Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Juniorky získaly doma s Pardubicemi jednu výhru 26.11.2023 | Zápasy

V neděli 26. listopadu se juniorky doma utkaly v souboji 2 posledních týmů tabulky 2. ligy s Pardubicemi. V Pardubicích dokázaly jeden zápas vyhrát a chtěly to v domácí odvětě minimálně zopakovat. Komentář napsal trenér Pavel Veselý.


Zranění našich hráček bohužel neberou konce, v týdnu se na tréninku zranila Marťa Veverková, takže zůstalo 7 hráček, a to včetně Barči Boháčkové, která pořád hraje s výronem v kotníku. Ze starších žákyň nám šla opět pomoci pouze Verča Kočíková, za což jí patří velký dík, takže konečná sestava na tento zápas se ustálila na 8 hráčkách.

Do prvního zápasu jsme vstoupili velmi vlažně a opět jsme dělali veliké množství nevynucených chyb, které pramenily ze špatné komunikace hráček. Kvůli problémům se sestavou jsme zvolili systém hry na 2 nahravačky, ale problém se ukázal hlavně na útoku, kde jsme nedokázaly bodovat a naopak kazili, co se dalo. Soupeř tak snadno získal úvodní set poměrem 25:12. Po důrazné domluvě jsme vstoupili do 2. setu a mnohem lépe jsme komunikovali, zlepšilo se podání i útok. Odměnou za zlepšený výkon nám byla výhra jak ve 2. setu 25:18, tak i v setu třetím (25:19). Po vedení 2:1 jsem hráčkám zcela jasně zdůraznil, že nyní musejí zabrat o to víc a že nesmějí nechat soupeřky zvednout. Bohužel si to nevzaly k srdci a nulová komunikace a spousta chyb pomohla soupeři k vedení 10:1. Po následném tajmu a vysvětlení, že takto to fakt nejde, jsme zabrali a hru vyrovnali, ale soupeř si svůj velký náskok pohlídal, získal 4. set výsledkem 25:20 a srovnal na 2:2. Tiebreak jsme začali dobře a vedli 10:2. Pak ale opět zcela nepochopitelně přestaly hráčky komunikovat, čekaly, kdo jiný míč zahraje a soupeř mohutně dotahoval. Naštěstí náš náskok byl tak velký, že to nakonec stačilo a s velkými obavami o výsledek jsme nakonec získali poslední set poměrem 15:11 a celý zápas vyhráli 3:2. Výhra a 2 body byly fajn, ale předvedený výkon a hlavně nepochopitelné polevení v důležitých chvílích bylo mnou hráčkám jasně vytknuto a snažil jsem se jim opět vysvětlit, že takto se k zápasům prostě přistupovat nedá. Hráčky ale asi neposlouchaly, protože ve 2. utkání se to bohužel projevilo opět a v mnohem větším rozsahu.

První set druhého utkání jsme prohráli vlastními chybami v koncovce 26:24, i když jsme už vedli 21:17... Druhý set jsme i přes obrovské množství chyb vyhráli 26:24 my. A pak volejbal skončil a už se z naší strany jen čekalo na konec. Hrál se “antivolejbal” na úrovní spodku krajského přeboru z obou stran a soupeř, který udělal méně chyb a chtěl mnohem více vyhrát, nakonec zvítězil v dalších setech 25:10 a 25:18 a celkově 3:1.

K druhému utkání se mi jen velmi těžko hledají vhodná slova, protože předvedený výkon (zejména v posledních 2 setech) byl totální propadák. To, co jsem hráčkám vytýkal v průběhu celého prvního utkání v každém oddechovém čase i mezi jednotlivými sety, se objevilo opět a ještě ve větším rozsahu. Mnohokrát jsem opakoval, že je třeba spolu komunikovat, říkal, kam mají smečaři zalívat apod. Ale asi úplně zybtečně, nikdo to nedělal. Nedokážeme udržet pozornost, nekomunikujeme spolu v poli ani na síti a necháváme spadnout do pole bez jakéhokoli našeho pohybu lehké míče zadarmo, které běžně musejí sebrat i mladší žákyně. Soupeř se ani nemusel moc snažit, my jsme udělali v každém setu tolik absolutně zbytečných chyb, že se prostě vyhrát nedalo. Nechceme anebo nedokážeme udělat to, na čem se domluvíme, nikdo z hráček není schopen ani ochoten vzít na sebe odpovědnost a zcela pasivně čekáme, že míče zahraje někdo další, případně že to asi půjde tak nějak samo. S tímto přístupem a bez snahy cokoli změnit se jakýkoli kolektivní sport prostě dělat nedá. A volejbal už vůbec ne...

Sestava:
Áňa a Verča náhra, Lucka, Isa a Barča P. blok, Jolča a Barča B. smeč, Kiki libero

Výsledek:
TJ Žďár nad Sázavou - Sokol Pardubice 3:2 (-12,19,18,-20,11) a 1:3 (-24,24,-10,-18)

 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid