Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

MFF Praha nad síly žďárských volejbalistů 14.04.2015 | Zápasy

V sobotu 11. 4. 2015 a v neděli 12. 4. 2015 pokračovala kvalifikace o postup do první národní ligy ve volejbale mužů.


Soupeřem našeho týmu byl tradiční účastník této druhé nejvyšší republikové soutěže, družstvo VŠSK MFF Praha. Los kvalifikace určil pro sobotní klání obou soupeřů domácí palubovku do Prahy. V neděli se oba stejní soupeři utkali ve žďárské hale Na Bouchalkách. Po nepovedeném prvním utkání v Domažlicích, kde jsme minulou sobotu utrpěli zbytečnou prohru 3:0, bylo pro nás nutností bodovat, aby byla zachována šance na obsazení postupové příčky. Pro připomenutí systému soutěže - ze tří účastníků kvalifikace postupují první dva do 1. národní ligy.

V prvním pražském duelu bylo jasné, že se zkušený soupeř bude snažit využít výhodu domácího prostředí, a to zejména na podání a příjmu. To se potvrdilo vrchovatou měrou. Až na zaváhání ve třetím setu, kdy se nám povedlo dostat dobrým servisem domácí pod tlak a následně eliminovat útočnou sílu soupeře dobrou obranou, nepřipustil celek MFF žádné pochyby o výsledku utkání. Ve všech prohraných setech jsme nedokázali vzdorovat dobrému podání a téměř neomylnému útoku z hlavního kůlu.

Nedělní odveta v domácím prostředí pak přinesla vyrovnané utkání, kdy zejména v prvních dvou setech jsme byli pražanům minimálně vyrovnaným soupeřem. Zejména útok z hlavního kůlu snesl velice přísná měřítka měřeno pohledem současné výkonnosti mužstva. Výborný zápas v těchto okamžicích hrál nejmladší člen týmu David Podhrázký. Po prvním vyhraném setu sice hosté druhý ukořistili pro sebe, ale ve třetím jsme ve vynikající divácké atmosféře znovu dominovali průběhu utkání. Ovšem pouze do stavu 18:11, kdy přišla série vlastních útočných chyb. Těžkými zápasy ostřílení hosté vycítili šanci na zvrat a příkladně ji využili. Třetí set obrátili a ve čtvrtém kráčeli za vítězstvím. Ještě jsme však žili. Čtvrtý set ukázal, že nejsme nadarmo aktuálním vítězem druhé ligy. Obětavostí a bojovností jsme jej doslova urvali pro sebe. Naplněné hlediště (cca 250 diváků) se mohlo těšit na vyvrcholení zápasu, kterým byl rozhodující pátý set. V něm jsme ještě do jeho poloviny drželi s hosty krok, ale konec již byl v režii týmu MFF Praha. Výsledkem tedy byla třetí kvalifikační prohra v řadě, tentokrát alespoň oceněná jedním bodem za prohru v tiebreaku.

Přes nespornou snahu obě víkendová utkání potvrdila papírové předpoklady. Družstvo MFF Praha se prezentovalo precizně organizovaným a spolehlivým volejbalem, který byl podpořen kvalitou ve všech herních činnostech. Za zmínku stojí zejména výkon hlavní útočné opory, smečaře veteránského věku, ale mladistvého herního projevu, Lukáše Kouby. My jsme ovšem i přes dvě porážky především sami sobě ukázali, že můžeme být i pro loňského vítěze první národní ligy, kterým MFF Praha je, zejména v domácím prostředí těžkým soupeřem. Po oba dva dny jsme se potýkali s dobrým servisem protivníka, který dostával naše přijímající hráče obzvláště v prvním zápase stabilně pod tlak. Solidní útočný výkon smečařů na vše nestačil. Útok z ostatních postů nebyl bohužel účinný tak, jak jsme byli po celou sezónu zvyklí. Na soupeře tohoto kalibru to logicky stačit nemohlo. Přesto lze hru o tomto víkendu hodnotit o poznání výše než před týdnem v Domažlicích. Pokud by stoupající výsledková a výkonnostní tendence měla pokračovat i v posledním utkání, kterým bude domácí nedělní odveta s Domažlicemi hraná opět v hale Na Bouchalkách v 17.00 hod., mělo by se zrodit první, ale zároveň i poslední kvalifikační vítězství. Je naším cílem!! Ovšem zda do posledního zápasu sezóny půjdeme s vidinou šance na postupovou příčku, bude jasnější až po sobotním střetnutí mezi MFF Praha a Domažlicemi.

Výsledky:
sobota 11.4.2015 MFF Praha – TJ Žďár n.S. 3:1 (17,17,-20,17)
neděle 12.4.2015 TJ Žďár n.S. – MFF Praha 2:3 (22,-18,-21,21,-10)

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid