Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži přivezli z Prahy z posledního zápasu podzimu pouze bod 15.12.2014 | Zápasy

V sobotu 13. 12. 2014 byla zakončena posledním podzimním zápasem první polovina druhé ligy ve volejbale mužů. Družstvo TJ Žďáru nad Sázavou odcestovalo k svému volejbalovému klání na neznámou půdu pražského nováčka týmu SK Dansport Praha.


Pražské mužstvo před zápasem figurovalo na šestém místě tabulky, ale jeho dosavadní bilance domácích zápasů znamenající pouze 1 prohru a jinak samá vítězství dávala tušit, že to tentokrát bude pořádná fuška. Příprava na zápas byla tentokrát dotažena do detailu, a tak drtivá většina týmu odcestovala k utkání již v v pátek večer po absolvovaném tréninku. Začátek zápasu v 9.00 hod. ráno spojený s nevyzpytatelnou cestou totiž většinu hráčů odrazoval od brzkého ranního vstávání. Ubohý zbytek sobotní sestavy čítající jednoho asistenta trenéra a jednoho hráče odolal lákadlům večerní Prahy a vydal se na cestu v sobotu ráno v šest hodin. Původní čtyřčlenná osádka auta se navíc ještě v pátek stihla smrsknout, neboť ze zdravotních důvodů se nemohl zúčastnit zápasu trenér Petr Veselý a z rodinných důvodů nahrávač Honza Barák. Přidali se tak k dlouhodobě zraněným Ondrovi Ťupovi a Kubovi Trojánkovi. Sobotní osádka měla ještě ke všemu po cestě velké štěstí v neštěstí, neboť na dálnici v plné rychlosti narazila do plastového kanystru, bohudíky prázdnému.

Jakoby toto vše předznamenalo i výsledek. Zdánlivě příjemná tělocvična záhy po začátku prvního zápasu vydala své zrádné tajemství. Sytě modré zdi na krátkých stranách poměrně silně ztěžovaly našim přijímajícím hráčům orientaci. Po celý průběh prvního utkání byl příjem na naše poměry až nečekaně nevyrovnaný. Od toho se samozřejmě odvíjely i navazující herní činnosti, byť tentokrát smečaři na kůlech dělali, co mohli. Obrana soupeře ovšem nemusela vlivem logicky zjednodušené nahrávky řešit nic složitého. Průběh zápasu byl pro nás v této sezóně nezvyklý. První set jsme sice dokázali v předlouhé koncovce urvat, ale šlo to spíše na vrub velkému množství chyb ze strany domácích. V podstatě se hrálo o to, kdo méně podlehne nervozitě a počká na onu jednu chybu soupeře navíc. Ve druhém setu jsme sice ještě díky kvalitnímu servisu donutili domácí k oddechu již za stavu 4:0 pro nás, ale od té doby již začínali třímat otěže zápasu pevně v rukou oni. Přestali kazit na servisu i na útoku a během hodiny nás vymetli z palubovky. Výsledek dopoledního trápení tedy byla naše prohra v poměru 1:3 (35:33, 22:25, 10:25, 20:25). Po konci prvního zápasu následoval vložený zápas juniorské ligy, ve kterém se utkala 2 pražská družstva. Nabízí se otázka, proč se nemohl „pražský“ juniorský zápas uskutečnit v oněch zmíněných devět hodin a náš až jako druhý, když ze Střešovic je to přece jen znatelně blíž, než ze Žďáru, ale kluci z Dansportu mají zřejmě smysl pro humor …

Do druhého zápasu nám bylo jasné, že pokud se nezlepšíme na prvním míči, tzn. nejen na příjmu, ale i na servisu a v poli, tak to asi dobře nedopadne. Sice jsme skutečně hráli lépe, a to ve všech činnostech, ale rozjetí domácí nás první dva sety drželi pod sebou. S psychikou podpořenou ranním vítězstvím, dirigováni velice dobře jejich nahrávačem a zásluhou kvalitního útoku zejména od hráče č.7 získali první dva sety pro sebe. Ve třetím setu jsme využili jejich polevení a vrátili jim potupnou desítku z prvního zápasu. Čtvrtý set však byl zcela jiný příběh. Mohutný nápor Dansportu na začátku znamenal jeho vedení až o osm bodů, ale soustředěným a bojovným tlakem se nám povedlo set vyhrát a srovnat na 2:2. To ale už z naší strany bylo vše. Pražský tým takzvaně chytil začátek rozhodujícího zkráceného setu a naše celodenním vývojem obou zápasů pošramocené sebevědomí najednou už nemělo z čeho brát.

Výsledkem byl jasný tiebreak pro domácí a jejich výhra v poměru 2:3 (23:25, 18:25, 25:10, 25:23, 8:15).


Shrnutí obou zápasů:

1) Potkali jsme nečekaně kvalitního soupeře. S jeho věkovým průměrem a herním projevem se dá v budoucnu očekávat, že půjde o jednoho z budoucích lídrů druhé ligy. Nastoupili proti nám dva hráči, kteří jsou v této sezóně jako hostující hráči členy kádru extraligového Aera Odolena Voda. Ačkoliv jsme dělali, co jsme mohli, a tentokrát to opravdu není prázdná fráze, díky zejména slabšímu příjmu jsme odešli po zásluze poraženi. Nutno ovšem konstatovat, že takhle nás servisem letos zatlačily pouze Hrotovice v prvním zápase.

2) Poprvé jsme prohráli oba zápasy. Pro konečné pořadí potřebné vždy alespoň jedno vítězství z venkovní zápasu tedy nebylo dosaženo. Ale máme jeden bod, ještě se může hodit …

3) Hráli jsme náš první letošní tiebreak, a to až v osmnáctém zápase, ovšem jednalo se rovněž o tiebreak první prohraný …

4) Hloupě a divně se vyvíjející den byl zakončen stylově. Po shlédnutí výsledků našich nejbližších soupeřů jsme zjistili, že na tom dnes byli stejně jako my nebo jen o nepatrný kousek lépe.

Desetibodový náskok se ztenčil pouze o jeden bod na stále úžasných a hlavně nečekaných devět bodů po polovině soutěže. Pro vývoj tabulky to znamená, že na druhé místo se dostal Dvůr Králové, Třetí jsou se stejným bodovým ziskem Hrotovice a bod zpět Střelice. Jen raději nemyslet, jaký náš náskok mohl být, kdyby …

Nejbližší zápas odehrajeme po Novém roce v sobotu 10.1.2014 na půdě posledních Chvaletic. Doufejme tedy, že bodový přísun bude tedy výrazně vyšší.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid