Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži jednou porazili lídra soutěže brněnskou Teslu 18.01.2016 | Zápasy

V sobotu 16. 1. 2016 pokračoval program 2. ligy ve volejbale mužů druhým dvojkolem „jarní“ části. Družstvo mužů TJ Žďáru nad Sázavou přivítalo na své palubovce dalšího zástupce jihomoravského volejbalu tým Tesly Brno.


Brněnské mužstvo je aktuálním lídrem letošního ročníku soutěže a šlo v podstatě, co se týče očekávané kvality soupeře a potažmo celého duelu, o zápas roku pro nás i domácí fanoušky. V podzimním zápase jsme dokázali z brněnské haly Na Lesné přivézt bodík za prohraný tiebreak prvního zápasu. Ve druhém nás Tesla jasně přejela. A tak jsme do zápasu raději vstupovali s cílem odehrát dobré duely, a když se zadaří bodově, tím lépe. Soupeř dorazil v počtu 14 volejbalistů, my jsme byli aktuálně rovněž v plné sestavě, která je ovšem bohužel stále oslabena o Ondru Trojánka.

V prvním zápase měli hosté celý 1. set lehce navrch. Nám se podařilo postupně dotáhnout a celý první set nakonec získat pro sebe. I druhý set byl vyrovnaný. Rozhodla jej ale série 6 bodů při podání blokaře Lanče, který byl jedním z nejlepších hráčů na hřišti a na útoku středem několikrát předvedl, jak se do palubovky zatloukají hřebíky. I třetí set byl vyrovnanou bitvou, Tesla zpočátku lehce vedla, ovšem náš výkon nadále nepostrádal slovy známé sportovně komentátorské fráze kvalitu a volejbalovost a povedlo se nám těsně před druhým technickým tajmem vedení o bod převalit na naši stranu. Soupeř reagoval střídáním a nasadil svoji prozatím odpočívající útočnou oporu, univerzála Chmelaře. Ten hned dvěma důraznými útoky z handy po lajně otočil stav a Brno začalo ke každé ztrátě přidávat bod a postupným navyšováním rozdílu ve skóre dotáhnout set do vítězného konce. Prohrávali jsme sice 1:2, ale neustále jsme hledali cesty, jak prolomit nepříznivý vývoj.
Čtvrtý set ovšem znovu Tesla šla do vedení. Za nepříznivého stavu 10:14 přišla naše odměna za snahu a touhu po vítězství. Změnou taktiky na servisu a důsledným dodržením domluvené obrany zejména na síti z handy, kde brněnský univerzál obdržel několik výstavních deklů, jsme až pozoruhodně snadno set otočili a srovnali na 2:2. Volejbal, který se v té chvíli hrál, musel divákovo oko potěšit, ovšem to nejlepší z naší strany přišlo v pátém rozhodujícím setu. Téměř bezchybným výkonem jsme dotáhli 5. set i zápas do vítězného konce a oplatili Tesle porážku z podzimní části!

Do druhého zápasu jsme stejně jako soupeř trochu obměnili sestavu, ale pro naši hru to nemělo zpočátku žádný negativní dopad. Pokračovali jsme v bezchybném volejbale a přehrávali jsme hosty ve všech činnostech. Výsledkem bylo snadné vítězství v prvním setu a herní dominance v první půli setu druhého. Vedli jsme už 15:8 a předváděli do této chvíle pravděpodobně náš nejlepší volejbal, ale v ten moment se obraz hry náhle zcela změnil. Tesla objevila způsob, jak zastavovat blokem naše útoky a vystavila na síti téměř neprostupnou hráz. Přes veškerou snahu nám vnutila svůj herní styl a všechny tři další sety a tím i celý zápas získala pro sebe. Od poloviny 4. setu jsme sice našli zpět herní rytmus, když zejména na útoku do té doby nebylo o koho se opřít, ale už to nestačilo. Rozjetí hosté si konec setu pohlídali.

Výsledky:
TJ Cetl Cargo Žďár nad Sázavou – TJ Tesla Brno​ 3:2 (25:21, 18:25, 21:25, 25:19, 15:12) a 1:3 (25:19, 21:25, 21:25, 21:25)

Shrnutí obou zápasů:
​Hodnocení obou zápasů je poměrně bolestné. Oba zápasy byly vyrovnané, ale každý dopadl jinak, než napovídal jeho vývoj. První měla rozehraný dobře Tesla a vyhráli jsme jej my, ve druhém to bylo naopak. Máme dva body, které jsme si za jednu jakoukoliv výhru přáli, ale mám pocit, že jich mohlo být víc, a to dokonce o hodně. Nutno však přiznat soupeři kvalitu. Prohraný druhý zápas nás může mrzet, ale dali jsme do toho vše a nestačilo to, protože jsme zřejmě nevydrželi se silami. Herně jsme soupeři stačili, částečně také proto, že se tentokrát nepředstavil v očekávané formě. Doma zahráli hosté podstatně lépe, zejména tedy na servisu, od kterého jsme čekali daleko větší tlak. O to víc je škoda pouze dvoubodového zisku. V našem týmu zahráli všichni svůj lepší standart, dařilo se zejména tradičním oporám. Potěšitelný je výkonnostní vzepětí obou blokařů, a to jak na útoku, tak i na obraně. Příkladný výkon odvedl v 2. zápase ve všech herních činnostech veterán týmu Míra Šťourač.

Další zápas odehrajeme v sobotu 23.1.2016 na půdě týmu Praga Praha.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid