Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Mužské Á-čko doma dvakrát porazilo hradeckou Slavii 19.11.2018 | Zápasy

Článek k domácímu utkání s Hradcem Králové napsal Petr Podhrázký.


Dne 17.11.2018 se ve žďárské sportovní hale Na Bouchalkách uskutečnil již v pořadí čtvrtý domácí zápas našeho mužského A-týmu. Na Den oslav boje za svobodu a demokracii jsme přivítali na naší palubovce družstvo TJ Slavie Hradec Králové. Postavení obou týmů v tabulce bylo následující, my na třetím místě s minimálním odstupem na čelo, hosté na místě osmém na nás ztráceli pouhých 9 bodů. Průběh letošní sezóny zatím ukazuje, že žádný z týmů, náš nevyjímaje, nemá natolik oslnivou formu, se kterou by víkend co víkend připisoval 6 bodů na svůj účet. Čelo je poměrně vyrovnané a týmy z nižších příček pořadí si pravidelně "vyšlápnou" na své soupeře. Nám se zatím dařilo v každém z odehraných víkendů uhrát minimálně 3 body, a to je zcela jistě ten pravý důvod našeho současného postavení na druholigové špici. Tento cíl, tzn. zisk minimálně 3 bodů, byl i dnes, ovšem s přihlédnutím k výše popsané situaci se dal oprávněně očekávat i vyšší. Jaká byla personální situace v našem týmu pro tento den? Nemohli jsme již opět počítat s univerzálem Ondrou Ťupou, který si v minulém zápase obnovil své zranění. Do bojů se však navrátil nahrávač Míra Šťourač, takže jsme opět mohli obsadit post libera stabilní oporou Peťou Kadlecem. Na lavičce náhradníků jsme ovšem s Petrem Veselým na našeho jediného náhradníka hráli přesilovku.. :-(, proto se raději Zomba uklidil na první zápas na post zapisovatele... Ojedinělou absenci pro tento den nahlásil i blokař Kuba Augustin, jehož omluvou byl fakt, že se vydal šířit slávu žďárského volejbalu do dalekého Katalánska. Na bloku tedy opět obětavě zaskočil Petr Sobotka.

V prvním zápase jsem se zprvu lehce rozjížděli, ale v průběhu úvodního setu jsme poměrně snadno převzali iniciativu a za přispění dobré a vyrovnané herní kvality ve všech herních činnostech jsme získali nejen první, ale i druhý set. Soupeř však nepřestával vzdorovat a ve třetí sadě se mu povedlo nás zatlačit a set zejména zásluhou zpřesněné přihrávky vyhrát. Ve čtvrtém setu plném chyb na obou stranách se přece jen naše šestka (sedmička) ukázala v lepším světle než slávistická a my tak spíše doklopýtali jejím ziskem k vítězství nejen v této sadě, ale i v celém zápase v poměru 3:1.

V odpolední odetě byl průběh daleko vyrovnanější. První set jsme ještě jakýmsi zázrakem se štěstím vyhráli, ale další dva nám Hradec Králové předvedl svoji lepší tvář, výborně přihrával a dobře hrající nahrávač neměl problémy míče dělit mezi spolehlivě útočící smečaře. Zejména útok středem nám dělal velké problémy. Od čtvrté sady nám ovšem na rozdíl od minulého týdne vyšla sázka na změnu v taktice podání a poměrně výrazně jsme zatížili soupeřovu přihrávku. Po zisku čtvrtého setu následoval tiebreak. V něm se nám povedlo zásluhou dobrého servisu hned na začátku odskočit na 5:1 a náskok jsme si podrželi až do změny stran (8:3). Nicméně hosté zbraně ještě nesložili a přece jen srovnali skóre. To však bylo od nich vše. Zkušenosti zřejmě rozhodly a po spolehlivě zahrané koncovce jsme slavili opět my. Tentokrát vítězství za 2 body v poměru setů 3:2.

TJ Žďár nad Sázavou - TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (18,21-20,19) 3:2 (25,-19,-19,19,13)

Vytoužených 6 bodů se tedy opět nepodařilo urvat... S pokorou, jaká je však pro momentální situaci našeho družstva příhodná, je třeba konstatovat, že celkový zisk 5 bodů je zřejmě odpovídající tomu, co se na hřišti ráno i odpoledne odehrálo. Hradec Králové ve druhém zápase zahrál velmi solidně, ale my jsme si za hru předvedenou v posledních dvou setech vítězství zasloužili. Potěšitelný je progres v kvalitě podání a dobrá forma smečařů. Obsazení ostatních postů podléhá velké turbulenci, na kterou nejsme zvyklí. Všichni hráči proto zaslouží uznání za způsob, jakým se s danou situací zatím popasovali. Odměnou jim je prozatímní výborné 2.místo v aktuální tabulce. Zajímavostí je, že s prvním Hronovem máme stejný počet bodů a vítězství, i stejné sety, takže o jeho prvním místě rozhodl jeho momentálně lepší poměr míčů. A právě na půdu Hronova zajíždíme za 14 dnů v sobotu 1.12.2018 po víkendové pauze v dalším dějství 2.ligy.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid