Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži se s Velkým Meziříčím rozešli smírně – 3 body jsou ziskem 11.01.2016 | Zápasy

V sobotu dne 9.1.2016 byla zahájena druhá polovina programu druhé národní ligy ve volejbale mužů. Zavítali jsme na půdu nováčka soutěže, celku TJ Spartak Velké Meziříčí.


Naše družstvo bylo citelně oslabeno o hlavní útočnou oporu univerzála Ondřeje Trojánka. Před nahrávači tedy stál úkol hru rovnoměrněji rozdělit mezi všechny útočníky, protože na svoji příležitost trpělivě čekající Ondra Ťupa bude potřebovat trochu času k nahození motoru na plné obrátky. Částečně i z tohoto důvodu byli oproti prvnímu měření sil na podzim ve Žďáře nyní domácí drobným favoritem. Navíc se v tabulce nacházeli o dvě místa a tři body před námi.

Do prvního zápasu jsme nastoupili v sestavě Jirka Moučka na nahrávce, Ondra Kadlec a David Podhrázký na smeči, Míra Hübl a Michal Maša na bloku, Ondra Ťupa na univerzálu a Petr Kadlec na liberu. Soupeř zaexperimentoval se sestavou a svého nejlepšího útočníka Daniela Římala přesunul z univerzálu na smeč. Po počátečním oťukávání v začátku prvního setu jsme objevili slabší místo na příjmu soupeře a dobrým servisem drželi domácí na uzdě. Minimum chyb v naší hře a soustředěný tlak způsobili, že jsme po prvním snadno vyhraném setu kráčeli pro zisk i setu druhého. Domácí ovšem zariskovali na servisu a proměnili koncovku druhého setu v pravou bitvu o každý míč. Obě družstva se předháněla v obětavosti a ta trocha diváků musela být určitě spokojena. Prapor naší hry drželi v této chvíli oba smečaři, kteří spolehlivě otáčeli těžké míče. Příběh druhého setu se šťastným koncem pro nás se nakonec zastavil na stavu 35:37. Třetí set již probíhal lehce pod vlivem dramatu předchozí sady a vyzněl poměrně v klidu pro nás.

Do druhého zápasu domácí vrátili sestavu do svých obvyklých kolejí, tedy s univerzálem na svém postu. My jsme naopak ctili starou volejbalovou pravdu, že vítězná sestava se nemění. Překopání domácí sestavy bylo zřejmě hlavní příčinou herního obratu tohoto sobotního dvojzápasu. Výborný volejbal domácích nebyl totiž po celé první dva sety k zastavení. Díky jejich razantnímu servisu nám postupně začal odcházet jinak po celý první zápas velmi spolehlivý příjem a ostatní herní činnosti se od toho samozřejmě logicky odvíjely. Domácí do nás bušili ze všech světových stran a vypadalo to s námi bledě. Do třetího setu jsme ve snaze příjem podpořit notně zamíchali se sestavou. Na smeč přišel Míra Šťourač a na účko byl přesunut Ondra Kadlec. Kromě drobného zlepšení právě na příjmu to v začátku setu nic nepřineslo, na hřiště se tak dostal nahrávač Honza Stránský. Čerstvá krev a nepříjemná vidina brzkého konce zápasu způsobila, že jsme silou vůle otočili vývoj třetího setu a urvali jej pro sebe. Rozjetí domácí se ovšem stihli oklepat a riskantním servisem hned v začátku setu velmi rozhodně vykročili za ziskem setu čtvrtého a tím i celého zápasu. Sice jsme náskok hned zkraje ještě drobně stáhli, ale v úseku setu okolo druhého technického tajmu přišly tři naše chyby na útoku v řadě a tento náskok už domácí nepustili. Druhý zápas skončil poměrem setů 3:1 pro Velké Meziříčí.

Výsledky:
Spartak Velké Meziříčí – TJ CETL Cargo Žďár n. S.​​​0:3 (-18,-35,-21) a 3:1 (15,15,-22,17)

Oba zápasy tak skončily přesně stejně jako na podzim ve Žďáře, první našim vítězstvím 3:0 a druhý porážkou 1:3. Nevyslovený předzápasový cíl přivézt tři body byl nakonec splněn již prvním vítězným zápasem. S celkovým výsledkem duelu jsme ale spokojeni. Na rozdíl od podzimu, kdy prohra ve druhém zápase byla naší chybou, nyní byl zisk alespoň jednoho setu ve druhém zápase zřejmým úspěchem. Velké Meziříčí podalo zejména v prvních dvou setech excelentní výkon. To platí zejména pro jejich nejlepšího hráče Daniela Římala. Náš výkon snese naprosté absolutorium v obětavosti a snaze se porvat o každý míč. To by mělo být ale samozřejmostí. Kvalitu měl rozhodně i útok z hlavního kůlu a výkon nahrávačů. V prvním zápase jsme se opírali i o dobrý příjem. Pochvalu zaslouží za svůj výkon v prvním zápase Ondra Ťupa, který naskočil do rozjetého rychlíku volejbalového zápasu a své si odehrál zejména na útoku.

V příštím zápase čeká doufejme početné domácí diváky v hale Na Bouchalkách volejbalová lahůdka v podobě měření sil s lídrem soutěže brněnskou Teslou. Utkání se odehrají v sobotu 16.1.2016 od 11.00 a 15.00 hod.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid