Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Po loňském bronzu berou letos junioři stříbro! 30.03.2016 | Zápasy

Popis posledního turnaje KP juniorů v Třebíči očima Škrabyho doplněný postřehy a hodnocením trenéra Z. Kaliny.


O poslední březnové neděli jsme se vyrazili do Třebíče na poslední turnaj KP odkud jsme si vědomi čtyřbodového náskoku na ostatní týmy, chtěli odvést stříbrné medaile za celkové druhé místo. Stejně jako na turnaj do Havlíčkova Brodu jsme jeli pouze s 8 hráči, jako podpora týmu a navíc sbírat zkušenosti jel s námi ještě nováček Mili.

Do prvního zápasu s Havl. Brodem jsme šli s jasným cílem konečně vyhrát za 3 body, což se nám bohužel zase nepovedlo. Začátek byl z naší strany katastrofální a než jsme se rozkoukali, prohrávali jsme 0:6. Pak nás ale nastartovalo podání Soba, který dal tři esa za sebou, a v půli setu jsme už o bod vedli. Pak už to byla přetahovaná o každý bod, ale v začínající koncovce jsme už zase zaostávali o 3 body. Po timeoutu se nám podařilo stav nejenom srovnat, ale i o dva body odskočit. O ztrátu našeho vedení v samotné koncovce nás připravily jako již po několikáté zbytečné chyby (především na příjmu), a vítězství v setu 28:26 jsme tak doslova darovali Brodu. O přestávce jsme si řekli, co musíme do 2. setu zlepšit a tak po radách našeho trenéra se najednou začalo dařit na příjmu, náš útok byl najednou daleko účinnější, velmi kvalitní obranu jsme předváděli na blocích, Dany získával body úspěšnými ulívkami a začal se hrát opravdu pěkný volejbal na obou stranách. Dramatický set jsme nakonec nejtěsnějším rozdílem 26:24 vyhráli a již po několikáté v sezóně musel rozhodnout zkrácený třetí set. I v něm jsme pokračovali ve výborném výkonu a donutili soupeře k několika chybám a první vítězství s H. Brodem bylo konečně doma. Bohužel pouze za dva body, což docela mrzí, protože tentokrát bylo tříbodové vítězství opravdu velmi blízko.

Hned po zápase z Havl. Brodem nás čekal tým z Třebíče, který hrál v domácím prostředí a byl posílen o 3 hráče, hrající kadetskou a juniorskou extraligu ve VM. První set byl úplně odevzdaný, žádná bojovnost, žádné emoce, prostě po vydřeném vítězství nad Havl. Brodem se většina našich hráčů asi velmi uspokojila a myslela si, že se vyhraje zápas sám. V prvním setu nám Třebíč umožnila několikrát stáhnout náskok ze stavu 4:10 na 10:10, poté ještě na 14:14, a do třetice nám to bylo umožněno ještě na 19:19. Ale ani po těchto nabídnutých možnostech se nám nepodařilo soupeře přehrát a dohrát set k naší spokojenosti. Ve druhém setu pokračoval z naší strany ustrašený křečovitý výkon, podtržený především špatnými příjmy, ze kterých pak pramenily nepřesvědčivé výkony smečařů a také velkým množstvím zkažených podání. To vše vedlo k jednoznačně prohranému druhému setu a celkové výhře Třebíče 2:0, čímž jsme si velmi zkomplikovali souboj o 2. místo.

Ve třetím utkání s Drásovem, který byl zároveň naším posledním zápasem v sezóně, jsme tak museli vyhrát a to nejlépe za tři body. Ani to nám však ještě bohužel nezaručovalo vytoužené druhé místo v KP, protože rozjetá Třebíč měla poslední zápas s H. Brodem k dobru.

I v tomto zápase, kde šlo vlastně o všechno, jsme znovu začali ustrašeně a s obavami o výsledek. Od začátku jsme neustále dotahovali náskok kluků z Drásova, kteří nám předváděli, jak vypadá bojovnost a kolektivní týmový výkon. V polovině prvního setu se nám podařilo stav vyrovnat a dokonce i odskočit o čtyři body na 18:14. Na to zareagovali trenéři Drásova timeoutem, a od té doby jsme po sérii 8 nevynucených chyb v řadě přidali už pouze čtyři body a první set ztratili 22:25. Do půlky druhého setu byli všichni hráči zaražení, ale naštěstí se nám podařilo několikabodovou šňůrou v řadě stav před začínající koncovkou vyrovnat a set stejným poměrem jako v předchozím ubojovat v náš prospěch. V tiebreaku jsme byli od začátku lepší a již v polovině setu se nám podařilo vytvořit náskok, který se nakonec ukázal jako rozhodující, protože jsme v koncovce začali znovu nepochopitelně chybovat a bát se o výsledek.

Po vydřené výhře nad Drásovem 2:1 jsme už museli pouze doufat, že nám H. Brod, již jistý vítěz KP pomůže ke druhému místu, a domácí tým porazí. V dramatickém a vyrovnaném zápase měli od začátku lehce navrch Třebíčští, kteří vyhráli první set a také ve druhém setu dlouho sahali po vítězství. V koncovce však měli více štěstí kluci z H. Brodu a o celkovém pořadí na 2. - 3. místě KP tedy rozhodoval poslední zkrácený set sezóny. Havlíčkův Brod nakonec dokázal Třebíč po zlepšeném výkonu v koncovce třetího setu porazit (mj. zápas skončil naprosto stejnými výsledky setů jako náš zápas s Drásovem), a tak naše velké poděkování směřovalo především jim. Přece jenom se nakonec ukázalo, že spravedlnost existuje, když nás v loňské sezóně právě Třebíč připravila o body, které nám nakonec chyběly ke druhému místu v KP a postupu do finálové skupiny společné soutěže kraje Vysočina a Pardubického kraje !!!

O stříbrné medaile se zasloužili: nahrávači Pavlík a Parcl, smečaři Sobotka, Škarka a Vrbka, blokaři Gregor J., Augustin J. a Smolík, účka Peňáz, Kalina, libero Šimek, dalšími členy týmu byli ještě Loub a Gregor L.

Hodnocení trenéra:
Cíl pro tuto sezónu se nám tedy nakonec splnit podařilo s čímž jsem velmi spokojený, i když mě mrzí, že jsme si to druhé místo nakonec bohužel neuhráli sami a museli jsme se spoléhat na štěstí a přízeň osudu. Osobně si myslím, že náš tým měl i na to, aby hrál s H. Brodem o titul, protože naše vzájemné zápasy byly až na jednu výjimku vždy velmi vyrovnané i dramatické a volejbaloví fanoušci si pokaždé přišli určitě na své. Co se nám bohužel nedařilo, byla utkání s relativně slabšími soupeři, které min. z poloviny tvořili hráči ještě žákovského věku. S těmito týmy bychom měli převážně vyhrávat za tři body a ne se s nimi přetahovat v dramatických koncovkách o vítězství či se nechat dokonce porážet. Bohužel podceňování relativně slabších soupeřů a přizpůsobování se jejich hře patří zřejmě ke specialitám našeho týmu, protože tento problém je již dlouhodobý. Všichni hráči by se měli nad svým přístupem v těchto zápasech hodně zamyslet, a spočítat si, o kolik bodů a vítězství jsme takto přišli v posledních dvou sezónách a jak to naprosto zbytečně potom sráží psychiku nejenom jednotlivců, ale i celého týmu. Hráči by si také měli uvědomit, že to jak přistupují k tréninkům se odráží i na jejich výkonech v zápasech. Měli by mít ke spoustě věcí mnohem zodpovědnější přístup, neomlouvat neustále svoje chyby a především vystupovat jako tým. Věřím, že se nám na tom podaří zapracovat a následující sezóna bude minimálně stejně úspěšná.

Rád bych ještě poděkoval O. Kadlecovi za výpomoc při vedení pátečních tréninků, K. Pavlíkovi za ochotu a obětavost při dopravě na jednotlivé turnaje včetně statistiky a také P. Podhrázkému za koučink a důležitých 6 bodů na turnaji Havlíčkově Brodě.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid