Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži dvakrát přehráli Chvaletice 11.01.2015 | Zápasy

V sobotu 10. 1. 2015 se uskutečnilo první dvojutkání druhé části 2. ligy ve volejbale mužů. Družstvo TJ Žďáru nad Sázavou poměřilo síly s nováčkem soutěže týmem TJ Energetik Chvaletice, který jej přivítal ve své, až na nepříjemně tvrdou podlahu, veskrze přívětivé hale.


Podzimní klání obou soupeřů, které skončilo dvojnásobným vítězstvím Žďáru 3:1, a aktuální postavení v tabulce, kdy se utkával první s posledním, stavělo před žďárské volejbalisty jednoznačný cíl přivést z města na břehu Labe šest bodů. Sestava byla poznamenána dvěma absencemi. Dlouhodobě zraněný Jakub Trojánek stále ještě nepřekonal nepříjemné bolesti zad. Náhlé onemocnění rovněž nepustilo do hry kapitána mužstva a nahrávače Jiřího Moučku. Dirigentské taktovky se tedy po oba zápasy chopil Honza Barák.

První zápas začal již v 9 hodin ráno a hned první nesoustředěné míče napověděly, že to dnes opětovně bude zase jednou pořádná fuška. Domácí se ujali vedení a více než polovinu setu vedli. Důrazným útokem jsme však první set přece jen v koncovce jasně ukořistili pro sebe. Druhý set měl již klidnější průběh a vítězství v něm se nám podařilo dosáhnout o poznání klidnějším způsobem. Co se ovšem vlastně odehrálo další 2 sety, neví snad nikdo z přítomných hráčů ani trenérů. Zčistajasna se po několika nepovedených míčích, kdy chyby byly spíše na žákovské než dorostenecké úrovni, vkradla na ruce žďárských nervozita a obavy z výsledku. Najednou nešlo nic, na palubovku buď padaly snadné míče, kdy hráči dávali jeden druhému přednost, anebo z přemíry snahy docházelo k nevynuceným chybám, navíc zcela odešla naše tradiční zbraň, kterou je účinný servis. Útok byl na takové úrovni, že nahrávač řešil v podstatě jenom problém, kdo z útočníků zkazí méně. Domácí stále pokračovali ve svém snaživém výkonu, který opírali o dobré podání a spolehlivý příjem. Odvážným útokem pak připisovali body na své konto a najednou bylo srovnáno 2:2 na sety. V rozhodujícím 5. setu se přece jenom projevila naše útočná síla a po chyceném začátku se tým uklidil natolik, že v podstatě poměrně snadno domácí přehrál. Zápas tedy skončil výsledkem 2:3 pro Žďár s poměrem setů 18:25, 18:25, 25:22, 25:21, 8:15.

Po vloženém zápase 2. ligy žen následovala odpolední odveta, do které domácí podstatně obměnili sestavu. My jsme udělali pouze jednu změnu a doufali tentokrát již v plný bodový příděl do tabulky. První set se ovšem odehrál v podobném duchu jako ranní zápas. Nervozita spojená s nerozehraností byla značná, ale větší kvalita byla stále přece jenom na naší straně, a tak jsme se přece jen ujali vedení v zápase. Od druhého setu jsme přistoupili ke změně taktiky na podání. Tím se nám povedlo vyřadit ze hry soupeřův útok prvním sledem, takže obrana na síti se mohla soustředit pouze na útok z kůlů, kde zejména univerzál dělal značné problémy.

I tuto zbraň se povedlo změnou postavení bloků výrazně omezit. Zápas po oba následující sety probíhal v poklidném duchu, spolehlivě jsme útočili, dobře podávali, dokonce jsme připsali nějaké čárky do doposud velice řídké statistiky zablokovaných míčů. Oba sety jsme dovedli do vítězného konce, byť rozdíl ve skóre mohl být vyšší, protože soupeři se povedla vždy drobná korekce skóre. Konečný účet zápasu tedy byl 0:3 pro Žďár s poměrem setů 21:25, 21:25, 17:25.

Kladem je zisk 5 bodů, záporem je ztráta jednoho bodu, protože pro soupeře to byl teprve druhý bod v soutěži. Kladem je nezměněný náskok devíti bodů, záporem je fakt, že rozdíl měl být bodů deset a není. Kladem byly bojovnost a touha po vítězství, kterou jsme přece jenom zvládli vyhrát první zápas. Záporem byly nerozehranost vyplývající z nízkého objemu trénování některých hráčů a naprosto zbytečná nervozita, jimiž jsme málem nezvládli vyhrát 1. zápas. Kladem byl výkon nahrávače, libera, ucházející příjem a v určitých úsecích zápasů útok z hlavního kůlu. Záporem byly obrana na síti, téměř celý den podání a v určitých úsecích zápasů útok z hlavního kůlu. Konečně kladem je, že se do hry po dlouhodobém zranění dostal i druhý univerzál Ondřej Ťupa. Další zápory netřeba hledat, protože až zase tak špatné to nebylo. Prostě první zápas po pauze a navíc venku. Bude líp! Příští týden se v sobotu 17. 1. 2015 konečně představíme domácím divákům v duelu s aktuálně 7. mužstvem tabulky TJ Sokol Česká Třebová, kterému tak budeme mít možnost oplatit porážku z podzimního zájezdu.

Petr Podhrázký

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid