Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži přivezli z Mladé Boleslavi 2 výhry a 5 bodů 28.11.2016 | Zápasy

Komentář k utkání napsal Petr Podhrázký. V sobotu dne 26.11.2016 nám los druhé národní ligy ve volejbale mužů určil jednu z delších venkovních cest, a to na palubovku nám neznámého celku, týmu VK PRASYL Mladá Boleslav. Po výletě do Jablonce nad Nisou šlo o dalšího tradičního účastníka 2. ligy, který k nám byl pro tento ročník přeřazen ze skupiny A.


Naše družstvo bylo pro tento víkend téměř již tradičně oslabeno o dva hráče, čímž se počet upotřebitelných volejbalistů ustálil na také již tradičních osmi. Z toho důvodu jsme sestavu pro jistotu vyztužili ještě jedním juniorem. Po dvou našich až nečekaně celkem jasných domácích vítězstvích proti Hronovu jsme doufali v další přetavení momentální formy do zisku co nejvyššího počtu bodů. Očekávali jsme vzhledem k vzájemnému vyrovnanému postavení obou týmů v tabulce kvalitně hrajícího soupeře, který s přihlédnutím k jeho zkušenostem, neboť věkový průměr soupisky na webu neměl zrovna nejnižší, měl teoreticky klást tuhý odpor.

Vše se ovšem, ostatně jako téměř vždy, ukázalo v jiném světle. Do utkání jsme již od prvního postavení doslova vlétli a po oba úvodní sety zejména zásluhou důrazného servisu nepustili domácí téměř k ničemu. Mladá Boleslav si v těchto chvílích vybírala slabší okamžiky zejména na příjmu a umožnila nám vedení 2:0 za pouhých 37 minut. Produkovali jsme zřejmě jeden z nejlepších výkonů v sezóně a zdálo se, že si jdeme pohodlně pro jisté tři body. Hostitelé ovšem nesložili zbraně a pro třetí dějství udělali pár změn v sestavě. Najednou se hra vyrovnala, domácím začal fungovat příjem, přitlačili rovněž na servisu a přece jen tak srovnali obraz hry na přijatelnou úroveň. My jsme přestali dominovat a začali se se soupeřem přetahovat o každý míč. Domácí vedli o dva tři body prakticky až do koncovky. V té jsme nejprve my obrátili vývoj sady ve svůj prospěch do dvoubodového rozdílu, aby následně totéž předvedl soupeř a set urval pro sebe. Ve čtvrtém setu se nám po vyrovnaném začátku podařilo odskočit až do výrazného vedení 15:8. V tomto okamžiku se ovšem soukolí žďárské mašiny povážlivě zadrhlo, a to překvapivě na téměř všech postech. Za dvě otočení Mladá Boleslav najednou vedla 16:20 a výhru v setu si již pochopitelně pohlídala. S vědomím, že vedení 2:0 by se nemělo pouštět, jsme šli do zkrácené hry s odhodláním a vírou ve vlastní volejbalové schopnosti, které se v těchto okamžicích zdály dovedně skryté. Naštěstí jsme hned chytili začátek a první bod soupeř získal až za stavu 6:0 pro nás. Tento náskok pak byl spolehlivě přeměněn do zisku dvou bodů za vítězství 3:2.

Do druhého zápasu jsme nastoupili s vědomím, že pokud předvedeme alespoň přibližně to samé, co v prvních setech prvního zápasu, neměl by být problém zisk dalších, tentokrát již třech bodů. A stalo se. Vrátili jsme se ke kvalitnímu podání, relativně zpřesnili příjem a zabrali také konečně na útoku z hlavního kůlu. Za přispění po celý den velice slušně fungující obrany na síti a překvapivě i poměrně úspěšné hry v poli jsme prakticky celý zápas hru kontrolovali a za hodinu a šest minut slavili zisk plného počtu bodů.

Co říci závěrem? Nejprve k výsledku. Před zápasem bychom pět bodů brali všemi deseti, ale při vší úctě k soupeři s ohledem na vývoj prvního zápasu jsme v něm měli brát také tři body. Ohledně oboustranné úrovně hry byl druhý zápas kvalitnější než první, a to zejména zásluhou domácích, kteří se odpoledne o poznání herně zvedli. Od nás místy exhibiční výkon devalvují ztráty dvou setů a jednoho bodu po výpadcích, které v daném úseku zápasu postihly téměř kompletně celou sestavu. Ovšem jako celek je zisk pěti bodů v Boleslavi určitě úspěchem. Pozitivem je dobrý servis, kvalitní obrana a v průměru i slušný útok. Svůj vysoký standart předvedl na univerzálu Ondra Trojánek a na bloku Míra Hübl. Dařilo se i Jirkovi Pátkovi. Potěšitelný je i fakt, že zdravotní indispozice značného počtu hráčů byly morálně překonány a neměly až tak výrazný dopad na jejich výkon. Pochvalu zaslouží i početně našlapaná lavička o 2 kusech volejbalistů, která kromě pomoci na hřišti v důležitých okamžicích neúnavně povzbuzovala.

Výsledky:
VK PRASYL Mladá Boleslav – TJ CETL Cargo Žďár n. S. 2:3 (-10,-13,21,20,-8) a 0:3 (-20,-23,-17)

V příštím zápase přivítáme v domácí hale Na Bouchalkách nováčka soutěže, tým TJ Energetik Chvaletice. Utkání se odehrají v sobotu 3.12.2016 od 11.00 a 15.00 hod.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid