Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži "A" se na úvod nové sezóny rozešli s Dvorem Králové smírně 08.10.2018 | Zápasy

Komentář k zahajovacímu utkání mužského "Áčka".


Mezisezónní přestávka opět uběhla až příliš rychle a než se sešel měsíc s měsícem, odstartoval další ročník 2.ligy ve volejbale mužů. Mužský volejbal ve Žďáře nad Sázavou tedy vstoupil v sobotu dne 6.10.2018 již do své 7. sezóny druhé ligy v řadě. Složení skupiny B, ve které jsme již tradičně zařazeni, doznalo jako vždy nějakých změn, a tak se kromě již známých soupeřů můžeme nově těšit i na lokální derby s nováčkem z Havlíčkova Brodu nebo na konfrontaci s loňským účastníkem 1.NL, týmem Turnova.

Po minulé mistrovské sezóně došlo v kádru našeho žďárského celku k několika očekávaným i neočekávaným změnám, jejíchž výsledkem je výpadek rovnou 5 hráčů stávajícího kádru. Zranění vyřadilo ze hry minimálně na půl sezóny nahrávače Jirku Moučku a univerzála Ondru Trojánka. Druhý univerzál Ondra Ťupa je dlouhodobě zraněný rovněž, ale vyhlídky na uzdravení jsou trochu růžovější než u předešlých dvou. Činnost ukončili blokař Míra Hubl a nahrávač Honza Barák, naštěstí s příslibem jejich výpomoci v nouzi nejvyšší… Naopak do kádru se napevno začlenil loňský junior Petr Sobotka. Očekávání podobného výsledku jako loni je tedy spíše fikcí než snem a přáním a cílem sezóny je v rámci možností dobrá hra, pokud možno co nejvíce bodů a podle vývoje tabulky se uvidí, na co budeme mít um a energii. Program přípravy byl stejný jako v posledních letech se začátkem trénování v srpnu. Zopakovali jsme opět vydařené soustředění na konci srpna v sousední Přibyslavi. Vytvořené podmínky jak ze sportovního hlediska, tak i z hlediska stravy a ubytování, byly na skvělé úrovni a my za ně ještě jednou dodatečně děkujeme Městu Přibyslav a Penzionu a restauraci U Kubínů.

K prvnímu měření sil zavítal na žďárskou palubovku tým VK Dvůr Králové nad Labem, jehož sestava byla na rozdíl od nás téměř nezměněna, možná spíš mírně posílena. S přihlédnutím k nulové herní přípravě, když jsme pro výše zmíněné okolnosti museli stejně jako loni zrušit účast na tradičním předsezónním turnaji ve Znojmě, jsme do utkání šli s improvizovanou sestavou, kdy nahrávku, a mimochodem také roli kapitána, obstaral smečař Míra Šťourač. Další uvolněné místo univerzála pak obsadil další smečař Petr Sobotka. Ostatní hráči si dopřáli ten luxus, že si mohli zahrát na svých postech … Na lavičce, popř. v rozcvičovacím prostoru, osamoceně meditoval třetí smečař jako jediný nehrající člen sestavy. První set úvodního zápasu byl dlouho vyrovnaný. Oba týmy špatně podávaly, přibližně stejně intenzivně kazily na útoku, takže k vidění toho moc nebylo. První se vzpamatovali hosté, přestali chybovat, uhráli pár bodíků a poměrně pohodlně první set uzmuli pro sebe. Druhý set jsme pokračovali ve stejně matném duchu a výsledkem bylo opět vítězství hostů. Ve třetím setu jsme se již herně trochu zvedali, ovšem rozehraní hosté už nás k obratu ve vývoji zápasu nepřizvali, takže výsledkem prvního zápasu v sezóně byla naše porážka a rovnou 0:3. Předvedeným výkonem jsme možná trochu zaskočili i sami sebe. Kromě relativně průměrného příjmu nefungovalo vůbec nic. Velmi špatný byl zejména útok z hlavního kůlu a hra v poli, kdy jsme nedokázali za celé tři sety eliminovat soupeřovu ulívku za blok. Nicméně to, co se odehrávalo ve druhém zápase na palubovce, přece jenom ukázalo náš volejbalový projev v lepším světle. Vše začalo od zlepšeného podání, probudili se oba smečaři a začalo fungovat pole. Soupeř najednou po celý zápas tahal za kratší, i když ne úplně nejkratší konec. Po prvních dvou solidně odehraných setech jsme dokonce v setu třetím začali soupeře od začátku přehrávat výrazným a pro naše domácí zápasy obvyklým způsobem, ovšem po dvou našich chybách na příjmu se soupeř dotáhl a byla k vidění napínavá a emocionálně vypjatá koncovka, která naštěstí dopadla v náš prospěch. Soupeři jsme tím oplatili ranní porážku, a to stejným poměrem setů, tzn. 3:0.

TJ Žďár nad Sázavou – VK Dvůr Králové nad Labem 0:3 (-19,-21,-23) 3:0 (23,23,23)

Zahajovací dvojutkání tedy skončilo naším ziskem třech bodů. Hned o prvním víkendu jsme předvedli obě tak trochu očekávané tváře našeho letošního výkonu. První dobrou, kdy těžíme ze zřejmé výkonnostní kvality zbývajících členů kádru a hrajeme již ne tak přesvědčivý, ale stále velmi dobrý volejbal a druhou méně dobrou, kdy podlehneme vlastním chybám či tlaku soupeře a podvědomě se schováváme za obtíže se složením herní sestavy. Odpolední zápas jednoznačně demonstroval, že ukazovat tvář druhou je naprosto zbytečné… Soupeř předvedl na úvod sezóny solidní volejbal s dobrým příjmem a dobrou hrou v poli, vše umocněno zlepšeným útokem. Na naší straně nelze jednotlivě hodnotit první zápas. Ve druhém všichni hráči do jednoho znatelně přidali. O výraznou stopu v zápase se dobrým výkonem postaral blokař Kuba Augustin.

V příštím zápase přivítáme už tuto sobotu 13.10. ve žďárské hale celek z Malé Skály.


Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid