Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži v úvodním kole porazili jednou doma Pelhřimov 07.10.2021 | Zápasy

Komentář k utkání.


V úvodním zápase sezóny jsme se v sobotu 2.10.2021 utkali se stejným soupeřem jako v té poslední nedokončené, a to s Pelhřimovem. Na rozdíl od loňska jsme ovšem měli výhodu domácí haly. Doufejme jen, že dalším rozdílem bude skutečnost, že covidová situace dovolí, aby to nebyl stejně jako loni také náš poslední zápas v sezóně ... Na tento první zápas se nás sešlo dokonce 13 hráčů, takže do prvního utkání jsme vstoupili s plně zaplněnou soupiskou na utkání v počtu 12, z čehož vyplývá, že se bohužel na jednoho hráče nedostalo. Bylo jím druhé libero Pavel Šimek, který tento fakt přijal sportovně a ve druhém zápase, do kterého již byl nominován, předvedl velmi dobrý výkon. Ve druhém zápase pak odpočívajícím hráčem byl Dominik Škarka.

Do prvního zápasu jsme ale nevstoupili dobře. Jeden z pokynů, který směrem ke hráčům zazněl, byl hrát v klidu a odvážně. Skutečnost však byla přesně opačná, nervozita a z ní pramenící obrovské množství vlastních chyb, byly příčinou zcela jasného průběhu. Soupeří stačilo velmi průměrně podat, když se nám následně po příjmu podařilo dopravit míč na druhou stranu, tak nezkazit na útoku, a výsledkem bylo pouze našich 10 uhraných bodů v setu. Přes dobrý příjem se zoufale nedařilo na útoku z obou kůlů a velká nejistota ovládla i naše podání. Od druhého setu se nám alespoň povedlo vylepšit útok z hlavního kůlu, smečaři konečně částečně setřásli nervozitu, ale neustále vázl útok z handy a také podání stále nestálo za nic. Těsně prohraná koncovka trochu vadnoucí hosty uklidnila a tak i třetí set byl jejich jasnou záležitostí. Po prvním zápase, jehož výsledkem byla prohra 0:3, tak zavládlo poměrně značné rozčarování nad vlastním výkonem.

Po hodinové pauze začal druhý zápas. Pokračoval náš matný výkon a Pelhřimov předváděl lepší hru než v prvním utkání. Jasná porážka dávala tušit další smutný vývoj zápasu. Pozoruhodností druhého utkání bylo, že do něho nastoupil do základu dlouholetý nahrávač A-týmu Jirka Moučka, ovšem ale na postu univerzála. V prvním setu se na tomto postu ještě rozehrával, ale od druhého byl hlavní oporou družstva. V začátku druhé sady na hlavním kůle ve třech výměnách za sebou ukázkovým blokem zastavil nejlepšího útočníka hostů a tím zřejmě došlo ke zlomu ve vývoji zápasu. Od této chvíle se výrazně zvedl i výkon ostatních na hřišti a druhý téměř bezchybný set byl naší jasnou záležitostí. Dobře hrající Pelhřimov ovšem ve třetím setu přidal a vrátil nás zpět na zem. Jeho mírná převaha pokračovala i v setu čtvrtém. Trochu fyzicky vadnoucí sestava byla prostřídána, na post libera se vrátil Petr Kadlec a na nahrávce po nemoci hrajícího Dana Pavlíka vystřídal Jirka Moučka. Podařilo se pak uhrát jak koncovku čtvrtého setu, tak i celkem v klidu i závěrečný tiebreak. Druhý zápas, jehož úroveň byla zásluhou obou týmu rozhodně výš než ráno, tedy skončil naší výhrou 3:2.

Závěrem lze stručně shrnout naši hru takto. Základním rysem byla výrazná nervozita a nedůraz na útoku. Kromě Petra Sobotky, který postupně smečařsky jakžtakž začal splňovat parametry mužského volejbalu na této úrovni, se ostatním poměrně značně nedařilo, opakují se chyby na rozběhu, v načasování úderu, směru útoku. Velmi slušný příjem a od druhého zápasu i dobře pracující obrana na síti jsou rozhodně kladem. Od druhého setu druhého zápasu pak i přišlo znatelné zlepšení na servisu, ale laťka, která byla nastavena v úrovni našeho představení na podání v dopoledním zápase, visela tentokrát opravdu nízko. Všechny naše klady ve hře se v podstatě podařilo zkoncentrovat do našeho nejlepšího setu dne, kterým byl druhý set druhého zápasu. Po jeho skončení pak možná někteří nevěřili, že takto můžeme hrát. Jen tedy lze doufat, že prozření bude dlouhodobější a náš výkon bude vyrovnanější. Další zápas sehrajeme 16.10. v Havlíčkově Brodě proti Okrouhlici.

Sestava: Dan Pavlík, Jirka Moučka, Petr Kadlec, Pavel Šimek (2. zápas), Petr Sobotka, Martin Novotný, Adam Peňáz, Dominik Škarka (1.zápas), Jakub Augustin, Dominik Milota, Honza Gregor, Jaromír Uhlíř a Pavel Švoma.

Výsledky: TJ Žďár nad Sázavou - TJ Spartak Pelhřimov 0:3 (-10,-25,-18) 3:2 (-15,13,-20,24,11)

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid