Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Snadná vítězství mužů nad Hronovem 07.12.2014 | Zápasy

V sobotu 6. 12. 2014 se uskutečnilo předposlední dvojutkání podzimního programu druhé ligy ve volejbale mužů. Družstvo TJ Žďáru nad Sázavou se na domácím hřišti v hale na Bouchalkách utkalo s dlouholetým účastníkem této soutěže východočeským týmem VK Hronov.


Dosavadní výsledky soupeře, který se nacházel před sobotním měřením sil na předposledním devátém místě, dávaly domácímu lídru soutěže velkou šanci na zisk maximální porce šesti bodů. Domácí sestava se sice opět potýkala s několika absencemi, ovšem dostatečně široký kádr umožnil vyslat do sobotního boje dostačující počet devíti hráčů.

Průběh prvního zápasu byl poměrně poklidný. V prvním setu hosté až do druhého povinného tajmu drželi s domácími krok. Poté Žďár zařadil vyšší rychlostní stupeň a získal jej pro sebe. Stejný průběh měly další dva sety, akorát s tím rozdílem, že rozhodující náskok si domácí vytvořili dříve. Ve druhém setu po prvním povinném oddechu a ve třetím pro jistotu již hned na začátku, když se v něm ujali vedení 6:0. Po hodině a šesti minutám tak Žďár vyhrál 3:0 s poměrem setů (25:20, 25:17, 25:18).

Do druhého zápasu dostali v celku domácích šanci předvést své volejbalové umění i zbývající přítomní členové kádru a dokázali svým výkonem, že jim místo na lavičce příliš nesluší. Utkání mělo téměř navlas totožný výsledek i průběh. Rozdíl byl pouze v tom, že tentokrát měl Žďár vývoj zápasu ještě pevněji v rukou a každý set měl v podstatě již od začátku pod kontrolou. Dobrý výkon domácích byl po zásluze odměněn vítězstvím v poměru 3:0 (25:22, 25:16, 25:16), Tentokrát již pro jistotu za necelou hodinu.

Co se týče volejbalové kvality, tak úroveň prvního zápasu byla o malý kousek vyšší, ovšem důvodem spíš bylo podvědomé smíření se s vývojem utkání ze strany hostů. Ti se zejména v první polovině prvního zápasu prezentovali snaživým výkonem. Kvalitní příjem a nadprůměrná hra v poli v této fázi zápasu jim dávala šanci na vyrovnaný průběh. Ovšem slabý útok z obou kůlů nemohl hostům na body stačit. Postupně tak šel jejich výkon dolů, i když se jim bojovnost nedala upřít téměř až do konce posledního setu. V domácím prostředí to bude zřejmě zcela jiný soupeř, obzvlášť když jde o loňský třetí tým soutěže. Obdiv zaslouží hronovský nahrávač, který i v osmapadesáti letech měří úspěšně síly s o několik generací mladšími protihráči a rozhodně není na hřišti jen do počtu. Ve výkonu domácích tentokrát nebylo výrazné slabé místo. Všichni hráči podali jeden ze svých lepších výkonů v této sezóně, a tak každá herní činnost v podstatě fungovala bez větších problémů. Podařilo se tak úspěšně navázat na výkon z druhého hrotovického zápasu.

Co říci závěrem? Žďár opět potvrdil své první místo v tabulce. Dva nejbližší pronásledovatelé, moravské týmy Střelic a Hrotovic, rovněž nezaváhali a získali plný počet šesti bodů. Náskok Žďáru v čele tabulky tak zůstal úžasných deset, resp. jedenáct bodů. Jelikož do konce první poloviny soutěže zbývá už jen poslední dvojkolo, stává se Žďár s předstihem podzimním vítězem B skupiny 2. národní ligy, což je historicky nejúspěšnější počin žďárského mužského volejbalu. Poprvé v sezóně se navíc povedlo zvítězit dvakrát bez ztráty setu. Je jen škoda, že si do hlediště žďárské haly nenašlo cestu více diváků. Jejich počet byl zejména v prvním zápase nižší než obvykle. Tímto domácím zápasem rovněž končí pro nás snadnější část rozlosování národní ligy, kdy jsme z osmi kol hráli pětkrát doma a třikrát venku. V nejbližších pěti dějstvích druholigového dramatu však máme na programu rovnou čtyři venkovní zápasy a pouze jednou se představíme domácím fanouškům. Nyní se tedy zřejmě ukáže naše skutečná síla. Přejme si všichni, aby poznání nebylo třeba a nemuseli jsme toužebně vzhlížet k doposud získanému náskoku. Volejbalové a morální kvality na to rozhodně máme!

Příští týden v sobotu 13.12. jede Žďár letos již podruhé poměřit síly se zástupcem pražského volejbalu. Tentokrát bude hostem aktuálně šestého celku tabulky SK Dansport Praha, hrajícímu své zápasy v tělocvičně malostranského gymnázia Jana Keplera.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid