Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Poslední podzimní zápas Áčka mužů v Havlíčkově Brodě byl 100%ně úspěšný neboli „To nejlepší nakonec“ 17.12.2018 | Zápasy

Poslední komentář roku 2018 k zápasu mužského A-týmu napsal trenér Petr Podhrázký.


K poslednímu podzimnímu zápasu jsme podle rozlosování 2.ligy ve volejbale mužů vyrazili do nedalekého Havlíčkova Brodu. První polovina soutěže tak byla zakončena vysočinským derby v sobotu 15.12.2018 v tělocvičně SPŠS. Začátek dopoledního zápasu byl stanoven na 11.00 hod, protože jsme se měli střídat s ligovými juniory místní Jiskry. Nakonec jsme byli v tělocvičně sami, ale nikomu o hodinu později stanovený začátek nevadil, naopak. Domácí tým, byť je letošním nováčkem vracejícím se po delší pauze do druhé ligy, hned od prvních kol řádně rozčeřil druholigové vody a nějakou chvíli byl dokonce ve vedení. V minulém kole však i jej dostihla zranění, takže dnes vstupoval do zápasu výrazně oslaben. U nás se do sestavy vrátil nahrávač Míra Šťourač. Počítat jsme nemohli s univerzálem Petrem Sobotkou, který dostal tento víkend výraznou příležitost v sestavě prvoligového MFF Praha a blokařem Adamem Peňázem, jenž si v posledním zápase naštípl prst. Na post univerzála se tedy dnes vrátil minule absentující Patrik Juda. Hlavní událostí se ovšem stal návrat dlouholeté nahrávačské jedničky Jirky Moučky po těžkém zranění kotníku, předem tedy pouze zatím s předpokladem pozvednutí nálady týmu v rozcvičovacím čtverečku :-) Vývoj dnešních zápasů však byl nakonec proti…

Do zápasů jsme tedy vstupovali s vědomím hry v menší stísněné tělocvičně a obavami o to, zda zejména příjem bude tím základním stavebním kamenem naší hry. To se tedy naštěstí ukázalo jako naprosto lichá obava, protože nejen v tomto setu, ale po oba dva zápasy příjem opravdu fungoval nadprůměrně. Problémy jsme ovšem tentokrát měli s kvalitou nahrávky. Míra Šťourač přes obvyklou a pro něj samozřejmou enormní snahu nemohl srovnat mířidla a tak musela do naší hry vstoupit bojovnost, rozvaha na útoku a kolektivní výkon. V tomto úvodním setu se dnes poprvé projevila vysoká morálka a soudržnost tohoto týmu, když ostatní hráči trpělivou hrou pomohli hledající se nahrávce a dotlačili set ke zkušeně uhrané koncovce. Poté, co jsme se ujali vedení 1:0, se odbrzdila i dosud váhající souhra a po celý druhý set jsme za jasné převahy předváděli pohledný volejbal, vše zakončeno setbolem a naším vedením 2:0. V třetím setu soupeř přidal na podání a probudil se i na dosud značně chybujícím útoku. Dostal se dokonce do výrazného vedení a za stavu 12:18 už začínalo být opravdu zle. V těchto okamžicích přišel pro tuto sezónu „historický okamžik“. Sáhli jsme ke střídání nahrávače a na hřiště se dostal letos již čtvrtý nahrávač Jirka Moučka. Dnes podruhé se výrazně projevil týmový duch družstva, po několika úspěšných míčích a následných ztrátách, kdy jsme obětavě a soustředěně přidávali vždy o bod víc než domácí, byl vyrovnaný set oběma týmy dohrán do koncovky, ve které jsme nakonec měli o potřebné dva body navrch a celé utkání tak vyhráli 3:0.

Po drobné pauze na oběd začal druhý zápas v 14.00 hod. Omlazená sestava domácích nastoupila beze změn. V naší sestavě nahradil Davida Jirka Pátek. Ten svým smečařským výkonem ještě zvýraznil útočnou kvalitu z hlavního kůlu a od počátku jsme tak domácí zatlačili natolik, že se set stal naší jednoznačnou záležitostí. Od druhého setu však domácí podstatně přidali, rozehrál se jejich univerzál a rázem byl k vidění vyrovnaný volejbal. Dobrým servisem jsme však přece jen ten drobný rozdíl v kvalitě hry mezi oběma týmy zachovali a set nejtěsnějším rozdílem vyhráli. Od třetího setu však hra nabrala obrátky plně odpovídající špičkové druholigové úrovni. Domácí přitlačili na podání, téměř nekazili na útoku, a přestože jsme jim zdatně konkurovali, byli ve třetím setu prostě lepší a po zásluze jej vyhráli. Stejný obraz hry pokračoval i v následující sadě. Soupeř šel rychle do vedení a v naší hře již byly patrné první známky nejistoty, proto jsme zavčasu vystřídali. Hra se vyrovnala, oba týmy se předháněly v razanci a zejména v obětavosti v poli. Byly k vidění velmi pěkné výměny a oko diváka (moc jich ovšem nebylo..) si určitě přišlo na své. V závěru setu se projevila menší zkušenost domácích hráčů a několik jejich chyb rozhodlo set i celý zápas. I odpoledne jsme tedy zvítězili, tentokrát 3:1.

Shrnutí obou dnešních zápasů je více než radostné. Poprvé v sezóně jsme z jednoho dvojzápasu získali plný počet bodů. Hráli jsme dobrý, většinou však velmi dobrý volejbal. Z pěti odehraných vyrovnaných koncovek jsme ve čtyřech zvítězili. Navíc jsme zahráli jako skutečný tým, a tentokrát bez žádného herního výkyvu celé herní sestavy, což se nám v této sezóně stávalo dost často. Předvedený volejbal ve druhém zápase a také samozřejmě jeho výsledek byly pak asi tou pravou tečkou za úspěšným podzimem, čili úsloví „To nejlepší nakonec“ mělo tentokrát v našem podání ten pravý obsah. Po tomto zápase jsme se posunuli na 2.místo a jsme pouhé 2 body za prvním Hronovem.

Na závěr ještě krátký komentář k celé podzimní sezóně. Vzhledem ke všemu, co nás potkalo před sezónou, když zranění vyřadila nahrávačskou jedničku Jirku Moučku a hlavní útočnou sílu univerzála Ondru Trojánka, a také během ní, kdy občasné absence ostatních nebyly ojedinělé, jsou dosažený počet bodů i současné umístění po pravdě až trochu nečekané. Sezóna začala s lehkými obavami, jak to půjde. Hned první domácí zápas s Dvorem Králové byl velmi nepovedený, chaotický a nervózní. Výsledkem byla prohra 0:3. V odvetě jsme však zabrali a zvítězili. Od té doby jsme se nevyhnuli občasným výpadkům, a to i výsledkovým. V žádném z víkendů, až na ten poslední, se nepovedlo získat plný počet 6 bodů, ale co je nejdůležitější ani v jednom jsme nevyšli naprázdno. Nejmenší zisk byl 2 body v Hronově. Zde to má obzvlášť svoji váhu, protože jsme tím Hronov nepustili do výraznějšího náskoku. Způsob, jakým jsme se se současnou situací vyrovnali, však jen potvrzuje, že naše úspěchy z minulých let měly své opodstatnění. Tým má herní kvalitu, zkušenosti a charakter a vše beze zbytku prodává v těchto chvílích. Nezbývá tedy, než na tomto úspěšném podzimu postavit i jarní odvety.

TJ Jiskra Havlíčkův Brod – TJ Žďár nad Sázavou 0:3 (-24,-17,-27) 1:3 (-18,-23,22,-25)

Příští zápas se sehraje již v novém roce, a to 12.1.2018 ve Dvoře Králové.


 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid