Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži si připsali další dvě výhry, tentokrát nad pražskou Pragovkou. 11.02.2014 | Zápasy

Podzimní návštěva Prahy sbírala body především kulturní vložkou, než zápasy s Pragovkou, které nám vyšly jen z 50ti%. Úkol tak zněl jasně: dvě výhry a šest bodů. Hosté navíc dorazili bez nahrávače Luboše Nováka , což mělo být významné plus pro naši obranu.


TJ Žďár nad Sázavou - TJ Praga Praha 3:0 (21,24,14) a 3:2 (-22,13,-23,15,16)

Páteční trénink dával tušit slušnou hráčskou účast, ale počet sportu schopných byl nakonec rekordní v sezoně. Chyběl jen Filda, který už trénuje, ale z borců z Prahy má po posledních zkušenostech kapánek respekt. Nakonec nestačily ani políčka v zápise a jeden z nás tak zůstal připravený v záloze v roli diváka.

Do prvního utkání jsme vstoupili s Moukou na nahrávce, Míra a Kadlík smeč, Michal a Hugo blok, Troji na kladivu a Peťa jako libero. Na lávce byli připraveni a do hry i zasáhli Kubajz a Chlády blok, Davča a Číra smeč, Ťupík v podstatě kamkoliv. Od začátku zápasu přibývaly body především na naší straně a do prvního oddechu jsme si vybudovali náskok 5ti bodů. Dařil se servis a o zbytek se postarali útočníci hostů, když jejich smeče končily v autu nebo na rukách našich blokařů. Jakmile jsme se ale dostali více do hry a delších výměn, začaly přibývat chyby i na naší straně a skóre se překlopilo ve prospěch hostů, kteří při druhém timu vedli už o 4 body. Set jako na houpačce dále pokračoval. My se chytli na útoku, do koncovky srovnali stav a závěr sady již zvládli. Druhý set byl přesnou kopií toho prvního, včetně vyhrané koncovky v náš prospěch. Na hřiště se dostal Davča a pomohl pozvednout smečařský prapor. Třetí dějství prvního zápasu bylo plně v našich rukou. Servisem se nám dařilo systematicky nabourávat hostující přihrávku a útoky po kůlech končili buď na našem bloku nebo je zpracovala naše obrana v poli a následné bodovky jsme, na rozdíl od prvních dvou setů, uhráli. Výsledkem toho byl celkem jednoznačně zvládnutý třetí set a tím i celý první zápas. Jelikož hosté na dřívější začátek nepřistoupili, čekala nás přes 2,5 hodiny dlouhá pauza na oběd a shlédnutí trochy toho olympijského zápolení.

Do druhého zápasu jsme vyrukovali s lehce obměněnou sestavou: Mouka na nahrávce, Míra s Davčou na smeči, Michal a Míra na bloku, Ťupík na účku a Peťa na liberu. Do hry se postupně dostali Kadlík a Kubajz. První a třetí set se podobaly jako vejce vejci. Nedařilo se nám dostat do tempa, hráli jsme bez potřebného elánu, což se nejvíce podepsalo na špatném poli. Malá sebedůvěra ve vlastní schopnosti se podepsala i na podání, které soupeři nedělalo větších problému a ten mohl neomylně táhnout útok rychle středem. Naopak druhý a čtvrtý set se nám podařilo hned od začátku odskočit o pár míčů a získané sebevědomí nám dodávalo klidu, dělali jsme méně chyb, lépe podávali a občas i něco čapli v poli. Už tak nudný a pomalu utíkající zápas Pragovka ještě prodlužovala neustálým zdržováním. Vzruch tak obstarávaly především některé nešťastné a nepřesné výroky sudích, neustálá debata hostů s rozhodčím na umpiru a komentování snad každé druhé zkažené smeče a snaha vykecat si teče. Atmosféra na hřišti houstla, emoce rostly a zápas měl gradovat zkrácenou sadou. Tiebreak jsme rozehráli lépe, díky bloku a lepšímu útoku po kůlech a z handy si vybudovali 2 bodový náskok. Točili jsme za stavu 8:6, ale soupeř se vzdát nehodlal a dál bojoval o bonusový bod. Sice se nám nedařilo skládat první balony, ale Peťa předvedl několik výborných zákroků v poli, které nám dávali druhou šanci. První matchballl hosté odvrátili a sami si jeden vypracovali, ovšem vlastní chybou o něj ihned přišli. I náš druhý matchball zůstal nevyužit. Naštěstí do třetice všeho dobrého, zdálo by se. My už pomalu slavili, ale k údivu všech hlavní sudí přehlédl jednoznačné teče hostujícího bloku a odpískal naši chybu. Během utkání jsme se několikrát přesvědčili, že hosté příliš fair play nectí, naštěstí spodní rozhodčí vše viděl a snažil se hlavnímu napovědět. Ten jako by nevěděl, jak s nastalou situací naložit a okamžitě byl pod palbou hostů, kteří se na oba rozhodčí sesypali jak vosy. My neponechali nic náhodě, roztančili vítězné kolečko a šli na základní lajnu odzdravit. Po pravdě do teď si nejsem jistý, zda sudí zápas řádně ukončil. Místo pozdravu od soupeře jsme si pod sítí vyslechli jen pár nadávek a urážek. Zklamáním bylo, že takového chování se dopouštěli především starší a zkušení hráči, kteří by měli jít příkladem. Vypadá to, že kamarádi z nás už asi nebudou :-).

Příliš pohledný sport jsme nepředvedli, na Hrotovice ztratili opět jeden bod, naopak Hronov se o bodík přiblížil. Na druhou stranu tolik vzruchu diváci na Bouchalkách už dlouho neviděli. O víkendu nás čeká nepříjemná cesta do Malšovic, kde se nám loni vůbec nedařilo. Pokud se chceme udržet v bojích o přední příčku, povinnost nám velí zvítězit :-) !

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid