Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Muži A doma porazili jednou pražské Modřany 12.12.2018 | Zápasy

Komentář k poslednímu letošnímu domácímu utkání mužů s Modřany napsal nehrající trenér Petr Podhrázký.


Druhý prosincový víkend v sobotu 8.12. nás čekal předposlední zápas podzimní části 2.ligy ve volejbale mužů. Soupeřem nám byl tým z pražských Modřan, nacházející se před dnešním zápasem na 9.místě tabulky. Vzhledem k letošní vyrovnanosti ligové soutěže a „personálním“ obtížím, se kterými se potýkáme prakticky každé hrací kolo, se nedalo očekávat vůbec nic, byť cíl tohoto zápasu byl při vědomí rozdílných postavení obou týmů v tabulce očekávaný – vyhrát oba zápasy pokud možno s maximálním počtem bodů a při předpokládaném úspěšném zvládnutí 1.zápasu dát herní příležitost všem hráčům. Naše sestava byla na rozdíl od minulých kol poměrně početně bohatá. Jestliže minulý týden v Hronově před druhým odpoledním zápasem zbylo do hry pouhých 6 zdravých borců, když tedy nepočítám pohotově zaskakujícího Zombu na liberu, tak toto sobotní ráno při rozcvičce po palubovce pobíhalo hned 10 žďárských volejbalistů. Na nahrávce se podruhé v sezóně představil Honza Barák, protože letošní stabilní nahrávač Míra Šťourač si plnil své trenérské povinnosti u mládeže v Novém Veselí. Ostatní posty byly taktéž plně obsazeny, což byla pro letošní utkání docela ojedinělá záležitost.

V prvním zápase se první oťukávací set zlomil až v samotném závěru, kdy se povedla série podání a set skončil naší jasnou výhrou. Druhý set byl naopak naprosto vyrovnaný a o jeho zisku jsme rozhodli až v samém závěru. Ve třetím setu jsme sice poměrně pohodlně vedli po celý set o pár bodů, ale soupeř se stále držel na dohled. V koncovce dokonce snížil na rozdíl jediného míče, ale to bylo vše. Herní zkušenost rozhodla a závěr setu i celého zápasu jsme s přehledem zvládli. Po celý zápas byla znát naše výrazná převaha v pestrosti hry. Soupeř však velmi nenápadnou a spolehlivou hrou neustále udržoval náš tým v plné pohotovosti,. Byť výsledek a některé fáze zápasu byly poměrně jednostranné, nebylo tomu ve skutečnosti tak.

To se plně projevilo ve druhém zápase. Po vloženém :-), úspěšném zápase našich žen jsme chvíli před 15 h nastupovali k odvetě se stejným odhodláním a se stejným cílem jako k dopolednímu zápasu. Naplnili jsme ovšem původní předpoklad a do druhého setu dostala až na Jirku Pátka na smeči příležitost výrazně omlazená sestava. Možná i s podvědomým pocitem odpovědnosti a přílišné motivace jsme se snahou na soupeře vlétnout v úvodních míčích prvního setu kazili jeden míč za druhým. Soupeři stačilo dostat balón na naši stranu a my jsme v podstatě vše vyřešili za něj. Výsledkem bylo vedení Modřan 13:6. Poté jsme sice srovnali krok, začali stahovat, a téměř hned vzápětí snížili až na pouhé tři body rozdílu, přišly ovšem opět chyby. Do hry sice přišli zkušení hráči, ale set už byl v tahu. Od druhého setu se tedy v podstatě až na jednu výjimku zopakovala úspěšná sestava z ranního utkání a vše se vrátilo do starých kolejí. Soupeře jsme po dva sety opět přehrávali a po zásluze v obou sadách zvítězili a ujali se vedení 2:1. Ve třetím setu byl sice stav zpočátku srovnaný, ale až do skóre 8:8 nic nenasvědčovalo, že se vývoj zápasu bude obracet. Opak byl pravdou. Po několika nepřesnostech přišla poměrně zajímavá a dlouhá série našich útočných chyb a se setem se již nedalo prakticky nic dělat. Přišel tiebreak a v něm pokračovalo naše herní tápání. Chyby na příjmu, na síti a v poli nás stály příliš mnoho bodů. Modřany si vybojovaly pohodlné a jasné vedení 3:9. Přesto jsme se nepoložili a bojovným projevem srovnali na 12:12. To však už bylo vše, hosté udělali tři bodíky v řadě a slavili triumf 2:3. Nutno zdůraznit, že za poctivě odehraný víkend po oba zápasy zaslouženě.

Co tedy dnešek přinesl? Jedno pohodové a očekávané vítězství a druhý dá se říci, že zpackaný zápas, ze kterého jsme si naštěstí vydolovali jeden bod. V podstatě se dá říci, že o všem ve 2.zápase rozhodl 1.set. V něm nastoupila na rozdíl od dopoledního utkání velmi pozměněná a výrazně méně zkušená sestava. Následný vývoj sice nebyl tak nepříznivý, ale hra bohužel přinesla náš výpadek a prohru. Nicméně je třeba vidět a také chápat, že zkušenosti se musí někde nabýt a při tempu jakým odpadají zkušení hráči se záhy tato sestava může stát sestavou základní a v podstatě téměř jedinou. V mládežnických týmech totiž až na celkem tři buď již vyzkoušené a téměř zapracované (Kuba Augustin a Petr Sobotka) anebo momentálně zkoušené a zapracovávané (Adam Peňáz) mladé hráče, zatím bohužel není nikdo, kdo by jen mohl nakouknout do druholigového volejbalu. Tím se tento druhý zápas po vyhraném dopoledním stal ideální příležitostí pro tuto zkoušku. Nervozita však zřejmě příliš svazovala ruce. To je ovšem pochopitelné a prozatím omluvitelné, ovšem v dalších zápasech je třeba se toho vyvarovat. A že další zápasy v této či téměř stejné sestavě budou přibývat, je nasnadě, protože si to situace nejen může vynutit, ale je to i naším záměrem. Po skvělých a úspěšných sezónách je nanejvýš potřebné zajistit kontinuitu v mužském žďárském ligovém volejbale.

Po dnešním zisku bodů jsme se¨posunuli v tabulce o jedno místo vpřed a jsme třetí se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Hronov.

Na závěr dnešního příspěvku tedy ještě výsledky:

TJ Žďár nad Sázavou – Volejbal Modřany 3:0 (18,23,22) a 2:3 (-18,15,22,-16,-12)

A také informace o dalším utkáni, kterým bude očekávané lokální derby s nováčkem soutěže z Havlíčkova Brodu, který nás pohostí v sobotu 15.12.2018 od 11.00 a 15.00 hod. ve své domácí tělocvičně SPŠS. Tímto zápasem bude sotva začala zakončena první podzimní polovina tohoto ročníku.



Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid