Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Kadetky ve Světlé i přes dobrý výkon na body nedosáhly 12.01.2019 | Zápasy

V sobotu 12. ledna kadetky jely do Světlé k utkání s vedoucím týmem soutěže. Komentář k utkání napsala Eliška Janovská a trenér Pavel Veselý.


Komentář Elišky:

Do prvního zápasu jsme nastoupily v sestavě - Simča na náhře, Sára s Viki na smeči, Evička jako libero, já a Barča na bloku a Klárka na účku. Během prvního setu si Klárka zranila rameno a tak jí vystřídala Lucka. První dva sety jsme hrály velmi dobrý volejbal, dařilo se nám podání i příjem, ale nedokázaly jsme je uhrát. V třetím setu jsme udělaly změnu a já jsem vystřídala účko a Aneta šla na blok. Bohužel jsme dělaly mnoho chyb a zápas skončil 0:3. V druhým zápase se nám podařilo uhrát první set, měly jsme tvrdé podání i smeče, ale další sety jsme už nezískaly. Nedařilo se nám v příjmu a celkově v poli. Taky na nás bylo vidět, že jsme už unavené, a proto Světlá vyhrála 3:1.


Komentář trenéra:

Do utkání jsme vstoupili velmi dobře, Eliška výborně podávala a ujali jsme se vedení 4:0. Pak se ale do podání opřel soupeř a stav nejen vyrovnal, ale i navyšoval. V polovině setu se na síti srazila Klára s Barčou a Klára to odnesla zraněním ramene, takže musela střídat a nahradila ji na účku Lucka Kališová. Soupeř byl mnohem jistější v poli a ve zpracování prvního míče, my jsme v obraně i na přihrávce udělali hodně chyb, a tak domácí získali 1. set 25:17. I ve 2. setu byl obrázek hry obdobný, soupeř hrál jistě, my, pokud jsme dobře přihráli, mu na útoku byli vyrovnaným soupeřem, ale chybovali jsme hodně v poli, takže soupeř lehce získával body, takže set vyhrála Světlá 25:18. Do 3. setu jsme zamíchali sestavou a zkusili variantu, o které jsme již delší dobu uvažovali. Eliška se z bloku přesunula na účko a její post zaujala Aneta, která se vrátila po delší pauze zaviněné zraněním kolene. Docela to fungovalo, i když výsledek vypadá hůře, než to bylo ve skutečnosti. Nedařilo se nám ale na příjmu, takže soupeř dotáhl zápas na konečných 3:0.

Před 2. zápasem jsme se domluvili na změně v taktice podání. Barča a Viki dostaly za úkol přitvrdit podání a také změnit jeho směr. Obě to dodržovaly a fungovalo to. Soupeři jsme rozhodili příjem a naopak my jsme dobře útočili i bránili a najednou jsme na kurtu dominovali my. Podařilo se nám pár bodových bloků, hráli jsme velmi dobře, bojovali a podstatně se zlepšilo i pole. Zaslouženě jsme uhráli 1. set 25:22. I ve 2. setu jsme hráli dobrý volejbal, tvrdě jsme útočili, dařilo se nám skládat míče i středem. Zejména rychlík sehraný Simčou a Barčou, který skončil cca 20 cm za deblem, neměl chybu. Udělali jsme ale opět více chyb v poli než soupeř, což nás stálo set poměrem 22:25. V dalších setech na nás již byla znát únava, těžké nohy se projevily na zhoršené přihrávce a samozřejmě i na útoku. Zkušený soupeř zápas dohrál na 3:1 a zaslouženě získal 3 body. Za výkon zejména ve druhém utkání bychom si také nějaký bodík zasloužili, ale vždy, když jsme se na soupeře dotáhli a mohli stav srovnat, udělali jsme chybu a nechali soupeře opět odskočit.

Pokud bychom měli zhodnotit individuální výkony hráček, jednoznačným tahounem na útoku (a tentokrát i na podání) byla Viki, která odvážně útočila a dokázala získávat body i z nouzových útoků z pole, kterými ji zásobovala z libera Evča. Evča je jistota na příjmu, a i když se jí dnes nedařilo vše dle jejích představ, odvedla velmi dobrý a jistý výkon. Dobře zahrály i obě blokařky. Barča měla dlouhé šňůry na podání, dařilo se jí blokovat i útok středem, kde se se Simčou začíná velmi dobře sehrávat. Je třeba ale zapracovat na hře v poli. Aneta odehrála po zdravotní pauze také spolehlivě, zablokovala i dobře útočila, měla jisté podání. Její výkon je určitě příslibem do budoucna. Eliška začala sice na bloku, ale pak přešla na účko, kde ji to jednak evidentně bavilo a jednak dokázala účinně smečovat i blokovat smečařky soupeře. Dařilo se jí i na podání, bylo velmi účinné. Sára tentokrát střídala výborné okamžiky na útoku (dokázala se často odvážně opřít i nouzové míče) s nevynucenými chybami zejména při hře v poli. Lucka se v 1. utkání na účku necítila vůbec ve své kůži, ale ve 2. zápase, kde hrála na smeči, podával velmi dobrý výkon. Dařilo se jí hlavně na útoku, kde si dokázala dobře poradit s vysokým blokem soupeře. Simča týmu opět pomáhala získávat body nejen kvalitní náhrou, ale také sama bodovala svou naskočenou “plachtou” z podání. Také její ulívky z druhé zatížily konto soupeře několika body. Klára bohužel kvůli zranění nemohla potvrdit svou stále se lepšící útočnou formu, ale snad její zranění nebude vážné a už v dalším zápase bude moci nastoupit.

Pozitivem je, že jsme se soupeřem dokázali ve hře vyrovnat, ale pořád děláme spoustu nevynucených chyb. Když jsme hru zpřesnili a soustředili se, hráli jsme výborný volejbal. Pak ale přijdou “školácké” chyby, které by se nám už stávat neměly (např. bagr do sítě či kleknutí v poli místo udělání kroku). Předvedená hra byla lepší, než vypadá výsledek. Je důležité, že jsme dokázali zefektivnit podání a také to, že získáváme jistotu na útoku a nebojíme se to “solit”. Začíná také fungovat souhra blokařek se Simčou na náhře, některé dnešní útoky středem byly fakt výstavní. Je to na dobré cestě, i když teď to body zatím ještě nepřineslo.

Tentokrát si neodpustím poznámku k paní rozhodčí. Pískala nás i minulý týden v juniorkách a potvrdilo se, že bohužel drží stále stejný přístup. Vůbec nechci polemizovat, že by ovlivnila výsledek, prohráli jsme si ty zápasy sami. Ale spíše chci poukázat na to, že v kategorii juniorek i kadetek je třeba pískat zcela dle platných pravidel, dbát na čistotu hry a nenechat hráčky dělat zásadní technické chyby. Tažené balony a desateráky (ne dvojáky, ale skutečné desateráky) je třeba pískat. Blokování náhry nahravače by se mělo pískat. Pískání není jen o tom, kam spadne míč, je to i o hlídání čistoty hry, a to zde prostě vůbec řešeno nebylo. Jen na dokreslení: v dnešních 7 setech nebyl ani jediný dvoják, ani jediný tažený míč, ani jediný dotek sítě... Je smutné, že pak některý rozhodčí (nebudu radši jmenovat) v mladších žákyních píská lehké dvojáky a v juniorkách a kadetkách se pouští desateráky a styl “národní házená”. Ta měřítka posuzování čistoty hry by se, pánové a paní rozhodčí, měla sladit a pouštět to jenom v žákyních (a ještě jen madších), ne ve vyšších kategoriích. Těžko pak jako trenéři máme chtít po hráčkách, aby hrály technicky čistě a dodržovaly pravidla, když vidí, že to přece není třeba a že se vlastně vyplácí hrát nečište...

Výsledek: TJ Sklo Bohemia Světlá n. S. - TJ Žďár n. S. 3:0 (17, 18, 10) a 3:1 (-22, 22, 12, 14)

Resumé:
Kadetky v utkání s vedoucím týmem soupeře odehrály dobrý zápas, ale protože udělaly větší množství chyb než vyhranější soupeř, získaly pouze jeden set. Na podání a v útoku držely se soupeřem krok, ale rozhodly chyby ve zpracování prvního míče. Zejména ve 2. utkání, kde se nám dařilo přitvrdit na podání i v útoku, se hrál oboustranně velmi dobrý volejbal.

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid