Volejbal Žďár nad Sázavou

Články ze zápasů

Juniorky vybojovaly topskupinu Českého poháru kategorie U20 24.10.2022 | Zápasy

O víkendu 22. a 23. října proběhly kvalifikační turnaje celorepublikového Českého poháru kategorie U20, jehož se účastnil i tým našich juniorek, které dokázaly nechat za sebou všechny soupeře ve své skupině a postoupit mezi 8 nejlepších týmů. Komentář k jejich úspěšnému vystoupení napsal trenér Pavel Veselý.


Sedmičlenná kvalifikační skupina probíhala v Jirkově (okres Chomutov), takže již v pátek jsme vyrazili na 300kilometrovou cestu, abychom byli na sobotní utkání odpočatí, a vyplatilo se.

Prvním naším soupeřem byl Brandýs nad Labem. S tímto soupeřem jsme se utkali několikrát již vloni, takže jsme věděli, že nás čeká velmi dobrý soupeř. Toto se potvrdilo a byl to jediný tým, se kterým jsme ztratili body. První set jsme vybojovali v koncovce 25:23, druhý set patřil soupeři 25:21. V tiebreaku jsme soupeře přehráváli a jasně celou dobu vedli, ale pak přišel zcela nepochopitelný kolaps, kde jsme vlastními nevynucených chybami a špatnou komunikací v poli ztratili vedení 14:10 a nechali soupeře otočit na 14:16. Byly to jediné setyi body, které jsme ztratili, a hodně nás to mrzelo...

Ve 2. utkání nás čekal Braník Praha. Tento soupeř má tradičně velmi dobrou obranu v poli i podání, ale zaostával za námi na útoku. Oba sety jsme si jasně pohlídali a útokem soupeře přehráli 2:0 (19, 20). Tato výhra a zejména dobrý volejbalový výkon nás pozitivně nastartoval do dalších utkání.

Třetí utkání s Karlovými Vary, což byl nejslabší tým celého turnaje, jsme odehráli s pozměněnou sestavu, kde do hry zasáhla kompletně i lavička. Byli jsme lepší ve všech herních činnostech a brali všechny 3 body.

Poslední sobotní utkání nás čekalo proti Českým Budějovicím (SK Třebín). Soupeř si na nás hodně věřil a utkání bylo v 1. setu velmi vyrovnané. Závěr setu jsme zkušeně zvládli výborným útokem i podáním (25:20). Supeř se po prohře v úvodním setu psychicky rozsypal a my ve 2. setu zcela dominovali poměrem 25:12. Byl to náš nejlepší výkon v této sezóně.

V sobotu jsme tedy odehráli 4 utkání, jedinkrát (a zcela zbytečně) prohráli a byli na průběžném 2. místě za domácím Jirkovem, který jako jediný v sobotu neprohrál. Odjeli jsme na ubytování do 8 km vzdáleného Chomutova, abychom nabrali síly na poslední 2 nedělní zápasy, které jsme chtěli vyhrát.

Prvním nedělním soupeřem nám byl tým Rokycan, se kterým jsme sdíleli stejné ubytování. Nečekanou komplikací byla zdravotní indispozice našeho libera a kapitálky Evči, která nemohla do utkání nastoupit. Tým to samozřejmě podvědomě zasáhlo a dle toho vypadal začátek utkání. Soupeř riskovat maximálně na podání a my se snažili vypořádat s faktem, že hrajeme bez libera a že tedy musejí přihrávat i obě naše blokařky, které jsou této činnosti jinak ušetřeny. Soupeř si od začátku setu vybudoval poměrně velký bodový náskok (cca 8 bodů), ale my jsme se postupně uklidnili a dokázali si připravit útok a z něj bodovat. Pak velmi pomohla účinným podáním Kristýna, která soupeřky doslova rozstřílela smečovaným podáním. Díky zlepšenému výkonu ve 2. části setu jsme dokázali otočit průběh a vyhrát jej i bez libera naprosto jasně 25:18. Náš výkon gradoval i ve 2. setu, kdy jsme soupeři dovolili získat jen 10 bodů.

Čekal nás poslední zápas. A byl to zápas proti dosud neporaženému domácímu Jirkovu a šlo o 1. místo. Evča se dokázala dát zdravotně dohromady (díky, brufene) a mohla se vrátit na post libera, což tým samozřejmě pozitivně namotivovalo, ale také zvedlo všechny herní činnosti. Nastoupili jsme sebevědomě a s jasným cílem vyhrát zápas i celý turnaj. Soupeřky si na nás hodně věřily a bylo vidět, že nás mají perfektně načtené, protože jejich trenér bedlivě sledoval celý náš předchozí zápas. Soupeř se snažil zasáhnout naše slabá místa, ze začátku mu to i vycházelo, ale my jsme se s tím postupně dokázali popasovat a ustáli jsme jak cílené podání, tak i nečekané zalívky jejich nahravačky. První set byl velmi vyrovnaný, oba soupeři se přetahovali o každý bod, hrál se oboustranně skvělý volejbal. My jsme byli opět lepší na útoku a získávali postupně bodový náskok. Soupeř ale v koncovce setu maximálně riskoval a povedlo se mu stáhnout náš náskok. Stav 24:24 a nám v hlavě vyskočila obdobná situace s Brandýsem. Ale tentokrát jsme to zvládli skvěle a získali útokem potřebné 2 body na výhru 26:24. Naše sebevědomí tím značně ještě více vzrostlo, hráli jsme opravdu výborně, týmově a prakticky bez větších chyb. Soupeři jsme ve 2. setu prakticky nic nedovolili a došli si pro zcela zaslouženou výhru všeříkajícím skórem 25:14. Vítězná euforie, vítězné kolečko, rybičky jako poděkování našim super fanouškům. Skvělý pocit z opravdu výborného výkonu. Jednoznačně nejlepší volejbal, jaký jsme kdy hráli, naše prvenství bylo zcela zasloužené a absolutně jsme napravili úvodní zbytečnou prohru s Brandýsem.

Výsledky nám zajistily nejen naše prvenství v této skupině, ale zejména zasloužený postup do topskupiny mezi 8 nejlepších týmů celého Českého poháru, kde se koncem listopadu utkáme i s extraligovým týmy jako je Olymp Praha či VK Prostějov. Je to velký úspěch žďárského volejbalu, ale také závazek do budoucna. Tento turnaj opět přesně odhalil jak náš potenciál (zejména na útoku a na podání), ale také naše slabiny, na kterých je třeba opravdu hodně zapracovat.

Poděkování patří našim skvělým fanouškům, kteří zajistili nejen naši dopravu na místo konání, ale zejména nám celou dobu neúnavně fandili a jejich pokřik nás hnal vpřed až ke konečnému prvenství. Speciální poděkování patří Zombovi, který se ujal role asistenta trenéra a pomohl týmu (i mně) mnoha cennými taktických radami a postřehy, které skvěle fungovaly. Už se tedy těšíme na další kolo s výbornými soupeři, protože náš výkon roste s kvalitou soupeře.

Výsledky:
TJ Žďár nad Sázavou - Sokol Brandýs nad Labem 1:2 (23,-21,-14)
TJ Žďár nad Sázavou - TJ ABC Braník Praha 2:0 (19,20)
TJ Žďár nad Sázavou - VK Karlovy Vary 2:0 (24,19)
TJ Žďár nad Sázavou - SK Třebín 2:0 (20,12)
TJ Žďár nad Sázavou - VK Rokycany 2:0 (18,10)
TJ Žďár nad Sázavou - VK Jirkov 2:0 (24,14)

Fotky k článku



 
tabulky
P Z B
1. VK Malá Skála 37 88
2. Havlíčkův Brod 37 72
3. Letovice 37 66
4. TJ Svitavy 37 60
5. Mnich. Hradiště 37 57
6. VK Hronov 37 54
7. Dvůr Králové 37 52
8. Pardubice 37 49
9. VK Choceň 37 43
10. Repre U18 10 18
11. TJ Žďár n. Sáz. 37 11

 
Copyright (c) Volejbal Žďár nad Sázavou 2024 / HTML 4.01 and CSS valid