Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži přivezli jedno vítězství z Malé Skály 31.10.2017 | Zápasy

Komentář k utkání druholigových mužů v Malé Skále napsal trenér Petr Podhrázký.


V sobotu 28.10.2017 jsme odcestovali k zápasu do pro nás nejvzdálenějšího místa konání tohoto ročníku 2.ligy. Soupeřen nám byl tým TJ Sokol Malá Skála. Domácí celek je reprezentantem malé tisícové obce nacházející se v těsném sousedství Železného Brodu a Jablonce nad Nisou. S přihlédnutím k nepříliš příznivému počasí a poměrně velké vzdálenosti jsme vycestovali s dostatečným předstihem. Tříhodinová cesta však proběhla naprosto v klidu a bez komplikací a v cíli na nás čekala z loňského roku příjemná tělocvična místní základní školy. Jako již tradičně v letošním ročníku jsme postrádali několik opor. Smečaře Ondru Kadlece, který byl v prvních třech kolech naši hlavní útočnou sílu na hlavním kůle. Dalšího smečaře Jirku Pátka a dlouhodobě nemocného nahrávače Honzu Baráka. Naštěstí se téměř uzdravil nahrávač Jirka Moučka, takže jsme byli co do obsazení postů základní sestavy ve složení, které nepotřebovalo výrazných improvizací.

Z loňských vzájemných zápasů s maloskaláky, které jsme s přehledem opanovali, jsme si odnesli poznatek o kvalitním maloskalském útoku středem, ale zároveň o značné nevyrovnanosti útoku z obou kůlů. Také jsme věděli, že na domácí půdě půjde pravděpodobně výkon domácích znatelně nahoru. S tím vědomím jsme také přistoupili k prvnímu zápasu. Ovšem jeho průběh hned od počátku dal vzpomenout na naše hororové představení z posledního zápasu v tělocvičně pražského Proseku. Náš neslaný nemastný projev určil ráz celého utkání. Nebyl sice tak tragický příjem, ale o jeho spolehlivosti nemohla být ani řeč. Následná nahrávka svojí přesností také příliš radosti nerozdala a pokud se k tomu všemu přidal i kolaps útoku z handy, nebylo pro dobře a tentokrát i poměrně bezchybně hrající domácí příliš velkým problémem dotáhnout zápas přes zaváhání ve druhém setu k vítěznému konci v poměru 1:3 (-19,23,-17,-20).

Druhý zápas předznamenalo lehké mytí hlav převážně povzbuzujícího charakteru, kdy jsme se snažili vzájemně utvrdit, že takhle blbě hrát už vážně nikoho nebaví. Začátek zápasu tomu i nasvědčoval. Hned zpočátku jdeme do mírného vedení, ale za stavu 9:7 přichází série sedmi bodů domácích. Ti pak svůj náskok v pohodě hlídají a první set je jejich. Ve druhém setu se do soupeře zakusujeme ještě urputněji, vedeme až do stavu 16:13, ale přichází opět odpověď domácích a na světě je další promarněný set a tentokrát již nepříjemný stav 0:2 na sety. Je však znát, že již ve druhém setu lepšíme náš volejbalový projev. Přitvrzujeme a zpřesňujeme již tak docela kvalitní servis a naše prohra v tomto setu se zdá být již spíše výsledkem pozitivní vlny, na které se domácí celý den vezou. Stále nám však nefunguje naše hlavní zbraň, kterou je útok z handy. To se mění jako mávnutím kouzelného proutku na začátku třetího setu, ve které konečně začíná na plné obrátky fungovat souhra našeho univerzála s nahrávačem. Vše jistí z hlavního kůlu oba smečaři a také jediná činnost, které za celý dne pracuje stejně kvalitně, a to obrana na obou kůlech. Náš servis má konečně parametry hodny loňského druhého týmu tabulky a tak snadno získáváme další dva sety. Do tiebreaku pak maloskalští vrhají všechny síly a ujímají se vedení 1:3. Se zjevnou zarputilostí, ze které číší touha odčinit dnešní trápení, však bráníme v poli i na síti, následně spolehlivě skládáme a otáčíme na 6:3. Tento náskok pak ještě navyšujeme a odevzdaní domácí už nemají sílu na zvrat. Výsledkem je naše tvrdě vydřené a sladké vítězství 3.2 (-17-23,13,12,9).

Dnešní dvojutkání tedy skončilo naším ziskem pouhých dvou bodů. Domácí se prezentovali o poznání lepším výkonem než v loňské sezóně. Vzhledem k domácímu prostředí pochopitelně kvalitně servírovali a tentokrát i dobře útočili. My jsme se přestavili jako mužstvo dvou tváří. Po šest setů byl náš výkon těžkopádný a postrádající kromě herní jistoty místy zejména důvěru ve vlastní schopnosti. Poslední tři sety to však byl již starý dobrý Žďár tlačící soupeře takticky dobře vedeným servisem a následně bránící na síti za následné podpory tvrdého útoku. Potěšitelné je jakým způsobem tým zlomil nepříznivý vývoj a dokázal, že nepřestává bojovat i když se nedaří. Klíčovým hráčům na univerzálu i na smeči se povedlo přenastavit myšlenky ze zklamání z vlastního výkonu na absolutní touhu po vítězství, za což byl celý tým odměněn euforií po posledním míči vyhraného tiebreaku.

Je jen na hráčích, zda v tomto duchu budou pokračovat již tuto sobotu na domácí palubovce proti loňskému účastníku 1. ligy, týmu VK Choceň. V nebývale vyrovnané tabulce je právě náš nadcházející soupeř v čele před námi a má také stejně bodů jako my.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid