Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Kadetky si v domácím prostředí skvěle užily derby s Novým Veselím 28.11.2016 | Zápasy

V sobotu 26.11. se kadetky v domácím prostředí utkaly před vynikající diváckou kulisou s Novým Veselím. První utkání skončilo výhrou našeho týmu, v druhém utkání se radovali hosté. Komentář k utkání napsala kapitánka týmu Kája a doplnili jej svým pohledem i trenéři.


Komentář kapitánky Káji Sekničkové:

Do zápasů jsme nastupovaly hodně namotivované. Chtěly jsme získat body, které se s největší pravděpodobností budou přenášet do druhé části soutěže, a proto jsme si řekly, že tam necháme všechno.

První set jsme nezačaly zrovna nejlépe. Brzy jsme prohrávaly, ale poté co jsme zlepšily hru v poli a útok, dokázaly jsme set v koncovce vyhrát. Druhý set jsme hrály vyrovnaně, bohužel koncovka vyzněla lépe pro soupeřky. Třetí set jsme polevily na příjmu i na útoku a tak jsme set docela jasně prohrály. Do čtvrtého setu jsme se snažily vstoupit co nejvíce koncentrované. Sice se nám to ze začátku opět nedařilo, ale dokázaly jsme se zvednout, i z stavu 11:18, a set po velmi napínavé koncovce vyhrát. Řekly jsme si, že když už jsme to dokázaly takhle otočit, tak ten tiebreak prostě vyhrát musíme. A podařilo se.

Druhý zápas byl poněkud uvolněnější. Pořád jsme hrály velmi dobrý volejbal. První dva sety jsme prohrály v koncovce a třetí se pro nás také nevyvíjel zrovna nejlépe, ale opět jsme zabraly a dokázaly tento set otočit. Bohužel na čtvrtý set nám nezbyly síly a v koncovce jsme ho prohrály.

I přesto že jsme druhý zápas nevyhrály, měly jsme z toho dobrý pocit a zahrály jsme si skvělý volejbal.


Komentář trenéra:

Derby s Novým Veselím má vždycky zvláštní náboj a atmosféru, ale tentokrát to předčilo všechna očekávání. Naše utkání se hrála v jedné tělocvičně na střídačku s utkáními mužů B, takže si tam cestu našlo mnohem více diváků a kdo viděl první naše utkání, tak si druhé prostě nemohl nechat ujít. Obě utkání měla skvělou atmosféru, nebyla zde snad vteřina ticha, naopak se celá tělocvična otřásala fanděním zástupců obou družstev. Souboj nakonec skončil spravedlivou remízou, hrál se na tuto kategorii výborný a velmi bojovný volejbal a holky i všichni další aktéři si to opravdu skvěle užili.
Ale pojďme postupně od začátku.

Začátek prvního zápasu se nesl z naší strany v poněkud zakřiknutém duchu, nechyběla nám motivace – spíše naopak. Přemíra motivace a touha po výhře nás svazovala a společně s mohutnou diváckou kulisou to na nás vše nepůsobilo příliš pozitivně. Soupeř působil uvolněněji a od začátku setu se ujal vedení. Za stavu 1:5 musel přijít probouzecí timeout, ale nepomohl, tak přišel hned i druhý, to už byl stav 10:15. Jak se ukázalo, byla to velmi dobrá strategie, protože holky to udrželo nad hladinou a dokázali jsme do nich nalít jednak pozitivní energii, ale také určité zklidnění a sebedůvěru. Podařilo se nám změnit obranu dle herního systému soupeře a začali jsme účinně bránit jeho útok. Zvednuté míče v poli nám umožnily se prosadit na útoku a dávat body. Stáhli jsme na rozdíl 2 bodů (19:21), soupeř si vybral oba své timeouty a od té doby neudělal jediný bod. My jsme dokázali set vyhrát skvělým závěrem 25:19 (ze stavu 10:15).

Druhý set patřil poměrem 25:18 zaslouženě soupeři, který méně chyboval a byl efektivnější na útoku. Zde skončila fáze oťukávání a nastal boj doslova o každý míč, protože ostatní sety byly neuvěřitelně vyrovnané a dohrávaly se ve vypjatých koncovkách. Ve 3. setu byl stav vyrovnaný až do koncovky, kterou soupeřky vyhrály 29:27 (set trval 32 minut). Čtvrtý set patřil k tomu nejsilnějšímu, co jsem ve své trenérské kariéře zažil. Prohraná koncovka se na nás psychicky samozřejmě podepsala, ale nenechali jsme holky padnout a snažili se je motivovat do další fáze utkání. Soupeř byl na koni, nám se moc nedařilo, ale rvali jsme se o každý míč. Vedení soupeře narůstalo až na hrozivých 11:18. V té chvíli by si na náš tým vsadil jen málokdo, ale já jsem stále věřil, že to uhrajeme a snažil se tým vyburcovat k poslednímu odporu. A protože zázraky se někdy dějí, tak se to povedlo. Neuvěřitelným způsobem jsme zabrali a postupně ukrajovali náskok soupeře, zejména Verča s Klárou vzaly na svá bedra zodpovědnost a ostatní hráčky se k nim postupně přidávaly. Ve fantastické atmosféře jsme vstali z mrtvých, otočili výsledek a set uhráli v infarktové koncovce poměrem 25:23. Stav byl 2:2 a vše po 2 hodinovém boji směřovalo k vyvrcholení dramatu v rozhodujícím setu.

Začínáme sebevědomě a vedeme 5:1, takže následuje timeout soupeře. Hra se vyrovnává a strany točíme za stavu 8:7 pro soupeře. Za stavu 7:9 bereme zklidňující timeout a poprvé to probíhá tak, že se všichni držíme kolem ramen a vzájemně si dodáváme důvěru a sebevědomí a slibujeme si, že budeme odvážní a budeme riskovat, abychom šli štěstí a výhře naproti. A funguje to!!! Důrazným útokem a kvalitním podáním vyrovnáváme stav na 10:10. Útok Verči z doskoku nám přináší vedení 11:10, útok soupeře do autu - 12:10. Přichází naše zkažené podání – 12:11. Soupeř útočí do půli sítě a vedeme 13:11. Drama vrcholí, protože my kazíme druhé podání po sobě, soupeř skládá další útok a vyrovnává na 13:13. Bereme si poslední timeout, je jasné, že se bude rozhodovat v těsné koncovce. Opět se semkneme do těsného kruhu, držíme se kolem ramen a opakujeme si strategii – budeme odvážné, půjdeme tomu napřed. Soupeř útočí a my míč vybíráme, ale do stropu, takže stav 14:15 a přichází první mečbol Nového Veselí. Podání soupeře, Eliška skvěle přihrává a Verča vytlouká vysoký blok soupeře - srovnáváme na 14:14 a rachot v tělocvičně desetinásobně překračuje všechny povolené hygienické normy. Na podání jde Barča, soupeř útočí z hlavního kůlu, Klára obětavě vybírá v poli a Eliška skládá po náhře Káji míč nechytatelně po lajně do pole soupeře. Vedeme 15:14 a máme svůj první mečbol. Soupeř si bere poslední timeout, my se opět semkneme do kruhu a držíme se kolem ramen. Věříme si, jedno je jasné: jdeme uhrát poslední míč a získat vítězství. Barča opět podává, v té chvíli by nikdo v tělocvičně nechtěl být v její kůži. Podání míří do hřiště soupeře, soupeř útočí do sítě a vypukává obrovská euforie a endorfiny stoupají na maximální hodnoty. Otočili jsme zdánlivě prohraný zápas z 1:2 a 11:18 na celkové vítězství 3:2.

Srdíčko zafungovalo, makali jsme 2 hodiny a 20 minut a dokázali sobě i druhým, že jsme silný tým! Veliký respekt soupeři, oba jsme odvedli maximální výkon a přispěli ke skvělé podívané pro desítky diváků v tělocvičně.

Za 2 hodiny (po skončení zápasu mužů) nastupujeme k druhému utkání. Bylo jasné, že po předlouhém prvním utkání nám budou docházet síly, protože soupeř má širší kádr, takže rozložil utkání na více hráček, my jsme to vše odehrály bez střídání v 7 lidech. Přizpůsobili jsme tomu taktiku, chtěli jsme se pokusit důrazně do utkání vstoupit a zkusit vyhrát. První set druhého zápasu trval 37 minut a skončil výsledkem 28:26 pro soupeře. Škoda prohrané koncovky, mohlo se to vše vyvíjet ještě úplně jinak. Druhý set byl jasnější, na nás se kromě prohry koncovky podepisovala také únava, takže soupeř vyhrál 25:19 a vedl 2:0. Nyní bylo na nás, zda najdeme síly jak fyzické, tak hlavně morální, abychom se ještě pokusili utkání zvrátit. Ve 3. setu se nám po výborném výkonu povedlo ubojovat koncovku a po 33 minutách jsme výhrou 27:25 snížili na 2:1. Chtěli jsme se pokusit o zvrat a dotáhnout utkání do tiebreaku, ale už nebyly síly. Soupeř vyhrál 4. set a celkově i toto utkání 3:1. I toto utkání trvalo velmi dlouho, oba týmy na palubovce makaly více jak 2 hodiny.

Každý tým bral jednu výhru, což bylo spravedlivé, my si zasloužili vyhrát první utkání, soupeř byl ve druhém lepší a měl více sil. Resumé: Jsem na vás, holky, opravdu hrdý!

Několik poznámek na závěr:
Utkání bylo ve skvělé atmosféře, k čemuž přispěli diváci obou týmů, a všichni si to skvěle užili.
Naše holky předvedly, že mají srdce na pravém místě a že se nevzdávají při nepříznivém vývoji.
Makali jsme jako tým, klíčové hráčky dokázaly převzít odpovědnost v kritických chvílích.
Cením si toho, že z naší strany nedošlo k žádným nesportovním projevům, že jsme si neztěžovali na rozhodčího a jeho výroky a jako tým respektovali všechna jeho rozhodnutí.
Také naši diváci fandili sportovně, neměli zapotřebí nesportovně ovlivňovat hráčky soupeře při podání (naštěstí takový „borec“ soupeře tam byl jen jeden, ostatní fanoušci soupeře se takto naštěstí nechovali).
Cením si také toho, že naše hráčky dokázaly unést prohru a sportovně si po zápase se všemi hráčkami soupeře podaly ruce (opět tam byla jen jedna taková výjimka, kdy 1 hráčka soupeře nepodala ruku našim hráčkám, jen nechala ruku volně viset bez jakékoli aktivity, aby se neřeklo; v reálu jsme to neviděl, ale říkaly mi to naše holky a potvrdil jsme si to pak při sledování záznamu utkání na videu; charakter hráče se ukazuje po prohře, ne výhře, je třeba sportovně unést i prohru, byť jakkoli bolí…).
A ještě poslední věc: je to opravdu velká křivda, když je někdo vykázán z lavičky, kde nemá co dělat a chová se tam tak, jak se choval; takže něco z pravidel: buď jsme divák a můžu si pořvávat, jak chci, ale pak nemůžu sedět na lavici hráčů a realizačního týmu nebo jsem uveden v zápise jako členem týmu, můžu tam sedět, ale pak musím to pořvávání vynechat; dotyčná osoba to nebyla schopná pochopit, ale snad si to příště uvědomí a pak se nebude muset ani rozčilovat, ani si klepat na čelo jako smyslů zbavená, když je z lavičky rozhodčím naprosto v souladu s pravidly vykázána (jen pro úplnost a po shlédnutí videa: žádný přešlap na podání, jak dotyčná osoba neustále křičela, tam nebyl...)

Prostě dobře strávená volejbalová sobota s dramatickými prvky, malým komediálním výstupem, ale hlavně s perfektní atmosférou a výbornými volejbalovými výkony na obou stranách. Už se těším, až si to společně vše prohlédneme na videu. Doufám, holky, že si to užijeme podruhé, tentokrát už v pohodlí a klidu při něčem dobrém na zub a pití ;-)

Posledních 30 minut utkání, kdy holky zahájily a také dokonaly ten fantastický obrat ze stavu 11:18 a 1:2 na sety, si můžete prohlédnout na serveru Youtube na tomto odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=3o86bfmFlrI&t=35s

V předposledním kole základní skupiny jedeme 3.12. do Lanškrouna a pokusíme se zde podat stejně kvalitní výkon jako v utkání s Novým Veselím. V posledním kole se doma utkáme se Sokolem Brno a doufáme, že nás diváci opět přijdou podpořit a vytvoří zase tu skvělou atmosféru.

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid