Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži v Hradci Králové po roce opět dvakrát zvítězili! 15.01.2018 | Zápasy

Komentář k úspěšnému vystoupení našeho mužského Áčka v Hradci Králové napsal trenér Petr Podhrázký.


Po vánoční pauze a zaslouženém oddechu od zápasové zátěže načal v sobotu dne 13. 1. 2018 program 2. ligy mužů již svoji druhou polovinu. Po podzimních kláních jsme se vyhřívali podruhé v historii žďárské mužské odbíjené na čele tabulky. Pro začátek nám los určil za cíl cesty palubovku celku TJ Slavia Hradec Králové. V podzimním střetu obou celků jsme byli úspěšnější my, když jsme hostům povolili export pouze jednoho bodu za prohraný tiebreak a zejména v prvním zápase jsme hradecké výrazně přehrávali. Dnešní zápasy na půdě houževnatého soupeře dávaly tušit těžší úkol, neboť poslední naše předvánoční výkony byly mírně řečeno trochu nevyrovnané. S reálným cílem zisku 3 bodů a tajným snem v zopakování loňské excelentní záležitosti, když jsme v jejich nekonečně dlouhé hale domácí Hradec po skvělé hře jasně porazili, jsme téměř v kompletní sestavě vyrazili směr východní Čechy. Jedinou absencí byl nahrávač Honza Barák. Letošní extrémně vyrovnaná tabulka také neskýtala žádnou výraznou nápovědu na předzápasové prognózy. Domácí sice v této sezóně určitě nenaplňují své cíle na přední místa v tabulce, jsou šestí, ale jen s šestibodovou ztrátou na 1. místo.

Začátek úvodního setu 1. zápasu, jehož úvodní hvizd byl předepsán až na příjemných 11.00 hod., nesl zejména na naší straně všechny známky prvního zápasu po delší pauze. Značné množství vlastních chyb nám neumožňovalo převzít otěže zápasu, a tak jsme museli o každý takto ztracený bod těžce bojovat. Domácí od počátku vlétli do zápasu s plným nasazením, dobře přijímali, výborně podávali, a tak byl náš příjem pod silným tlakem. Nicméně na rozdíl od většiny podzimních zápasů, kdy s tlakem soupeřova servisu náš příjem znatelně hořel, však až na několik hloupých přímých bodů dnes velmi statečně odolával, což byl základ, na kterém jsme postupně vybudovali zlepšení naší hry. Průběh celého zápasu byl ve stylu každý chvilku tahá pilku a herní převaha se přelévala z jedné sítě na druhou. Oba týmy se poměrně překvapivě vzhledem k dobrému příjmu trápily na síti a solidárně nabízely soupeři svými chybami jednu šanci za druhou Po 4 setech hry zarovnané do šedivého průměru dospěl vývoj zápasu do páté sady. V té byli domácí po celou dobu o bod až dva napřed. Ovšem za stavu 13:11 jsme 4 body v řadě otočili na poslední chvíli stav a získali tím první jarní výhru!

Po dlouhé pauze bylo druhé utkání zahájeno v 15.00 hod. První 2 sety byly zcela vyrovnané a hrál se volejbal, který měl sice ke kvalitní podívané ještě daleko, ale přece jen to bylo oboustranně lepší než dopoledne. První set jsme ukázkově prospali a zdálo se, že dojde k pokračování ranní šichty. Po korekci v závěru jsme sice uhráli ještě přijatelných 21 bodů, ale domácí už nás dál nepustili. Od 2. setu se ovšem obraz hry změnil. Od samého počátku nám konečně začal fungovat náš servis, spolu s blokem naše obávaná zbraň. Ani jedna z těchto činností tuto sobotu zatím rozhodně nebyla tou jistotou, na kterou jsme byli zvyklí. Hlavně servis nesl chvílemi znaky počínajícího zoufalství. Vše se ovšem od druhé sady otočilo a tento i následující třetí set již byla znát naše převaha, skutečně vycházející, jak jinak v dnešním volejbale, z odvážného a po všech stránkách dobře provedeného podání. Zejména Michal Maša svými střelami s plochou dráhou letu tvrdě ostřeloval hradeckého předního smečaře a připisoval jeden bod za druhým. Za stavu 2:1 pro nás hradečtí zkusili ve čtvrtém setu odpovědět stejnou zbraní a své podání znatelně přiriskovali. Záměr se jim zdařil, ale my již byli na vlně, takže jsme se nenechali zatlačit do defenzivy. Vyrovnaný volejbal dospěl do koncovky, ve které Hradec svůj první mečbol nevyužil. My na rozdíl od něj ale ano! Výsledkem bylo vítězství 3:1 a v celkovém součtu zisk krásných 5 bodů.

Výsledky:
TJ Slavia Hradec Králové – TJ CETL Cargo Žďár nad Sázavou 2:3 (-23,16,19,-22,-13) a 1:3 (21,-22,-15,-24)

Náš výkon lze hodnotit ze dvou úhlů pohledu. Prvním je předváděná hra, která nebyla příliš dobrá. Podržel nás příjem, výborně jsme hráli v poli, v obou činnostech vynikl Petr Kadlec na liberu, zřejmě dnes náš nejlepší hráč. Hodně špatně jsme podávali (neplatí to o většině 2.zápasu), velmi průměrně blokovali a vcelku nevyrovnaně útočili, ale zde to jde na vrub výborné hry soupeře v poli. Utkali jsme se s týmem, který předvedl polařský výkon přesahující úroveň druhé ligy a touto činností permanentně narušoval sebevědomí našich útočníků. Druhým úhlem je bojovnost a lehce frázovitě formulováno něco jako týmový duch. Zde si tým zaslouží absolutní pochvalu a již poněkolikáté v této sezóně doslova vydřel obětavým a kolektivním výkonem získané body z utkání, kde body již mizely v nenávratnu. Výsledkem je již 5. vyhraný tiebreak a pouze 2 ztracené. V tabulce jsme i díky ztrátám pronásledovatelů stále první s náskokem 4 bodů na Choceň a Hronov.

Program druhé ligy dále pokračuje již tuto sobotu. Na domácí půdě přivítáme 11. 2. 2017 od 11.00 a 15.00 hod. mužstvo SK Prosek Praha. Bohužel pro diváky nemůžeme využít výhody naší haly Na Bouchalkách, která je obsazena, a obě utkání sehrajeme stejně jako naše ženy v tělocvičně v nedalekém Radostíně nad Oslavou.


Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. Demlova Jihlava 0 0
2. TJ Žďár n. S. 0 0
3. Jiskra Havl. Brod 0 0
4. TJ Šumperk 0 0

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid