Volejbal Žďár nad Sázavou

Články z turnajů

Starší žákyně - víkend plný volejbalu v Lanškrouně 08.06.2015 | Turnaje

O víkendu 6. a 7. června jsme se účastnili volejbalového turnaje starších žákyň v Lanškrouně. Předpověď tropického počasí a účast 20 týmů z celé ČR zaručovaly, že půjde o velký volejbalový zážitek.


Vyrazili jsme ze Žďáru v počtu 8 hráček a 2 trenéři (Vesy a Edita). Na turnaji jsme chtěli nejen poměřit své síly s kvalitními soupeři ze všech koutů ČR, ale také volejbalově „otrkat“ a zapracovat do týmu nové hráčky. Oboje se podařilo ve vrchovaté míře. V průběhu turnaje jsme zkoušeli různé varianty sestav i herních systémů a také bojovali s tropickým počasím, které rychle ubíralo síly. Během soboty jsme odehráli bez jediné přestávky 6 utkání za sebou a naplno se potvrdilo, že na fyzické kondici budeme muset ještě pořádně zapracovat. V neděli jsme pak odehráli další 2 utkání a zkompletovali celkový počet odehraných setů na 17.

V základní skupině, kde nás čekali 4 soupeři, jsme nepoznali hořkost porážky. Nejprve jsme stejným poměrem zdolali 2:0 Červený Kostelec a Brno. V dalším utkání jsme remizovali s domácím Lanškrounem 1:1 a v posledním utkání pak vydřeli remízu také s Českou Třebovou. Remízu s tímto soupeřem jsme docenili až po skončení turnaje, kdy se ukázalo, že tento velmi kvalitní tým se probil až do samotného finále, kde podlehl reprezentačnímu výběru ČR (tzv. Lvíčata). Ze skupiny jsme postoupili z 2. místa právě za Českou Třebovou a před domácím týmem. Nyní nás čekalo utkání pravdy, podobné, jako je na MS hokejistů čtvrtfinále. Utkali jsme se o přímý postup do finálové šestky s 2. týmem skupiny B Vamberkem. Soupeř to byl zcela jistě hratelný, ale nám bohužel v pekelné výhni lanškrounských kurtů došly síly. U každého míče jsme byli o krok pomaleji, než bylo třeba, nedařil se nám příjem kvalitního podání soupeře. Vamberk nás porazil 2:0, postoupil do finálové šestky a my šli do skupiny o 7.-12. místo. Prohra důležitého utkání se na nás podepsala i psychicky, takže volejbalový útlum pokračoval i v utkání s Rychnovem, které jsme zcela zbytečně prohráli 0:2 po bezkrevném výkonu. To bylo poslední utkání sobotního dne, takže jsme se odebrali na ubytovnu zregenerovat psychicky a zejména fyzicky, abychom v neděli mohli turnaj dokončit dobrým výkonem. O tom, že jsme ze sebe v sobotu na hřišti vydali vše, svědčí fakt, že ve 22 hodin všech 8 hráček spinkalo ve svých spacácích jak Šípkové Růženky…

Do nedělních utkání jsme šli s cílem maximálně vylepšit naše celkové umístění a také s odhodláním ukázat všem, co umíme hrát. Čekal nás zápas s dalším týmem Lanškrounu. Nic jsme neponechali náhodě, vyhráli 2:0, a protože Rychnov, který nás včera porazil, s Lanškrounem prohrál, měly všechny 3 týmy stejný počet bodů i setů a počítali se míče. Nyní se nám vyplatilo, že jsme makali naplno a uhráli více míčů než naši soupeři - vyhráli jsme tuto skupiny a šli do přímého souboje o celkové 7. místo na turnaji proti vítězi druhé skupiny, týmu Frýdku-Místku. Soupeř měl značnou výškovou převahu, zejména jeho středové hráčky byly hodně urostlé, a o jeho kvalitách svědčil i fakt, že dokázal ve skupině porazit jeden ze 3 reprezentačních výběrů ČR, které se turnaje účastnily.

Utkání s Frýdkem-Místkem bylo naším vrcholem turnaje, hráli jsme skvělý volejbal a byli naprosto vyrovnaným soupeřem. Z počátku nás svazoval respekt k soupeři, který tak získal až 10bodový náskok, ale pak jsme se rozjeli naplno a hru i skóre zcela vyrovnali. Skvěle jsme podávali, obětavě bojovali v poli a zejména jsme skvěle útočili. První set jsme sice prohráli 25:23, ale ve druhém setu jsme soupeře dokázali porazit. Fantastický výkon podala zejména Verča, která se dostalo do volejbalového rauše, a skládala do pole soupeře neskutečné smeče, přestože ji blokoval o hlavu vyšší dvojblok soupeře. Makal ale celý tým a všechny hráčky zaslouží za toto utkání obrovskou pochvalu. O sedmém místě se tedy rozhodovalo se v tiebreaku, kde jsme sice podali výborný výkon, ale zkušenější a urostlejší soupeř dokázal tyto své přednosti zužitkovat a celkově vyhrál 2:1. Frýdek-Místek byl tedy celkově sedmý a my osmí. Osmé místo nevypadá nijak skvěle, ale musíme si uvědomit, že před námi se umístily 3 reprezentační výběry (na 1., 3. a 4. místě), náš soupeř ze základní skupiny Česká Třebová (2. místo) a náš přemožitel z play-off Vamberk (6. místo). Nebýt tedy 3 reprezentačních výběrů, obsadili bychom na turnaji v silné konkurenci kvalitních týmů 5. místo za Třebovou, Svitavami, Vamberkem a Frýdkem.

Pro všechny hráčky to byla obrovská zkušenost a pro trenérské duo velmi důležité srovnání naší kvality s dalšími týmy z koutů celé ČR. Chtěl bych se vší odpovědností říct, že na tom nejsme vůbec špatně a rozhodně se nemáme za co stydět. Ba naopak - oba jsme byli na náš tým velmi hrdí a bylo skvělé poslouchat chválu z úst dalších trenérů, kteří našim utkáním přihlíželi. Výborné bylo také to, že do utkání pravidelně zasahovaly všechny hráčky, byť některé měly pocit, že by mohly hrát více. Ale to je dobře, hráč musí chtít být na hřišti a ne sedět na lavičce. Je to ale pouze na něm, zda udělá něco pro to, aby se zlepšoval a prosadil se do sestavy.

Turnaj jsme odehráli na náhře s Kájou a Klárou. Klára zaslouží maximální pochvalu, odehrála všechny zápasy, ani jedenkrát si neodpočinula. Makala do posledních sil, nevzdala jediný míč a její sedřená kolena svědčila o její nesmírné bojovnosti. Kájin výkon se velmi odvíjel od množství jejích fyzických sil. V sobotu odpoledne již síly chyběly, ale v neděli byl její výkon výborný, jak na náhře, tak i v dalších herních činnostech. Na smeči se střídaly Verča, Bára a Eliška. Verču jsem již výše zmiňoval, potvrdila, že je kladivem týmu a že s jejím výkonem tým stojí a padá. Velké rezervy má určitě na příjmu a ve hře v poli, ale nahrazuje to zase bojovností a také výborným podáním. Bára je již tradičně oporou týmu, odehrála všechna utkání, a to nejen na smeči, ale také na bloku a dokázala, že je nejuniverzálnějším členem našeho týmu. Také její kolena vykazovala krvavé známky její bojovnosti a to, že na hřišti ze sebe vydala všechny síly. Eliška pořád ještě sbírá volejbalové zkušenosti, nemá odehráno tolik utkání jako výše uvedené hráčky, ale její výkon na turnaji byl velmi dobrý. Dařilo se jí zejména na smeči, přísnější požadavky snesl i příjem, ale rezervy jsou na bloku a zejména ve hře v poli. Její výkon byl ale velkým příslibem do budoucna, odehrála dobrá utkání a prokázala, že do týmu právem patří, i když na mnoha věcech bude muset tvrdě pracovat. Na bloku se střídala Romča, Míša Skalníková a Áďa Švomová. Áďa hlavně sbírala zkušenosti, takže celkově odehrála jen několik setů, ale prokázala, že se neustále zlepšuje a že z ní roste dobrá blokařka. Její čas určitě ještě přijde. Romča střídala výborné okamžiky a horšími, ale celkově podala standardní výkon, kde zejména podáním získávala pro tým body. Projevila se stejně jako u Káji její horší fyzická kondice, což pak způsobovalo některé nevynucené chyby, které dělala. Jinak ale bojovala a jako správná kapitánka dotáhla svůj tým až k výbornému výkonu proti Frýdku, kde odehrála velmi dobré utkání. Třetí blokařkou byla Míša, která odehrála na tomto turnaji svá první volejbalová utkání a nutno říct, že více než dobře. V podstatě podala nejstabilnější výkon ze všech 3 blokařek, vynikala zejména ve hře v poli, kde prokázala, že se nebojí míče a spolehlivě vybírala tvrdé smeče soupeře. Také se jí dařilo na bloku, kde dokázala využít své dobré fyzické parametry a také velmi dobrou fyzickou kondici. Její výkon byl velikým příslibem do budoucna a oba trenéři se shodli na tom, že Míša je již nedílnou součástí našeho týmu a roste z ní výborná volejbalistka, i když se ještě musí hodně zapracovat zejména na útoku a na podání.

Celkově byl tento turnaj skvělou zkušeností pro všechny zúčastněné. Turnaj byl kvalitní jak po herní stránce, tak po stránce společenské, protože jsme si spolu užili spoustu legrace a fungovali jsme jako tým. Bylo skvělé vidět, jak hráčky, které v sobotu večer usínaly únavou skoro ve stoje, v neděli opět makají naplno, volejbal je baví a užívají si ho. Odměnou za to jim byl nejen dobrý pocit z předvedeného volejbalu, ale také 3 litry zmrzliny, které po skončení turnaje dostali od trenérů a které ve 30stupňovém parnu v hráčkách zmizely rychlostí blesku. Prostě to byl dobře strávený víkend se skvělou partou lidí.

Ještě pár perliček závěrem:
Poprvé jsem viděl, že se nebojíte zničit si účes tím, že se polijete vodou…
I když jsem o víkendu nebyl v Egyptě, viděl jsem o sobotní noci na vlastní oči 8 múmií…
Bylo fajn zjistit, že reprezentantky jsou taky jenom lidi a že dělají stejné chyby jako my…
Holky, ty červený podkolenky vám fakt úžasně slušely…

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid