Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži přivezli z Dvora Králové opět 6 bodů 13.12.2015 | Zápasy

V sobotu 12. 12. 2015 byla zakončena posledním podzimním zápasem první polovina 2. ligy ve volejbale mužů. Družstvo TJ Žďáru nad Sázavou odcestovalo k svému volejbalovému klání na půdu týmu VK TAMBOR Dvůr Králové nad Labem.


Domácí mužstvo před zápasem figurovalo na předposledním devátém místě tabulky, ale jeho bilance posledních čtyř zápasů se dvěma vedoucími celky znamenající zisk pěti bodů dávala tušit, že to tentokrát opět nemusí být nic jednoduchého. Do východočeského města jsme cestovali s reálným cílem zisku čtyř bodů a tajným přáním zopakovat loňský výsledek, když jsme zde nejspíš po nejlepším venkovním výkonu sezóny domácí vyprovodili dvakrát 3:0.

Naše řady byly oslabeny o 2 blokaře, proto jedno místo středáka musel zalepit Ondřej Kadlec. Kvalitní úroveň pátečního tréninku, klidná cesta na zápas, předzápasová nálada i rozcvičení bylo ve znamení velké pohody, což se ovšem tak trochu očekávaně bohužel přeneslo na hřiště. Ospalé tempo zápasu se promítlo do našeho slabého podání i nedůrazného útoku. V prvním vyrovnaném setu po druhém technickém tajmu šli domácí dokonce do trháku 21:17. Ovšem v pravý čas přišlo probuzení na servisu a obraně a série pěti bodů naklonila stav v koncovce na naši stranu. Po nabídnuté šanci jsme bez váhání sáhli a první set získali pro sebe. Ve druhém setu jsme si hned zpočátku vytvořili čtyřbodový náskok, který se nám povedlo udržet až do konce. Třetí set již domácím trochu došla pára, takže vítězství v prvním zápase bez ztráty setu bylo takzvaně doma.

Začátek druhého zápasu stanovený na 13.30 hod. Polovina týmu využila docela dlouhou pauzu k návštěvě nedaleké ZOO, kde absolvovala zkrácenou prohlídku. Nutno podotknout, že návštěva ZOO v prosinci má jednu nespornou výhodu, kterou je téměř naprostá absence lidí. Ovšem skoro totéž platí i o zvířatech. Moc jich tam tedy k vidění nebylo. Do druhého zápasu jsme vstoupili o poznání koncentrovaněji a nenechali si ujít výhru v relativně vyrovnaném prvním setu. Druhá sada byla zpočátku přetahovanou o každý míč. Uprostřed setu však přišla předlouhá série podání, která jej rozhodla v náš prospěch. Třetí set byl kopií třetího setu prvního zápasu. Demotivovaní domácí již nesebrali síly, kupili chybu za chybou a tak bylo zanedlouho po zápase, opět s výsledkem 3:0 pro nás!!!

Výsledky: VK TAMBOR Dvůr Králové n. L: – TJ CETL Cargo Žďár n. S. 0:3 (-23,-22,-16) a 0:3 (-21,-14,-17)

Tým dnes jako celek předvedl po neslaném nemastném začátku zodpovědný a konsolidovaný volejbal, který nesl pečeť zkušeností a sebevědomí. V rozhodujících okamžitých, a nejen v nich, se opřel o dominující smečařský výkon univerzála Ondřeje Trojánka. Poměrně spolehlivě fungoval příjem, obrana na síti a tentokrát i hra v poli. Nepříliš dobrý a nedůrazný útok z hlavního kůlu se povedlo tedy nahradit ostatními činnostmi. Velké plus obou smečařů je, že se se situací rvali, jak to jen šlo, a u důležitých míčů nezaváhali. Navíc hru celého týmu drželi příjmem. Záskok na bloku zafungoval, mimochodem se stejným soupeřem jako loni, rovněž velice dobře. Série na podání v provedení zejména Michala Maši a spolehlivá a takticky dobře vedená nahrávka Honzy Stránského byly také výrazným bonusem pro konečný výsledek. Soupeřova hra nebyla ovšem vůbec tak slabá, jak by napovídalo skóre. Nebezpečí hrozilo zejména z odskočeného útoku středem, který jsme tedy moc nechytali. Až nečekaně slabší den si ovšem v domácích řadách vybrali všichni útočníci z obou kůlů. To nám situaci značně usnadnilo.

Je tedy odehrána polovina soutěže. Nacházíme se na pátém místě se ziskem 34 bodů, což je o 9 bodů méně než loni. Není to tedy žádná sláva, ale po jejím počátečním průběhu je to ucházející. Je třeba zdůraznit, a není to teď skutečně žádný alibismus, že příchodem nových týmů z Moravy se soutěž oproti minulému roku výrazně zkvalitnila a nabyla skutečně druholigových parametrů. Všechny tři nové týmy jsou nyní na prvních třech příčkách. Není tedy co dodat. Ovšem většina důvodů tabulkového poklesu pramení samozřejmě z našich vlastních řad. Několik zranění a dlouhodobý tréninkový výpadek důležitých hráčů byl doplněn chabou tréninkovou účastí i několika dalších. Absence herní praxe a s tím spojená nevyrovnanost výkonů je zřejmě pravým důvodem ztráty těch několika rozdílových a zásadních bodů. Hráli jsme čtyři tiebreaky a všechny jsme prohráli o dva body. Pozitivem je, že kromě druhého zápasu na Tesle, kde nás domácí servisem prakticky vystříleli z tělocvičny, jsme ve všech utkáních projevili viditelnou touhu po vítězství a bojovnost, byť to třeba v danou chvíli nestačilo. Několikrát měl však i soupeř docela štěstí, a to i na přízeň rozhodčích. Při pohledu zpět mrzí zejména ztráty bodů doma s Hrotovicemi a Šlapanicemi. Rovněž ložený čtvrtý set z druhého zápasu s Velkým Meziříčím měl být zcela jistě náš. Ostatní prohry byly zřejmě adekvátní momentální situaci. Ale štěstí přeje připraveným, a to jsme my v těchto prohraných utkáních nebyli.

Na druhou stranu naše výkony ve vyhraných utkáních byly povětšinou na herní úrovni loňské sezóny, takže se to nikam neztratilo. Je to v nás, stačí to jen probudit. Máme tedy v nedohlednu první místo, které okupuje poměrně suverénní Tesla Brno. Týmy na druhém až šestém místě jsou srovnány v rozmezí pouhých 8 bodů. Zbytek již zřejmě spřádá záchranářské plány. Z těchto šesti týmů tedy vzejdou tři medailisté. Pevně věříme, že my budeme jedním z nich.

Nejbližší zápas odehrajeme po Novém roce v sobotu 9.1.2015 na půdě druhého Velkého Meziříčí.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid