Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Kadeti nestačili na Litomyšl 03.03.2014 | Zápasy

V předposledním kole krajského přeboru kadetů a juniorů zavítal na naši palubovku v tělocvičně ZŠ Palachova lídr soutěže z Litomyšle.


Tabulkové postavení jasně favorizovalo borce z rodiště Bedřicha Smetany, kteří v dosavadním průběhu soutěže prohráli pouze dvakrát. Hosté však přijeli v oslabené sestavě, čehož jsme chtěli využít a soupeře zaskočit bojovnou hrou.

Ovšem už od úvodu se ukazovalo, že soupeř bude nad naše síly. Horší servis, slabá komunikace a naše nerozhodnost v některých okamžicích posadily na koně kluky z Litomyšle. I když jsme se v průběhu setu několika dobrými útoky a servisy vrátili na chvíli do hry, soupeř žádnou komplikaci nepřipustil. Ve druhém setu jsme předváděli náš nejlepší volejbal. Dařilo se nám na podání. Dominikův prudký servis a Vaškova skákaná plachta dělaly přihrávačům na druhé straně nemalé problémy. V tuto chvíli jsme byli Litomyšli minimálně vyrovnaným soupeřem. Smolda si připsal několik bodů blokem, čapli jsme i něco v poli. Potom bohužel přišla několikabodová šňůra hostujícího nahrávače na servisu a náš náskok byl pryč. I když se nám nedala upřít snaha o zvrat, udělali jsme mnohem víc nevynucených chyb než soupeř a s tím se prostě vyhrávat nedá. I třetí sada začala vyrovnaně, ale Litomyšl opět postupně přebírala otěže utkání a zvítězila tak jednoznačně 3:0.

Po zápase jsme rozebrali chyby a v nových dresech s logy sponzorů jsme chtěli náš výkon vylepšit a především už konečně předvést také bojovnost na hřišti. Řekli jsme si, že bez komunikace a dodržování pokynů trenérů to nepůjde. Bohužel musím konstatovat, že zůstalo zase jenom pouze u slov. Nepomohla střídání, time prostě nic. Litomyšl nás jasně přejela opět 3:0. V posledním setu navíc dostali příležitost hrát všichni střídající hráči a překvapivě uhráli stejný počet bodů jako předtím hráči základní sestavy, což určitě také o něčem vypovídá!!!

Co k tomu říci závěrem? Především druhý zápas byl pro nás trenéry zklamáním. Hráči nedodržovali pokyny, na kterých jsme se domluvili, chyba střídala chybu. Ale co je hlavní, na hřišti nebyla vidět žádná bojovnost ani radost ze hry. Volejbal hrajeme, protože nás baví a ne proto, že musíme. A jak nás bude hra bavit? Nesmíme se utápět v přemýšlení o vlastních chybách. Naopak to musíme hodit za hlavu a o to víc se musíme soustředit na další míč, ve kterém můžeme své zaváhání napravit a celému týmu pomoci. A není lepšího pocitu, než vědomí, že jsem do toho dal všechno a odmakal celý zápas pro tým na 100% a ne se pořád na něco vymlouvat. Věřím, že takhle nás bude volejbal bavit. Co se týče samotné hry, problém nám neustále dělá udržení koncentrace a hráčská zodpovědnost. Přestože hrajeme tuto soutěž prvním rokem, už by kluci měli být schopni se plně koncentrovat na výkon a vyhýbat se laxním chybám. Věřím, že s herní praxí se tyto dvě věci budou nadále zlepšovat. Ve hře se objevila spousta dobrých momentů, problém však je, že náš výkon není konzistentní. Nemůžeme si dovolit tak dlouhé herní výpadky, které nás pak stojí šanci na lepší výsledek.

Ani kluci a především my trenéři, dnes rozhodně nemůžeme být spokojeni. Přesto bych však rád končil tyto řádky pozitivně a vyzdvihl několik kladných okamžiků - Smolda si připsal dva luxusní bloky nejlepšího smečaře Litomyšle, Lukáš z kůlu a Sob ze středu zase slušně bodovali na útoku, občas velmi chytře útočil z kůlu i Vašek. Na našem výkonu bylo chvílemi vidět i pár pozitivních věcí, a na trénincích teď musíme zapracovat na tom, aby jich jenom neustále přibývalo!

Výsledek: 0:3 (-15,-18,-13) a 0:3 (-14,-17,-14)

Sestava: D. Škarka, L. Gregor, M. Smolík, P. Šimek, D. Pavlík, P. Sobotka, J. Kalina, V. Parcl, J. Gregor, A. Peňáz, D. Lojek

Trenéři: Z. Kalina, P. Kadlec (autor článku)

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid