Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži ve Velkém Meziříčí dvakrát těsně od výhry = 2body za celodenní dřinu 17.10.2016 | Zápasy

V sobotu dne 15.10.2016 jsme odcestovali na nejkratší venkovní štreku letošního programu druhé národní ligy ve volejbale mužů. Zavítali jsme na půdu lokálního rivala soutěže, celku TJ Spartak Velké Meziříčí.


Naše družstvo bylo s přihlédnutím k momentální situaci v kádru v kompletní sestavě. Po dvou našich celkem jasných domácích záležitostech z prvních dvou víkendů nás tentokrát čekal daleko těžší oříšek. Kvalitně připravený a výborně hrající soupeř, se kterým jsme se týden před zahájením soutěže utkali na posledním přípravném turnaji ve Znojmě. Tehdy to byla celkem drtivá záležitost VelMezu a očekávání průběhu zápasu byla z naší strany poměrně opatrná, byť se o nějakých obavách nedalo mluvit. Zkušenosti téměř všech hráčů jsou dostatečně široké a hráčská kvalita rozhodně srovnatelná se soupeřem.

Na zmíněném turnaji ve Znojmě soupeř předvedl téměř bezchybnou hru založenou na kvalitním servisu a dominantním útoku ze všech pozic, ovšem zejména z postu univerzála. Byli jsme na to připraveni a s vědomím, že musíme vydržet úvodní tlak jako vždy nahecovaných domácích, jsme vstoupili do zápasu. Zásadním stavebním kamenem naší hry byl zcela nepochybně úkol vydržet alespoň obstojně přijímat tvrdý skákaný servis domácích a pak za každé situace odvážně útočit. První set ovšem dopadl téměř stejným výsledkem jako na zmíněném znojemském turnaji, a to 25:17 pro domácí. Obraz hry byl ovšem o poznání příznivější. Nebyli jsme zdaleka v takové defenzívě, hned od počátku se nám dařilo obstojně bránit útok z handy, ze kterého jsme před zápasem měli největší obavy. Dá se říct, že poměrně jasný výsledek pro domácí v prvním setu byl tedy záležitostí jejich servisu a bezchybného útoku z hlavního kůlu, k čemuž jsme ovšem přispěli my špatnou obranou v poli. Od druhého setu jsme ovšem i my začali ukazovat, že volejbal opravdu známe a zkvalitněním všech herních činností jsme se zcela vyrovnali soupeři. Hrál se vynikající volejbal se spoustou atraktivních akcí, jehož vývoj v každém z následujících setů dospěl do koncovky. Ve druhém a ve třetím setu jsme byli lepší my, čtvrtý set byl pak zejména zásluhou naší ztráty odvahy při útoku v koncovce setu kořistí hostů. Vyrovnaný tiebreak jsme až téměř do konce měli lépe rozehraný my, ovšem vítězství doslova vybojoval soupeř.

Ve druhém zápase se nám na rozdíl od prvního podařilo zachytit jeho začátek a první set jsme po téměř dokonalém výkonu zcela jasně vyhráli. Ve druhém setu ovšem v sestavě domácích zařadil výkonnostně vyšší rychlostní stupeň do té doby výborně, ale od této chvíle excelentně hrající smečař domácích Honza Kučera. Ke spolehlivému výkonu na útoku přidal servis takové razance, kterou jsme i s ohledem na nízký strop domácí tělocvičny nebyli schopni stabilně zvládnout. Druhý set jsme tak prohráli 11:25. V této chvíli se však projevily nesporné herní a morální kvality našeho týmu. Vrátili jsme se do hry a třetí set opět získali pro sebe.

Od čtvrtého setu následovala zřejmě nejslabší herní pasáž dne domácích, ale bohužel i naše. Domácí začali hned od počátku setu kupit chyby, na které jsme naprosto spolehlivě solidárně odpovídali vlastními chybami. Aby ovšem nezasvěcený divák nepodlehl dojmu, že se hrál špatný volejbal. Tak to nebylo, šlo v podstatě o půl setu, kdy si oba týmy vybraly slabší chvilku, která ovšem v našem případě byla o pár míčů delší, a tak se šlo opět do tiebreaku. Ten byl vyrovnaný až do stavu okolo desíti, kdy se domácím povedla šňůra do stavu čtrnáct. Tím byl celý zápas rozhodnut a proměnění mečbolu byla už jen otázka času. Tak se také stalo a VelMez tedy zvítězil podruhé 3:2.

Co říci závěrem? Nejprve k výsledku. Před zápasem bychom dva body brali, ale lepší by tedy byly dva body za jeden vyhraný tiebreak, než za dva prohrané. Obzvlášť prohra ve druhém zápase, kdy jsme nevyužili tápání domácích ne začátku čtvrtého setu nás určitě stála další dva body. Ohledně úrovně hry byl zřejmě první zápas kvalitnější než druhý a opravdu minimálně početné publikum si jistě přišlo na své, protože volejbal to byl opravdu výborný. Celková bodová převaha domácích z tohoto dvojzápasu byla výsledkem vítězství jejich podání nad naším příjmem. V ostatních činnostech to byla zcela vyrovnaná záležitost, když zejména v obraně na síti jsme byli o malinko lepší, což nám ovšem VelMez vrátil na obraně v poli. Potěšitelnou skutečností je zejména spousta kvalitních bloků na handě, kde jsme fyzicky výborně disponovaného univerzála drželi jakžtakž na uzdě. Po většinu zápasu šlapal i útok z obou kůlů, byl zcela nepochybně na potřebné úrovni. Ovšem pár méně odvážných útoků a chyby vyplývající z nezvládnutých vypjatých situací jsou vždy vodou na mlýn soupeře.

Za téměř čtyři a půl hodiny hry jsme tedy byli odměněni ziskem dvou bodů, které se zcela jistě počítají a jsou úspěchem, ale mohlo jich být vzhledem k průběhu zápasu a zejména předvedené hře víc. Určitě se ve světle 2 pětisetových zápasů projevila i širší lavička domácích.

Výsledky:

TJ Spartak Velké Meziříčí – TJ CETL Cargo Žďár n. S. 3:2 (17,-24,-23,23,14) a 3:2 (-17,11,-23,22,11)

V příštím zápase čeká, doufejme početné domácí diváky, v hale Na Bouchalkách volejbalová lahůdka v podobě měření sil s dlouholetým účastníkem druhé nejvyšší soutěže hradeckou Slávií. Utkání se odehrají v sobotu 22.10.2016 od 11.00 a 15.00 hod.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid