Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Kadetky i přes dobrý výkon na silné Brno nestačily a čeká je baráž o 1. ligu 18.02.2017 | Zápasy

Kadetky zajížděly k předposlednímu utkání do Brna a aby se vyhnuly baráži potřebovaly jednu výhru, což se i přes dobrý a bojovný výkon bohužel nepodařilo. Komentář k utkáním napsala smečařka Barča Mokričková a doplnil jej komentář trenérů.


Komentář Barči:

V prvním zápasu jsme chtěly získat všechny 3 body. Nastoupily jsme v sestavě: Kája na nahrávce, Verča na účku, Barča Ž. s Eliškou J. na bloku, já s Eliškou F. na smeči a Klárka na liberu.

První set jsme začaly dobře, soupeře jsme tlačily podáním i smečí a vedly 8:2. Pak bohužel nastal zlom a my přestaly hrát. Set skončil v poměru 18:25. Ve 2. setu jsme měly problém s postavením, tudíž set byl plný zmatků, ale i přesto jsme získaly o 2 body více než v 1. setu. Ve třetím setu se nám nedařilo zpracovat první míč a tím pádem jsme neměly dobrý útok. Zápas skončil v poměru 0:3.

Ve druhém zápasu jsme potřebovaly získat body, abychom jsme se vyhnuly baráži, která by nás mohla stát vypadnutí z 1. ligy. Před zápasem jsme měly týmovou poradu, kde jsme si řekly, co změníme, abychom byly úspěšné. V prvním setu se nám dařilo tvrdé podání, útok i přihrávka. Bohužel jsme nezvládly koncovku a set jsme prohrály 24:26. Musely jsme zvednout hlavu a nenechat se přemoct prohrou, což se nám podařilo, a my vyhrály 2. set 25:23. Ve 3. setu jsme ale udělaly spoustu nevynucených chyb, které nás stály set. Měly jsme poslední šanci se vyhnout baráži a chtěly jsme ji využít. Celou dobu jsme musely dohánět bodový náskok soupeře, a když jsme se k němu přiblížily na 1 bod, udělaly jsme chybu a soupeř opět odskočil. Soupeř měl velkou výškovou převahu, a tím pádem i dobré smeče, ale my jsme spoustu z nich dokázaly vybrat. Snažily jsme se hrát do poslední chvíle, ale nevyšlo to. Ale myslím si, že jsme zejména ve druhém zápasu ukázaly, že umíme hrát bezva volejbal.


Komentář trenérů:

Věděli jsme, že nás čeká klíčové utkání a o co hrajeme. K utkání jsme odjížděli bez Terky, která se současnosti rekreuje v zahraničí, takže kompletní dvouzápasovou premiéru si odbyla na bloku Barča Žemličková. Bylo nám jasné, že i když doma jsme Brno naprosto jasně přehráli dvakrát 3:0, podle výsledků, které Brno mělo, byl u nás zcela jiný tým, než nás bude čekat teď. Předpoklad se zcela potvrdil, čekalo nás utkání se zcela jiným týmem. Navíc jsme hráli na střídačku s jejich juniorkami, takže jsme zjistili, že kadetky a juniorky soupeře jsou prakticky totožný tým. Respekt budila zejména jedna ze smečařek soupeře, která se svou výškou cca 190 cm ani nemusela skákat a chodila vrchem přes náš blok. V prvním utkání jsme si s jejím útokem nedokázali nijak poradit a ona skládala z velké výšky do našeho pole jeden míč za druhým. A když jsme jej zvedli, tak nám jej soupeř složil vzápětí další nechytatelnou smečí na zem. I přesto jsme ve všech setech dokázali uhrát kolem 20 bodů.

První zápas byl tedy ztracen a čekal nás ten druhý, který byl tentokrát už skutečně o vše. Jedno bylo jasné: pokud budeme hrát stejně, zase prohrajeme. Přestože v utkáních zatím holky nesvazujeme nějakými taktickými příkazy, tentokrát jsme udělali výjimku a před druhým utkáním jsme stanovili jasnou taktiku zaměřenou na nejlepší hráčku soupeře. Museli jsme se tedy pokusit nějak eliminovat útok této klíčové smečařky, protože od ostatních nebezpečí tolik nehrozilo, a bez ní by soupeř byl poloviční. Taktika spočívala v tom, že veškerá podání půjdou na tuto smečařku a že se v poli vysuneme dopředu, abychom zkusili zvednout útok, který chodí před naše bloky. Je třeba říct, že holky se toho zhostily skvěle (jedna věc je to vymyslet, druhá věc je to provést). Dokázali jsme této smečařce značně znepříjemnit život, když jsme ji zasypali nekonečnou sérií podání a ona už pak nebyla na útoku vůbec suverénní, protože po příjmu nestíhala docházet na síť a mnohé míče musela dokonce pinkat přes prsty. Také obrana v poli fungovala skvěle, holky se vysunuly v poli dopředu a zvedaly tvrdé útoky soupeře a dokázaly je samy bezvadně zakončovat do pole soupeře. Soupeř už najednou nebyl tak suverénní, nesršel sebevědomím a přestal si myslet, že to půjde samo a lehce nás přejede. Celý první set jsme byli lepším týmem a zasloužili jsme si vyhrát, ale bohužel v koncovce, kde jsme měli za stavu 24:22 dva setboly, jsme vlastními chybami na útoku soupeře postavili na nohy a on toho zkušeně využil a otočil set ve svůj prospěch na 26:24. Vyhraný set skončil porážkou a všichni jsme čekali, co to s námi udělá. Kdo čekal, že se pos…me, tak se mýlil. Holky se kously, doslova dřely, vybíraly v poli neskutečné míče a tvrdě útočily, takže 2. set jsme naprosto zaslouženě vyhráli 25:23. Kdyby jsou chyby, ale kdybychom předtím uhráli koncovku 1. setu, byly by naše barážové starosti zcela pryč… Ve 3. a 4. setu už nám bohužel docházely síly, útok už nebyl tak důrazný a také na přihrávce jsme začali tahat nohy, zejména na Elišce F., která do té doby hrála velmi dobře, bylo znát, že má za sebou týden na lyžařském kurzu. Soupeř dotáhl oba poslední sety do vítězného konce a i druhý zápas vyhrál, tentokrát 3:1. Pro dokreslení: tento čtyřsetový zápas trval 1,75 h.

Výsledek: Junior Brno – TJ Vamafil Žďár nad Sázavou 3:0 (18,20,20) a 3:1 (24,-23,15,17)

Je třeba uznat kvalitu soupeře, byl lepší a zkušenější. Nám chyběla větší rozvaha v koncovce 1. setu 2. zápasu a vše mohlo být jinak. Teď už to víme, ale po bitvě je každý generál a každý ví, co se mělo udělat lépe. Barča Žemličková velmi dobře zastoupila na bloku chybějící Terku, ale ještě nemá takové zkušenosti s vypjatými zápasy. Velmi dobře ve druhém utkání zahrály Klára a Barča Mokričkovy, když zejména svou bojovností v poli strhávaly i ostatní. Klára se do posledního míče snažila tým burcovat a prokázala, že je ústřední postavou týmu a roste z ní skutečná volejbalová osobnost. Barča byla naším klíčovým smečařem a dokázala se prosadit proti vysokému bloku soupeře. Také ostatní hráčky je třeba pochválit, ale jejich výkony byly nevyrovnané a fantastický míč vzápětí vystřídala jejich školácká chyba. Těch chyb bylo zbytečně mnoho, často vyplývaly z naší horší koncentrace. To se týká zejména obou Elišek a Verči. Kája podala svůj standardní výkon, dařilo se jí i na podání a v poli, ale jako kapitánka by se měla více přidat ke Kláře a společně s ní převzít roli ústřední osobnosti týmu, která dokáže nést odpovědnost a podrží tým, když se nedaří. Tým na hřišti po celou dobu podporovaly a z lavičky hlasitě povzbuzovaly Klára Jagošová a Niky, dík za podporu patří také všem 3 našim fanouškům – tatínkům (p. Mokričko, Žemlička a Seknička).

Sice to nedopadlo podle našich představ a po zápase tekly slzy proudem, ale pro nás trenéry z toho vyplynulo několik velmi pozitivních věcí. Nejdůležitější je to, že dokážeme jako tým realizovat zvolenou taktiku a že to pak opravdu funguje. Za bojovný výkon ve druhém utkání je třeba pochválit celý tým, holky opravdu bojovaly jako lvice (mnohé z nich budou moci ještě dlouho ukazovat modřiny na všech částech těla, jak bojovaly v poli o každý míč). Dalším pozitivem je, že Barča Ž. dokázala, že je platnou hráčkou týmu a na bloku se vyrovná a na útoku dokonce předčí Terku. Pokud zapracuje na hře v poli, konkurence na bloku se v našem týmu rapidně zvýší. Jen tak dál Barčo ;-) Třetím pozitivem je výkon Kláry na liberu a hlavně to, že se ujala role lídra týmu a zvládla to na jedničku s hvězdičkou. Potřebujeme osobnost, která tým žene vpřed a burcuje ho zevnitř hřiště. Bylo by třeba, aby se této role ujala také některá z našich smečařek...

Příští víkend nás netypicky v neděli 26.2. čeká poslední utkání letošního ročníku 1. ligy, a to doma na Palachovce s Novým Jičínem. Soupeř ještě nezískal ani bod a my se určitě budeme snažit, aby se mu to nepovedlo ani u nás, i když už prakticky o nic nejde. Karty jsou rozdány, my obsadíme 4. příčku tabulky, která bohužel znamená to, že nás čeká 21.-23. dubna baráž, kam spolu s námi jde ještě 5. Prostějov a 6. Nový Jičín. Prodloužili jsme si tak poněkud sezonu proti původnímu plánu, ale zase budeme mít možnost sehrát několik dalších zápasů s kvalitními soupeři. A to se hodí vždycky ;-)

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid