěž na všechny hráče. Bohužel stejně jako loni se nám při tomto posledním zápase sezóny nevyhnuly problémy na tom nejdůležitějším místě v sestavě, tzn. na nahrávce. Hned na začátku prvního setu byl donucen odstoupit Jirka Moučka, a tak se dirigentské taktovky chopil smečař Míra Šťourač.

První set přesto dlouho nevypadal vůbec zle, ale Hrotovice byly přece jen postupně důraznější na síti, a tak jej postupně otočily ve svůj prospěch. Druhý set se nám sice podařilo získat, ale další dva se již staly kořistí dobře hrajících hostů. V naší hře bylo celý zápas málo důrazu a oproti minulým kolům jsme téměř nezahrozili na podání. Výsledkem 1:3 nám tak hosté uštědřili letošní celkem čtvrtou domácí porážku.

Do druhého zápasu nastoupili naši všichni ostatní přítomní hráči. Zmíněné nedostatky z minulého zápasu se nám povedlo výrazně eliminovat a po přesně zrcadlově stejném průběhu jsme vítězem druhého zápasu byli my. Nutno podotknout, že zejména zásluhou Hrotovic měly oba dva zápasy oproti několika předešlým domácím utkáním výrazně vyšší úroveň. Hosté přece jenom zahráli ve srovnání s podzimním vzájemným měřením sil volejbal, na který jsme od nich byli zvyklí a jedním vítězstvím a ziskem tří bodů se na poslední chvíli zachránili. Náš tým dnes jako celek předvedl standardně bojovný výkon, ale hra nešlapala úplně podle našich představ.


Výsledky:
TJ CETL Cargo Žďár n. S. – Sokol Hrotovice Sport Hotel 1:3 (-23,23,-19,-18) a 3:1 (23,-20,21,21)


Na závěr pár slov k uplynulé sezóně. Nejprve trochu statistiky, pro srovnání jsou uvedena i čísla z posledních dvou sezón:

Sezóna: 2016/2017 - 2015/2016 - 2014/2015
Umístění: 2. místo - 4. místo - 1. místo
Počet bodů: 88 bodů - 63 bodů - 83 bodů
Počet bodů podzim/jaro: 43/45 bodů - 34/29 bodů - 43/40 bodů
Poměr vítězství /porážek: 29/7 - 20/16 - 28/8
Počet bodů doma: 41 bodů - 33 bodů - 50 bodů
Poměr vítězství/porážek doma: 14/4 - 11/7 - 17/1
Počet bodů venku: 47 bodů - 30 bodů - 33 bodů
Poměr vítězství/porážek venku: 15/3 - 9/9 - 11/7
Tiebreaky vítězství/porážky: 2/3 - 3/6 - 4/3


Po polovině soutěže jsme se nacházeli na 3. místě, konečný účet je ještě o jeden stupínek lepší. Celkový zisk 88 bodů a 29 vítězství je žďárským druholigovým rekordem. Určitě jde tedy o úspěšnou sezónu. Při pohledu na dosažené výsledky a na konečnou tabulku, kde jsme skončili o osm bodů za Velkým Meziříčím, leží klíč k ještě lepšímu umístění právě ve vzájemných zápasech s tímto soupeřem. Ze čtyř zápasů jsme ani jednou nevyhráli a vydolovali jsme pouze dva body za dvě porážky v tiebreaku. Zejména domácí dvě prohry 0:3 zamrzely.

Náš tým předváděl dobrý volejbal s kvalitním projevem ve všech činnostech. Paradoxem je, že lepší a výsledkově přesvědčivější hra byla od nás k vidění ve venkovních zápasech, a potěšitelně právě na palubovkách všech týmů z první poloviny tabulky. Skvělým představením v Hradci Králové pak došlo k důležitému obratu v sezóně, kdy jsme právě Hradec Králové předstihli. Dalším výborným výkonem na půdě Hronova v následujícím venkovním zápase jsme pak definitivně Hradec Králové utrhli a mohli tak na konci slavit druhé druholigové stříbro. Vítězné Velké Meziříčí vyhrálo zcela zaslouženě, předvádělo nejlepší volejbal podložený sebevědomím a vírou ve vlastní schopnosti. K prvnímu místu gratulujeme a v následující kvalifikaci přejeme úspěch. Zřejmým kladem právě uplynulé sezóny je vcelku minimální počet zraněných naší docela omezené soupisky, co se tedy týče kmenových hráčů „A“ týmu.

Plusem je zcela nepochybně postupné zapojování juniorů do tréninků a letos již i do samotné hry. Díky jejich pomoci jsme byli schopni absolvovat některá utkání bez obav z komplikací při skládání zápasové sestavy. Do budoucna si tak lze jenom přát, aby vše pokračovalo v podobných kolejích a další úspěšné sezóny jenom přibývaly.

Na závěr bychom chtěli opět poděkovat oddílu za vytvořené podmínky, rovněž našim sponzorům a zejména hlavnímu sponzorovi družstva mužů firmě CETL Cargo s.r.o. Hlinsko. V neposlední řadě patří dík i divákům za projevenou přízeň a účast na našich zápasech. Poděkování patří i všem ostatním účastníkům našich tréninků, kteří nám svou účastí na trénincích pomáhali udržet počet trénujících na smysluplných počtech.

V poslední řadě pak zcela zřejmě patří uznání trenérům B týmu, Zbyňkovi Kalinovi a Vlastovi Elblovi, kteří několikrát nezištně uvolnili ze svých řad hráče pro naše potřeby a museli tím omezit své bodové naděje při zápasech naší rezervy.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid