Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Kadetky vezou z prvoligové premiéry 3 body 25.09.2016 | Zápasy

Jako první tým Žďárské volejbalové mašiny zahájily letošní sezonu kadetky. Svou prvoligovou premiéru absolvovaly na palubovce České Třebové.


Družstvo se před sezonou muselo vypořádat s mnoha změnami v hráčském kádru, nejcitelnější byly na pozici blokařek, když obě stávající blokařky ukončily činnost v našem oddílu (Adéla Švomová se rozhodla odejít do Nového Veselí, Romana Čuhlová skončila z osobních důvodů). Vše špatné je ale na něco dobré, takže jejich posty zaujaly další hráčky a ligová sezona mohla začít

K ligové premiéře jsme jeli do České Třebové, což je stejně jako my nováček soutěže. Naše očekávaní byla všelijaká, neznali jsme sílu soupeře a také jsme řešili naši aktuální formu. Do zápasu jsme nastoupili v této základní sestavě: na náhře kapitánka Kája, blok obě novicky, tedy Terka a benjamínek družstva Eliška Janovská, smeč Barča a Eliška Flídrová, účko Verča a na liberu Klára.

Úvod utkání byl velmi vyrovnaný, do stavu 13:13 se oba týmy přetahovaly o každý bod, ale pak se nám povedlo odskočit na rozdíl 3 bodů a dotáhnout 1. set do vítězného konce (25:21). Dařila se nám přihrávka a tím pádem i útok a soupeře jsme trápili účinným podáním. Druhý set zahájila na podání Kája a podávala až do stavu 11:0. Soupeř nevěděl, co má hrát, nám se dařilo naprosto vše, dostali jsme se do skvělé herní pohody a bojovaly jako tým o každý míč. Z stavu 23:9 ale na nás dolehla menší krize, kdy soupeř maximálně riskoval a dokázal snížit až na 15:24, ale pak jsme set ukončili a měli jistotu minimálně 1 ligového bodu. Třetí set bývá problémový, ale tentokrát jsme jej zvládli výborně, zejména díky kvalitnímu podání, výbornému příjmu a následnému účinnému útoku. Třetí set skončil jednoznačně 25:11 a slavila se naše první ligová výhra za 3 body. Podali jsme bojovný, týmový výkon, kde všechny hráčky odehrály výborný zápas a splnily to, co se od nic očekává. Z individuálních výkonů určitě zaslouží velkou pochvalu Eliška Flídrová, která nejen výborně útočila, ale hlavně jistě přihrávala, v čemž jí výrazně podpořila také Klára na liberu, která dodávala týmu jistotu a klid v prvních míčích. Svou velkou premiéru zvládly také obě blokařky. Terka odváděla na bloku kvalitní černou práci, která není tolik vidět, ale o to je cennější. Eliška Janovská si připsala 3 bodové bloky a dokázala, že udělala obrovský pokrok nejen na bloku, ale také ve hře v poli a na podání.

Druhé utkání začínalo až po skončení zápasu juniorek, takže prodleva nás poněkud unavila, některé hráčky si dokonce natvrdo schruply. Domácí tým do sestavy zapojil 2 hráčky, které hrály předtím za juniorky a notně přitlačil na podání. Náš příjem už nebyl tak kvalitní a také jsme poněkud ustoupili z bojovnosti a vůle po vítězství. Body z prvního utkání nás podvědomě ukolébaly. Celý první set jsme tahali za kratší konec provazu, soupeř jej získal poměrem 25:19. V podobném duchu proběhly i další 2 sety, jisté oživení přineslo střídání na postu účka, kde Niky nahradila Verču, ale soupeř nám oplatil porážku a body bral tentokrát on. Dělba bodů byla spravedlivá, v prvním utkání jsme jednoznačně dominovali my, ve druhém byl lepší soupeř.

Po úvodním kole tedy máme na kontě 3 body a držíme 3. příčku tabulky, což je skvělé. Mnohem lepší je ale to, že jsme si ověřili, že do ligy rozhodně patříme a že dokážeme hrát výborný volejbal. V prvním utkání tým šlapal jako hodinky, ve druhém už to tak slavné nebylo, ale rozhodně se nejednalo o nějaký propadák.

Příští sobotu 1. října nás od 10 hodin na Palachovce čeká domácí ligová premiéra, a to proti soupeři zvučného jména, brněnskému KP. Určitě budeme chtít doma rozšířit naše bodové konto a doufáme, že nás přijdou podpořit naši fanoušci, i když konkurence domácích utkání obou týmů dospělých je převeliká ;-)

Komentář pohledem kapitánky Káji:
Před zápasem jsme všechny měly smíšené pocity, protože jsme nevěděly, co od soupeře očekávat. Naštěstí z nás nervozita opadla ještě před začátkem 1. setu. Se soupeřkami jsme hrály vyrovnaně a díky dobrému podání a tvrdému útoku jsme nakonec koncovku 1. setu zvládly lépe a set jsme vyhrály. Ve 2. setu jsme rychle získaly náskok 11:0 a i přes menší krizi jsme set poměrně lehce vyhrály. V podobném duchu se vyvíjel i 3. set, který jsme také vyhrály. Zápas jsme vyhrály hlavně díky tvrdému útoku a podání, díky skvělé přihrávce a hlavně díky bojovnosti. Všichni jsme si zápas nesmírně užily a radost ze zisku 3 bodů byla obrovská.
Po asi hodinové pauze jsme nastoupily do 2. zápasu. Začátek 1. setu byl o poznání horší. Nedařilo se nám tolik na podání a příjem také nebyl tak dobrý jako v 1. zápase. Také díky tomu jsme set prohrály a bohužel takto skončily i další dva sety.
I přesto, že jsme nepřivezly plný počet bodů, si myslím, že jsme předčily naše původní očekávání už jen ziskem těch 3 bodů. Všichni jsme si premiéru v 1. lize moc užívaly a myslím si, že jsme ukázaly, že na to máme ;-)

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid