Volejbal Žďár nad Sázavou

Články z turnajů

Starší žákyně zakončily letošní sezónu stříbrným pohárem z Veselí 03.05.2015 | Turnaje

Na závěr halové sezóny jsme vyrazili v sobotu 2. května do Nového Veselí na turnaj O křišťálový míč.


Dohodli jsme se, že pojedeme 2 týmy. Tým A byl složen z hráček, které budou hrát za starší žákyně soutěž v příštím roce, a tým končících hráček, které přecházejí do kadetek, byl jako tým B.

Turnaje se zúčastnilo celkem 8 družstev rozdělených do 2 čtyřčlenných skupin, kde se střetl každý s každým a pak se mělo hrát křížem semifinále. Tým A, který jel na turnaj s cílem hlavně si vyzkoušet, co je čeká v další sezóně a získat zkušenosti s kvalitním šestkovým volejbalem, měl ve skupině Hradec Králové, Bedřichov a Pelhřimov. Podle očekávání sice všechna svá utkání prohrál, ale lepšil se každým zápasem a v posledních 2 zápasech o umístění (s Novým Veselím a Velkou Bíteší) dokázal na soupeře uhrát v každém setu dvouciferný bodový výsledek. Nejvíce problematický byl příjem a také komunikace mezi hráčkami v poli. Celkově tedy tým A obsadil 8. místo, ale získal cenné zkušenosti a předvedl, že je v něm dobrý potenciál, s kterým se dá pracovat. Za tým A nastoupila na náhře Áďa Tomášková a Mája Dořáková, na bloku Áďa Švomová a Eliška Janovská, na smeči Terka Havlíková, Eliška Flídrová a Klára Jagošová.

Tým B měl ve skupině polské Borowo, Velkou Bíteš a domácí Nové Veselí. Právě s domácími jsme se utkali hned v prvním zápase. Letos to již byl náš 11. vzájemný souboj a dosavadní bilance byla 5:5. Do utkání jsme vstoupili nažhaveně, věřili jsme si a dařilo se nám ve všech činnostech. Oba týmy předváděly kvalitní volejbal a set spěl do koncovky, kterou jsme vyhráli těsně 20:19. Prohraná koncovka se podepsala na psychice domácích, takže i 2. set patřil nám a povedlo se nám celkovou letošní bilanci utkání s týmem Nového Veselí překlopit v náš prospěch poměrem 6:5. Desetiminutový sestřih z tohoto utkání najdete na Youtube, odkaz je v sekci "Psali o nás a média".

Ve druhém utkání nás čekal tým polského Borowa. Tento tým nehrál klasický volejbal, jako třeba my a Nové Veselí, ale jeho hráčky se snažily o nestandardní pojetí (např. z první hned přes, z druhé hned přes apod.), navíc měly na bloku hráčku měřící snad 185 cm, která naše hráčky totálně převyšovala. V prvním setu jsme se s hrou soupeře potýkali, nečekané údery přes nás často zaskočily a vázla nám komunikace v poli. Celé to vyvrcholilo posledním míčem za stavu 19:19, kdy mezi naše 2 hráčky spadl míč hraný od soupeře bagrem. Set jsme ztratili, ale druhý byl již o něčem jiném. Přitlačili jsme na podání i útoku, hráli obětavě v poli a set získali jasným poměrem 20:13. Spočítali jsme si, že pokud porazíme v posledním zápase Bíteš, půjdeme do semifinále z 1. místa. To se nám podařilo, a protože Nové Veselí hrálo s Borowem 1:1, vyhráli jsme skupinu a do semifinále šel také polský tým, domácím se vidina postupu rozplynula.

Z druhé skupiny postoupil jako vítěz Hradec a z druhého místa Pelhřimov. Semifinálový souboj s Pelhřimovem byl velká dřina, protože tento tým prakticky nesmečuje, jen neustále vrací soupeři zpět míče a čeká na jeho chybu. S tímto pojetím jsme se opět hůře vyrovnávali, někdy šel míč třeba i 15krát přes síť, než někdo získal bod. Povedlo se nám ale soupeře udolat 2:0 a finále bylo naše. Ve druhé semifinále Hradec přejel Borowo rozdílem třídy a ve finále nás tedy čekal souboj právě s ním.

Po celou dobu turnaje jsme měli v hledišti výraznou podporu od rodičů a známých, nyní se k nim ještě přidaly hráčky našeho druhého týmu a skvěle nás pod bubnovým vedením Míši Janovské po celou dobu povzbuzovaly. Tým Hradce měl proti nám výraznou výškovou převahu (jejich nahrávačka byla o cca 10 cm vyšší než naše nejvyšší blokařka…) a také se na nás již podepisovalo to, že jsme celý turnaj odehráli v 6 hráčkách. Soupeř nás přehrával zejména na útoku a na bloku, ale bojovali jsme a i přes zdravotní problémy, které se kumulovaly (Niki dohrávala s křečemi, Kája si podvrkla kotník), jsme byli důstojným soupeřem, ale na kvalitnější tým Hradce jsme nestačili a podlehli mu 0:2. Hradec byl nejlepším týmem turnaje a vyhrál zaslouženě.

Získali jsme tedy stříbrný pohár za 2. místo, ale mnohem důležitější je, že jsme předváděli výborný volejbal a skvěle zakončili halovou letošní sezonu. Velkým příslibem byl výkon obou nahrávaček, jak Kája, tak Klára nejen výborně řídily hru, ale také skvěle podávaly a obětavě bojovaly v poli. U Kláry je pole tradičně silnou stránkou, ale Kája tentokrát vybrala zdánlivě ztracené míče v rozhodujících chvílích a týmu tím hodně pomohla. Obě nahrávačky také našly zalíbení v ulívce z druhé přes a zejména Klára si tento herní prvek mnohokrát opravdu užila. Jak Barča a Romča na bloku, tak i Niki a Verča na smeči odvedly svůj standardní výkon. Niki dokázala několikrát získat body útokem proti vysokému dvojbloku soupeře (zejména s Hradcem), Barča i Verča skvěle podržely tým výborným útokem jak ze sítě, tak i z doskoku. Romča výborně podávala, ale také dokázala vybrat některé míče v poli na hranici sebezničení, což si odnesla bolestivě naraženým předloktím.

Sobě i všem přítomným jsme ukázali, že jsme v této sezoně odvedli obrovský kus poctivé volejbalové práce a že jsme se posunuli o hodně dopředu. Pořád ještě se máme co učit a co zlepšovat, ale třeba perfektní rychlík, který sehrála Romča s Klárou, nebo luxusní zalívky Kláry z druhé jasně ukazují, že jdeme správným směrem. Sezónu jsme v říjnu zahájili vítězně a také ji ukončili vítězně, a i když se nám nepovedlo v soutěži získat vysněnou medaili (zbyla na nás ta bramborová), myslím si, že stříbrný úspěch z tohoto turnaje v Novém Veselí dal této sezóně stejný punc, jako kdyby ta medaile dopadla.

Takže ještě jednou díky všem, kteří patří jakkoli do či k týmu starších žákyň, za skvělou sezonu :-)

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid