Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Kvalifikace o 2.NL mužů v Letovicích 24.04.2023 | Zápasy

Komentář ke kvalifikaci o 2. národní ligu mužů napsal trenér Petr Podhrázký.


O víkendu 22. a 23.4. jsme se zúčastnili kvalifikace o 2. národní ligu, která se konala v nedalekých Letovicích. Byla rozlosována pro 5 týmů do 2 hracích dnů systémem každý s každým, což znamenalo v sobotu 5 zápasů a v neděli 5 zápasů. My jsme hráli vždy 1. a 3. zápas. V prvním sobotním jsme se utkali s domácími Letovicemi. Úroveň zápasu dost ovlivnila domácí nervozita a naše jakási nerozehranost. První dva sety měly totožný charakter, domácí dost kazili, my jsme tak trochu pospávali, přesto se odehrály poměrně vyrovnané první dva sety, bohužel s lepším koncem pro domácí. Třetí set jsme konečně zabrali a vyhráli jej. Naše dobrá hra pokračovala ještě do poloviny setu čtvrtého, vedli jsme ještě 12:9, ale pak přece jen domácí zlomili obavy z prohry a entuziasmem nás zlomili. Výsledkem byla porážka 1:3.
Ve druhém zápase nás čekal asi zřejmě favorit turnaje, tým Ostravy, předloňský účastník 1.NL. Nastoupili jsme s taktikou přiriskovat servis a pojistit raději hned příjem skákaného servisu ve čtyřech a v prvním setu se nám povedlo Ostravu zaskočit. Podávali jsme slušně a docela je drželi blokem, soupeř dost kazil servis i útok, takže jsme poměrně nadějně vedli 1:0. Ve druhém setu už Ostrava hrála lépe a set vyhrála. Ve třetím setu se už naplno projevil rozdíl ve výkonnosti, byť tedy soupeři v podstatě stačilo zkvalitnit plachtu a nám se rozsypal příjem. Ale nevzdali jsme to, ve čtvrtém setu jsme ještě vedli 10:5, nicméně soupeř pak prostřídal, znatelně zabral a bylo po zápase. Opět tedy prohra 1:3.
První nedělní zápas nás čekal Holešov. Soupeř s vysokým věkovým průměrem a hromadou zkušeností. Podle výsledků ze soboty to vypadalo na zápas o 4. místo, což se nakonec potvrdilo. Bylo jasné, že zkušenostmi a technicky je soupeř lepší, tak jsme je chtěli přehrát rychlostí a razancí. To se ovšem dařilo v podstatě jen do prvního tajmu prvního setu, kdy jsme vedli 7:2. Pak už se odehrával klasický souboj mezi stářím a mládím. První set jsme ještě zvládli, pak už dobře umístěný servis, spolehlivé i když ne tak tvrdé útoky a výborné pole Holešova měly navrch. Byla to ale vyrovnaná hra, bojovali jsme, bohužel jsme ale prohráli dlouhou koncovku třetího setu. Ke cti slouží, že čtvrtý set, který se nevyvíjel dobře, jsme nevzdali a těsně před jeho koncem jej ubojovali a vyhráli. V tiebreaku ale už zřejmě nezbylo sil, po 3 našich laciných chybách šel soupeř do vedení 2:5 a náskok už nepustil. Taktika vše na výborně hrajícího univerzála mu pak vyšla bezvadně. My jsme naopak 5. set úplně zbytečně nezvládli. Výsledkem byla prohra 2:3 a zisk našeho jediného bodu v turnaji.
Poslední zápas s Kojetínem "B" už byl jen o zahrátí, šance na postup už nebyla. Podle toho to taky na hřišti vypadalo, podvědomě jsme nehráli naplno a proti skvěle hrajícímu Kojetínu tak neměli šanci. Určité vzepětí ve třetím setu vydrželo jen lehce přes polovinu setu, pak už to bylo o ničem. Výsledkem byla jednoznačná prohra 0:3.
Obsadili jsme poslední páté místo, ale získali 1 bod a vyhráli 4 sety. Cíl vyzkoušet si jiný a asi kvalitnější volejbal než v KP byl splněn bezezbytku, výsledkově to nebylo povedené, ale po pravdě zřejmě téměř odpovídající naší současné výkonnosti. Mohli jsme sice vyhrát nad Holešovem a při troše štěstí dojít do 5.setu s Letovicemi, to by asi tak ale bylo vše. Celkově je nejen s hrou a celým víkendem spokojenost, nejlepší dojem panuje zřejmě ze zápasu s Ostravou. Individuálně vyčníval výkon Petra Sobotky. Velmi dobře zahrál Dan na náhře a Honza na liberu, solidně pak i smečaři Filip s Lubošem. Tradičně naplno bojoval Jakub na bloku, zejména v obraně. Zbývající blokaři Patrik s Tomem sbírali zkušenosti. Turnaj úplně nevyšel nikomu, kdo se byť jen na chvíli ocitl na univerzálu.
Celá sezóna je tak u konce a věřím, že se splnilo to, co jsme od ní čekali. Především tedy zábavu a dobrý pocit ze společně stráveného času. Výkonnostní cíl, kterým bylo 3. místo, se podařilo překročit a kvalifikace byla už jen odměnou za celoroční snahu. Tak třeba přijde někdy nějaká další...


Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid