Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži v Hradci Králové zhasli hvězdu místní Slavie 06.02.2017 | Zápasy

V sobotu dne 4. 2. 2017 mělo družstvo mužů na programu čtvrté dějství jarní poloviny druhé ligy ve volejbale mužů. Tentokrát tým zajížděl ke svému druhému letošnímu venkovnímu zápasu, a to na palubovku celku TJ Slavia Hradec Králové.


Byli jsme před tímto duelem v poměrně nepříjemné situaci. Před posledním utkáním doma s Velkým Meziříčím se nám šnůrou 12 vítězných zápasů v řadě podařilo dotáhnout čelo tabulky na pouhé 2 body rozdílu, ovšem poslední krok k postupu na samotný vrchol jsme neudělali. V zápasech o vedení v soutěži nás Velké Meziříčí před čtrnácti dny přehrálo a navýšilo tím svůj náskok na nás na pohodlných 8 bodů. Takže se tento duel s Hradcem stal jakýmsi záchranným bodem pro souboj alespoň o 2. místo. Domácí měli náskok 6 bodů a ve světle našeho výsledku z posledního kola oprávněně očekávali, že většina bodů zůstane v Hradci Králové. Navíc si na podzim odvezli ze Žďáru 4 body za prohru v tiebraeku a výhru 3:0. Ambiciózní tým, který ještě loni hrál 1. národní ligu, stále před tímto duelem neztrácel naději na uzmutí 1. místo a na šanci poprat se o návrat do druhé nejvyšší soutěže. V sestavě se objevil nový blokař, který přišel na hostování z extraligového Kladna, a příprava na měření sil s námi byla v týdnu završena utkáním s Chocní. U nás bylo vše při starém. Účast na trénincích „standardní“, odhodlání pevné a soupiska k utkání značně prořídlá. Chyběli tentokrát naši všichni dva blokaři a jeden smečař. Zbylých sedm statečných doplnili dva junioři z kádru B týmu. Za zmínku stojí ještě prostředí, ve kterém se zápas konal. Hrálo se v jedné z největších sportovních hal pro volejbal v republice, kde je palubovce šest volejbalových kurtů. Od rána až do odpoledne byly všechny kurty zaplněny volejbalovými utkáními všech úrovní napříč kategoriemi, od amatérského volejbalu až po ligový!

Začátek úvodního setu prvního zápasu se nesl ve znamení pokračování herního projevu ze zápasu z Velmezem. Velké množství vlastních chyb nám neumožňovalo převzít otěže zápasu, a tak jsme museli o každý takto ztracený bod těžce bojovat. Naštěstí ve hře domácích byla znát nervozita, plynoucí z tlaku vytvořeného naším od počátku výborným servisem. Sice se jim dařilo dobře přijímat a spolehlivě otáčet zejména prvním sledem, ale zdálo se, že je otázka času, kdy jejich příjem ztratí na přesnosti. Tak se také stalo. V koncovce jsme si pomohli dobrou obranou a první set byl náš. Jako mávnutím kouzelného proutku se z naší hry vytratily chyby a ve druhé sadě na hřišti existovalo už jen jedno mužstvo, to naše. Výborný servis byl doplněn kvalitou v útočném projevu a domácí tým byl rozebrán na součástky v poměru 25:10. Ve třetím setu jsme pokračovali v nadvládě na hřišti a hned zpočátku šli do vedení 10:3. Tento náskok jsme pohodlně udrželi až do konce setu a první utkání tak zakončili za pouhých 68 minut vítězstvím 3:0!!!

Po dlouhé pauze bylo druhé utkání zahájeno ve 14.00 hod. Domácí touto přestávkou zřejmě doufali v restart svých morálních sil a dá se říci, že se jim to povedlo. První dva sety byly zcela vyrovnané a hrál se volejbal, který svoji úrovní bohatě naplňoval druholigové parametry. My jsme logicky po snadném ranním vítězství nezměnili nic na své hře a ani sestavě, domácí ano. Poměrně výrazně překopali základní šestku a s vervou se pustili do hry. Nebylo vůbec znát, že by se jich dopolední porážka nějak dotkla. První set jsme v koncovce ještě zvládli, druhý už nikoliv. Stejný obraz hry, tedy bitva o každý míč, pokračoval i v setu třetím. Za stavu 11:11 ovšem přichází zřejmě rozhodující okamžik zápasu. Na podání se dostává zřejmě nejlepší domácí útočník Hampl a dává dvě esa. Za stavu 11:13 bereme oddech na vyvedení z rytmu podávajícího hráče a daří se. Otáčíme, na podání jde Ondra Kadlec a umístěným tvrdým servisem dělá paseku v domácích řadách. Pokud se jim daří přijmout, tak bráníme buď přímo blokem nebo nadrážíme a následně skládáme. Rázem je to 16:13 pro nás a jsme najednou na koni. Ještě chvíli pokračuje vyrovnaná hra, ovšem za stavu 19:17 přichází naše ztráta a další pětibodová série na servisu, která prakticky ukončuje třetí set naší výhrou v něm. Čtvrtý set pak byl již výrazně ovlivněn psychickým rozpoložením domácích. Bylo znát, že ztracený třetí set nedokázali vytěsnit ze svých myšlenek. Pokračováním ve spolehlivé a aktivní hře jsme výrazným rozdílem ovládli i tuto sadu a připsali si další tříbodové vítězství!

Výsledky:
TJ Slavia Hradec Králové– TJ CETL Cargo Žďár nad Sázavou ​0:3 (-23,-10,-20) a 1:3 (-23,27,-19,-13)

Nečekané se tedy stalo skutkem. Z horké hradecké půdy tedy vezeme plných 6 bodů a napravujeme nepovedené poslední domácí představení proti Velmezu, Našeho soupeře dokonce přeskakujeme i v tabulce, i když jen podle kritéria poměr setů. Bodově jsme nastejno. Před čtvrtým Hronovem máme stále náskok 10 bodů.

Náš výkon lze považovat ze jeden z těch vůbec nejlepších v sezóně. Podobnou hrou založenou na sebevědomém podání, lepším než domácí tým, a kvalitně zpracovaném prvním míči, ať už se jedná o příjem nebo zákrok v poli, jsme se prezentovali venku letos už poněkolikáté. Na rozdíl od posledního kola jsme i kvalitně útočili, ale dlužno dodat, že výkon Velmezu byl před čtrnácti dny někde jinde než tuto sobotu výkon hradeckých. Nad výkonem obou vcelku dobře útočících smečařů Davida s Jirkou, kteří společně s liberem Peťou poměrně solidně přijímali, v tomto utkání čněla nahrávka Jirky Moučky, který i přes drobné technické nepřesnosti velmi dobře takticky zásoboval útočníky a třímal otěže obou zápasů pevně v rukou. Jeden ze svých nejkvalitnějších letošních výkonů, zejména na útoku, převedl i přes svoji zdravotní indispozici univerzál Ondra Trojánek. Na bloku pak Ondra Kadlec opětovně dokázal, že blokařské buňky rozhodně nepostrádá a naprosto srovnatelným výkonem s našimi stálými blokaři spolehlivě zastal důležitý post prvního blokaře. Na druhém bloku si svoji premiéru v základní druholigové šestce odbyli i junioři, v prvním zápase Kuba Augustin a ve druhém Petr Sobotka.

Článek k utkání, uveřejněný ve Žďárském deníku, si můžete přečíst na http://zdarsky.denik.cz/ostatni_region/zdar-vybral-silny-hradec-vyhrami-potesil-lidra-20170209.html

Program druhé ligy dále pokračuje již tuto sobotu. V domácí hale přivítáme 11. 2. 2017 od 11.00 a 15.00 hod. mužstvo Jablonce nad Nisou. Pro diváky určitě zajímavý soupeř mající ve svém středu bývalého reprezentanta Dana Matošku a na druholigové parametry opravdu unikátně skokansky disponovaného blokaře původem z Kolumbie.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid