Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži „A“ v prvních zápasech nové sezóny uhráli 4 body s obhájcem prvenství 07.10.2019 | Zápasy

Komentář k úvodním zápasům nové sezóny mužského A týmu napsal Petr Podhrázký.


Přelom září a října je vždy pro volejbalovou komunitu znamením, že se rozebíhají pravidelné soutěže. Mužský volejbal ve Žďáře nad Sázavou v sobotu dne 5.10.2018 zahájil osmou sezónu druhé ligy v řadě. Los nebyl tentokrát příliš milosrdný, protože nám hned v prvním kole přisoudil obhájce titulu, tým Hronova, ale aspoň jsme mohli využít výhodu domácího prostředí. Složení skupiny B, ve které jsme již tradičně zařazeni, se opět výrazně obměnilo. Nově se utkáme s nám neznámými soupeři z Mnichova Hradiště, České Lípy a brněnské Komety, kteří nahradili hradeckou Slavii, působící letos v 1.NL, pražské Modřany, které jsou zařazeny v A skupině 2.NL, a konečně sestoupivší Malou Skálu. Zbylých šest soupeřů zůstalo zachováno.

Po minulé sezóně, která skončila druhým místem, přičemž s prvního místa jsme se vystrčili sami prohrou v předposledním kole v Modřanech, došlo v kádru našeho žďárského celku k dalším změnám. Činnost ukončil smečař Ondra Kadlec a blokař Michal Maša. Oproti loňsku, kdy na celou první polovinu sezóny zranění vyřadilo ze hry nahrávače Jirku Moučku, jsme tentokrát bez problémů s obsazením tohoto postu, neboť nahrávačskou dvojici s Jirkou nyní tvoří Dan Pavlík. Rovněž post smečaře je obsazen bez problémů, protože Ondřejem Kadlecem uvolněné místo zaujala naše prozatím jediná zcela nová posila, kterou je Martin Novotný, dříve působící ve Velkém Meziříčí. Doplnil tak Davida Podhrázkého, Jirku Pátka, Petra Sobotku a Míru Šťourače. Na pozici libera působí opět stabilní jistota našeho týmu, kterou je Petr Kadlec. Potud je obsazení postů v pořádku a bez problémů. Na bloku máme však pouze dva hráče, Kubu Augustina a Adama Peňáze. Naštěstí s občasnou výpomocí můžeme počítat u Míry Hubla, který se tak po roce vrací k aktivnímu volejbalu. A konečně post univerzála. Zde je situace nejméně přehledná. Jediný „rozený“ univerzál Ondra Ťupa se potýká dlouhodobě se zdravotními problémy. Post ale v případě potřeby stabilně spolehlivě zastává smečař Petr Sobotka. Tým tedy prochází jakousi přestavbou a cílem této sezóny je tedy v rámci možností dobrá hra, pokud možno co nejvíce bodů a podle vývoje tabulky se uvidí, na co budeme mít. Program přípravy byl stejný jako v posledních letech se začátkem trénování v srpnu. Zopakovali jsme opět vydařené soustředění na konci srpna v sousední Přibyslavi. Vytvořené podmínky jak ze sportovního hlediska, tak i z hlediska stravy a ubytování byly na skvělé úrovni a my za ještě jednou dodatečně děkujeme Městu Přibyslav a Penzionu a restauraci U Kubínů.

Pár větami bych se ještě vrátil k poslední sezóně. Z důvodu zranění, různých nemocí a absencí, což vyvolalo přesuny v sestavě a velkou míru improvizace, byla určitě nestandartní, byla obtížná a byla velmi náročná pro zbývající stabilní členy kádru, kteří ji celou odtáhli. Vzhledem k tomu, jak to vše blbě zpočátku vypadalo, jak to probíhalo a tak to nakonec skvěle druhým místem dopadlo je z mého pohledu právě z těchto důvodů toto umístění zcela rovnocenné s oběmi vítěznými sezónami. A je tak také pro všechny zřejmým návodem a inspirací, jak se popasovat se sezónou nadcházející.

K prvnímu měření sil zavítal na žďárskou palubovku tým VK Hronov. Vstup do prvního zápasu se nám povedl. Hned ze začátku jsme se ujali vedení a navýšili jej až na nadějných 13:8. Poté ovšem soupeř přidal na servisu, sérií kvalitních podání stav srovnal a po přetahované, kdy spíše než dobré volejbalové momenty byly k vidění chyby na obou stranách, přišla další série podání stejného hráče jako předtím a výsledkem byl první prohraný set v sezóně… Začátek druhého setu byl opakováním setu úvodního. Dostali jsme se do snadného vedení, které jsme ale na rozdíl od předchozího dějství udrželi a nechali spíše chybovat soupeře. Ve třetím setu se hrálo vyrovnaně, ale těsně před koncovkou zápasu jsme se nesrovnali v jednom postavení s nikterak obtížným servisem a následnou obranou Hronova. Po našich dalších chybách si pak soupeř třetí set již nenechal vzít. O výsledku setu čtvrtého jsme rozhodli naší dobrou hrou již na začátku a tak se hned v úvodním zápase konal pátý zkrácený set. V něm měl poměrně snadno a přesvědčivě navrch dobře hrající Hronov. Dlužno ovšem dodat, že jsme pokračovali ve slabších pasážích naší dnešní hry a tentokrát se nám je povedlo zkoncentrovat do celého závěrečného setu, čímž jsme Hronovu vítězství dost usnadnili. Chyb na útoku bylo tentokrát opravdu přespříliš...

Ve druhém zápase jsme pokračovali v nepříliš spolehlivém herním projevu, který byl poznamenán trápícím se útokem a v podstatě i nadále příliš chybujícím podáním. Rozdíl oproti dopolednímu zápasu byl ovšem v naší hře v poli. Celodenní bojovnost se tentokrát konečně povedlo odrazit i do herní kvality a dobrá obrana v poli, ale i na síti nám přinesla své ovoce v podobě vybojovaného prvního setu, který se zdál již ztracen. Hronov nás sice ve druhém setu dobrou hrou jasně výsledkově předčil, ale v této sadě jsme kolikrát ve dlouhých výměnách neměli to potřebné štěstí. Důležité míče prostě uhrávali zkušení hosté. Od třetího setu si ale konečně vše sedlo a naše hra konečně nabrala obvyklých obrátek. Hlavní zásluhu na tom měl výrazně vylepšený útok z obou kůlů, ale zejména z toho hlavního. Celý den trpělivě hrající nahrávač tak byl konečně odměněn tímto probuzením útočících hráčů … Druhý zápas jsme tak poměrně pohodlně dovedli do vítězného konce za 3 body.

TJ Žďár nad Sázavou – VK Hronov 2:3 (-20,18,-18,17,-9) 3:1 (23,-14,21,18)

Zahajovací dvojutkání tedy skončilo naším ziskem čtyř bodů. Sice šlo o duel mezi prvním a druhým týmem loňské tabulky, ale na obou družstvech bylo vidět, že jde o úvodní zápasy a hra nemá tu očekávanou úroveň. V prvním zápase zaslouženě zvítězil Hronov, když využil našich chyb. Ve druhém pak rozhodl první set, který jsme bojovností otočili ve svůj prospěch a od třetího setu byli pak již lepším týmem. Co říci k naší hře? Omlazená sestava produkovala v prvním zápase velké množství chyb. Na servisu je to vždy nejvíce viditelné, ale trenérský pokyn zněl nepolevit na servisu a bez odvahy na podání se vyhrává znatelně hůře. Ostatní činnosti byly pak až na útok na síti, který byl dost rozkolísaný, hodnoceno měřítkem úvodu sezóny poměrně ucházející.,

V příštím zápase přivítáme tuto sobotu ve žďárské hale nováčka soutěže, celek z Mnichova Hradiště.


Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid