Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži povolili České Třebové jediný bod 18.01.2015 | Zápasy

V sobotu 17. 1. 2015 se uskutečnilo další dvojutkání druhé ligy ve volejbale mužů. Družstvo TJ Žďáru nad Sázavou se na domácím hřišti v hale na Bouchalkách utkalo se zástupcem východočeského volejbalu týmem TJ Sokol Česká Třebová.


Prozatímní výsledky soutěže stavěly do role favorita domácí volejbalisty. Tuto skutečnost umocňovala i značně početně omezená sestava hostů, kteří přijeli pouze s osmi hráči. Domácí sestava však byla rovněž ovlivněna zraněními a nemocemi, navíc domácí Žďár v podzimním utkání v České Třebové utrpěl jednu porážku, takže o jednoznačnosti tohoto duelu se nadalo hovořit.

To se potvrdilo již v začátku úvodního setu prvního zápasu. Oba týmy již od prvních balónů převáděly soustředěný a zodpovědný výkon, takže byl k vidění poměrně kvalitní a napínavý volejbal. Po vyrovnaném úvodu se domácím povedlo odskočit na rozdíl šesti bodů, který vcelku bez problémů udrželi až do konce setu. Druhý set měl vývoj přesně opačný. Domácí hosty pustili až do čtyřbodového vedení, ovšem na rozdíl od prvního setu se prohrávajícímu týmu podařilo vývoj sady otočit a domácí si tak připsali i druhý vítězný set. Ve třetím dějství již domácí nenechali vcelku slušně zaplněné tribuny dlouho čekat na konec zápasu a po přesně šedesáti minutách dotáhli zápas do vítězného konce v poměru 3:0 (25:17, 25:22, 25:16).

Do druhého zápasu nastoupil Žďár s jednou změnou v sestavě. Premiéru v letošní sezóně si odbyl blokař Tomáš Chládek. Průběh prvního i druhého setu byl odlišný od vývoje setů v předešlém zápase. Hosté totiž zdaleka nesložili zbraně a trpělivou a poctivou hrou dělali domácím velké problémy. V první sadě domácí udržovali celý set dvou až tříbodové vedení, které jim vydrželo až do konce. Druhý set to byli pro změnu hosté, kteří tahali za delší konec, ale v koncovce se Žďáru povedlo ztrátu smazat a set ukořistit pro sebe. S vedením 2:0 na sety v zádech pak v setu třetím domácí předváděli pohodovou hru a vše vypadalo na další brzký konec. Navíc hosté již lehce polevili v nasazení. Ovšem za stavu 22:15 Česká Třebová uzavřela neprostupnými bloky svůj prostor nad sítí a srovnala na 22:22. Žďáru se sice ještě povedlo vybojovat dva mečboly, ale i tuto klinickou smrt hosté odvrátili a set zaslouženě získali pro sebe. Domácí lehce nalomené sebevědomí pak umožnilo hostům rychlé vedení ve čtvrtém setu a přes mohutně dotahující domácí i jeho zisk pro sebe. V rozhodující sadě však měla navrch přece jenom větší volejbalová dovednost domácích a po jasném průběhu následoval i zisk setu a celého zápasu v poměru 3:2 (25:23, 25:24, 25:27, 23:25, 15:9).

Houževnatý a zkušený soupeř disponující vyrovnanou úrovní všech herních činností zejména ve druhém zápase notně prověřil kvality domácích. Ti předvedli výrazně lepší hru než v předešlém kole a nebýt nešťastného výpadku ve třetím setu druhého zápasu, mohli se radovat z šesti bodů. Velmi dobrý výkon nahrávače Jana Baráka nechal vyniknout zejména středové hráče a univerzála Ondřeje Trojánka a výrazně podržel i chvílemi lehce se trápící útočníky z hlavního kůlu. I přes tradičně spolehlivý výkon libera Petra Kadlece a obvyklé obětavé představení smečaře Miroslava Šťourače byl tentokrát nejlepším mužem na hřišti blokař Michal Maša. Žďár tak potvrdil své 1. místo v tabulce, kterou vede s osmibodovým náskokem před druhými Střelicemi. Třetí Hrotovice mají již čtrnáctibodovou ztrátu. A právě do Střelic, což je zástupce brněnského volejbalu, jede příští týden Žďár s úmyslem vydolovat nějaký ten bod. Půjde bezesporu o zápas kola a pro oba soupeře trochu předčasně zřejmě i o zápas jara, neboť to bude přímý souboj o první místo!!

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid